Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Eltudná nekem valaki magyarázn...

Eltudná nekem valaki magyarázni, hogy a szénhidrogének olvadás- és forráspontját mi és miért (hogyan) befolyásolja?

Figyelt kérdés
Találtam olyat, hogy szénatomszám, meg moláris tömeg, meg polaritás, de nem igazán világos, hogy hogyan, oké hogy látom a tendenciát, de nem látom az értelmet mögötte.

2019. szept. 26. 18:36
 1/3 anonim ***** válasza:

Pedig egyszerű: a molekulák atomjai között állandó vonzóerő működik, ezt diszperziós kölcsönhatásnak nevezik és a helytelen középiskolai tanítással ellentétben nem csak apoláris, hanem poláris molekulák között is fellép és mindig ez a domináns. A diszperziós erő kvantummechanikai jellegű amibe nem megyek bele. MInél több hozzáférhetó atom van a molekulában, annál erősebb a vonzás is. Ezért az op és fp az atomszámmal emelkedik és függ a geometriától is: lánc alakú molekuláé magasabb, mint a gömb alakúé mert az atomok hozzáférhetőbbek és erősebb vonzás ébred ezáltal(lásd pentán és neopentán).

Ez olyan amikor megnézel egy bigét és minél több minden tetszik neked benne annál jobban vonz téged és annál kevébé akarsz elszakadni a társaságától. Az élet kémia és a kémia élet... :)

2019. szept. 26. 21:35
 2/3 A kérdező kommentje:

Nem értem még mindig.

Azt írod, hogy a molekulák atomjai között diszperziós kölcsönhatás van.

De a metán molekulájának atomjai(szén és hidrogén) között poláris kovalens kötés van, és csak a metán molekulák között van diszperziós kölcsönhatás.

Szóval nem csak a molekulák között van diszperziós kölcsönhatás?

2019. szept. 27. 08:32
 3/3 anonim ***** válasza:
Úgy értettem hogy a molekulák között ébred diszperziós erő. De a molekulák atomokból állnak nem? Szerintem egyértelmű amit írtam.
2019. szept. 27. 12:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!