Geometria: Mekkora az ötszög köré írható kör átmérője?
Adva van egy ötszögű belső kulcsnyílású imbusz fejű csavar.
Az egyik csúcs és a vele szemközti lap 12,4 mm távolságban van.
Maróssal kellene csináltatnom egy szerszámot, de már nem emlékszem a tanulmányaimból, hogy mekkora köracélból kell kiindulni.
Mivel az ötszöget nem lehet gyártáskor mérni ezért szükség lenne a pontos kiinduló átmérőre és, hogy mennyit marjon le az első lap elkészítésekor.
Nem kell tudni, hogy mennyit marjon le az első lapnál. Amit mérni tud, az úgyis az első lap és a túloldalon lévő hengeres ív távolsága. ez lesz a megadott 12,4mm. Utána osztófejen 72fokot oszt, ugyanezt a történetet eljátsza 5-ször még. Bár a kiinduló átmérő számítható pontosan, azt a méretet úgysem kapod a kereskedelemben. Ráhagyás lesz ezért is, meg amiatt is, hogy a felületi egyenletlen réteg le legyen marva.
Javaslom, 18-as átmérőből induljatok ki, az jó lesz.
belső szög 108, felezője 54
köré írható kör sugara: r = (a/2) / cos(54°)
Kell az alap
Az egyik csúcs és a vele szemközti lap 12,4 mm távolságban van.
Alap felezőpontjában metszi ez az alapot. Felezőpont, csúcs, alap vége = háromszög, aminek 90°, 54°, 36° szögei vannak; 54°os szöggel szemközti befogó 12.4 mm.
szemközti / melletti = tg
tehát tg(54°) = 12,4 / (a/2)
a/2 = 12,4/tg(54°)
r = (a/2) / cos(54°)
2r = 2 * (a/2) / cos(54°)
2r = 2 * (12,4/(tg(54°)) / cos(54°))
2r = 15.33
2-es köszönöm szépen. Muszáj lesz utánanéznem a szögfüggvényeknek, mert teljesen kiestek a sok év alatt, míg nem használtam őket.
1-esnek csak annyit, hogy ha a kiinduló átmérőt nem lövöd be pontosan, akkor az első lap lemarásakor nem azt méred, amit kellene.
Ha 2x 12,4-es átmérőből indulnánk ki, azaz 24,8-ból és az első lapnál lemarnánk 12,4-re, akkor a lemart lap a köracél középpontjában lenne. Ha ugyanazon állásban lemarnád a maradék 4 lapot, akkor elfogyna az anyag.
Valami mégsem stimmel az átmérővel.
Telefonáltam a esztergályos szakinak és mikor meghallotta a méretet mindjárt tudta, hogy miről van szó.
Azt mondta, hogy 12,7 mm a csúcs és a lap távolsága és 14-es átmérőt kell csinálni neki a lap marása előtt.
Már többször csinált ilyet, gondolom csak tudja mit csinál.
Nem mértem le tökéletesen azt a 12,7mm-es távolságot. Kicsit több kosz volt a csavar fejében , mint kellett volna. Jól kipucoltam és tényleg 12,75 mm-t sikerült mérnem.
Ha 14-esből indul ki, akkor a sarkoknál rádiusz fog keletkezni, ezért mondta ezt a méretetet. Egyébként a keresett átmérő, visszanézve egy jegyzetemet, hatszögnél is, ötszögnél is van egy szorzótényező. Ötszögnél 1,236.
Ezzel kell megszorozni a 12,4-et.
Mondjuk a #2-es szépen levezette, hogy ez matematikailag hogyan jön ki.
14-es átmérőnél nem marad rádiusz.
Kiszerkesztettem rajzoló programmal.
A 12,7mm csúcs-lap távolságú ötszögre tökéletesen illeszkedik a 14mm-es kör.
Az esztergályos abszolút jó adatokat adott meg.
Az 1,236-os szorzó nem lehet jó.
Lehet, hogy rájöttem valamire.
Az az 1,236-os szorzót valószínűleg nem a csúcs-lap távolság szorzójaként kell alkalmazni, hanem az egyik lap és vele szemben felveszünk egy képzeletbeli lapot melyek azonos távolságban vannak a köré írt kör középpontjától, akkor kijön a megadott szorzóval. De a 14-es kör helyes.
A #2-es matematikai levezetésével valami baj van. A rajzoló programban egyértelműen látszik, hogy 14-es a kör átmérője.
Már csak az a kérdés, hogy a csúcs-lap távolság esetén mekkora lehet a matematikailag pontos szorzó ?
Valahol 1,11 körül van.
Lehetséges, hogy elrontottam.
Nekem is papíron kéne levezetni és nem pötyögve :S
Majd holnap megnézem, ha nem vagyok lázas. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!