Tematikusan, mindent egybevetve, milyen gyorsan mozog a föld?
Kedves kérdező,
#6 jól írta, a sebesség viszonylagos. Einstein óta tudjuk, hogy nincs olyan speciális vonatkoztatási rendszer, melynek sebességét 0-nak tekinthetjük. Valaminek (ebben az esetben a Földnek) a sebességét csak valami máshoz képest lehet megadni, pl a Naphoz képest, a Tejútrendszer magjához képest, vagy az autóhoz képest.
A kérdés tehát nem értelmes, mivel nem létezik olyan, hogy valami "mindent egybevetve milyen gyors"
Egy kicsit részletezném, milyen mozgásokat végez a Föld.
Egyrészt forog a tengelye körül, másrészt kissé 'bólogat', amit nutációnak nevezünk, a földtengely dőlésének szögváltozását értjük alatta. Körbe is fordul, amit precessziónak nevezünk, de ez most nem érdekes.
Az éves Nap körüli keringése során az excentritás miatt változó sebességgel halad elliptikus pályán.
Mivel a galaktikánk forgó mozgást végez, ezért az egész Naprendszer, amely annak egyik spirálkarjában van, halad vele.
A Nap a galaktika síkjára majdnem merőlegesen is mozgást végez, cipelve magával az egész Naprendszert, így a Föld valójában az éves pályája során egy meredek csavarvonalat ír le, hiszen ez a távolodás éves viszonylatban a Nap-Föld távolság durván négyszerese.
Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a galaktika is végez mozgást, valamerre halad, illetve valószínűleg billen is, továbbá, hogy hierarchia rendszerek vannak, a galaxisok halmazokba rendeződnek, azok szuper-halmazokba, így egymáshoz képest is bonyolult mozgásokat végeznek, így a Föld abszolut mozgási iránya, sebessége egy az univerzumban felvett elméleti nullaponthoz képest valójában nem kiszámítható, hiszen a paraméterek jelentős részét nem is ismerjük.
elegge fontos a viszonyitas, Einstein meg minden, elottem leirtak, de ha ennyire erdekel itt vannak a tenyszeru adatok:
az egyenlito a Fold tengelye korul 1670 km/h sebesseggel mozog
Magyarorszag kb 1140 km/h sebesseggel a Fold tengelye korul
a Fold a Nap korul 107.000 km/h sebesseggel kering
a Nap a galaxisunkban kozel 200 km/s az az 720.000 km/h sebesseggel kerulgeti a szupernehez feketelyukat a kozepen
a Tejutrendszer pedig a legkozelebbi szomszedunk, az Andromeda galaxis fele mozog ugy 112 km/s = 403.200 km/h sebesseggel
jo szamolgatast ezek utan
mi a f sz?
mi az h "ti ezt mind elhiszitek?"
bazki fepteszel egy kerdest aztan meg leoltod a tobbit h jo valaszt irnak? marmint nem ez a meglepo benne, ezt egyfolytaban csinaljak, de akkor megis mit varsz? ezek tenyek, tobb evtizedes munka, bizonyitekokkal alatamasztva, ezt kerted, mi kell meg?
Csak kíváncsi voltam, hogy a naprendszer-hívők hogy gondolkoznak.
Lapos földes vagyok és szerintem nem mozog a föld.
Akkor mondok még egyet, kérdező:
a háttérsugárzáshoz képeset jelenleg 700 km/mp sebességgel megyünk.
Amúgy a laposföldesek helye az ezotéria kategória, kérjük oda áttenni a kérdést!
xdddd
most komolyan kiégtem.... "én laposföldes vagyok" gratulálok gec, már csak egy kérdés, amivel véletlenül se porig alázni akarlak: milyen tudományos tényekre alapozod, hogy a Föld lapos?
(ha vallásokat mersz bele keverni személyesen töröm el a nyakad)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!