Adott az E (x) = x a masodikon - 4x + 3 kifejezes. A) Igazoljatok, hogy E (-1) = E (5). B) Bontsatok szorzotenyezokre az E (x) kifejezest! Ezt hogy lehet megoldani?
Figyelt kérdés
Nem azert irtam ide, mert lusta vagyok, hanem mert egyaltalan nem ertem. Elore is koszonom ha segitesz.2019. szept. 25. 15:58
1/2 Adrian.Leverkuhn válasza:
Az a, feladatban mindössze annyi a dolgunk, hogy a függvény szabályába (az x helyekre) behelyettesítjük a -1-et és számolunk. Majd helyettesítsd be az 5-öt is a szabályba, ekkor is kapsz egy eredményt. Ha ugyanazt az eredményt kapod, akkor már kész is vagy.
2/2 Adrian.Leverkuhn válasza:
A b, feladathoz a másodfokú függvény szabályát tekintsd másodfokú egyenletnek és oldd meg (megoldóképlettel, teljes négyzetté alakítással, ahogy tudod)
Kapsz két megoldást: x1=1 és x2=3
Valószínűleg tanultátok, hogy a másodfokú kifejezések gyöktényezős alakja (a szorzatalak): a(x-x1)(x-x2)
Itt az "a" a másodfokú tag együtthatója, az x1 és x2 pedig a kapott megoldások.
Tehát a megoldás: 1(x-1)(x-3)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!