Miért nem jön ki a labda tölcsérből? Többi lentebb
A "régiek" még emlékezhetnek rá, amikor Öveges Professzor Úr, egy kedves kísérletében a rakéta porszívó nyomóoldalához csatlakoztatta a gégecsövet, és felette a pingponglabdát megtáncoltatta.
Hát igen, egy kis nosztalgia. Annak idején nem show-műsorok mentek a televízióban.
A filmet nem találtam a youtube-on, de aki ugyesebb nálam, lehet mogy megtalálja.
Egy leírást viszont itt találsz magyarázattal:
A jelenség lényege abban áll, hogy áramló közegben a nyomás lecsökken. Így a labdát gyakorlatilag a külső (nagyobb) nyomás tartja stabilan.
Aki felleli ezt a régi Öveges filmet a nyomás témához kapcsolódóan, linkelje már be, hasznos lesz a kérdezőnek.
Abban a kisfilmben más hasznos kísérlet is volt. Pl. egymás mellé rakot két meggyujtott gyertya lángjai közé fújva, a lángok egymáshoz közelebb jutnak. Talán még a Magnus-hatás is abban volt.
Kár, hogy most már ilyeneket nem adnak le televízióban. Még kb. 15 évvel ezelőtt a Filmmúzeumon is sugároztak egy csomó Öveges-féle kísérletet, persze ezt az adót is megszüntették azóta. Őszintén sajnálom a mai diákokat, hogy a tanulásnak, a fizika megkedvelésének ezt a módját mára megszüntették.
A youtube-on találtam egy hasonló videót, igaz nem Öveges-féle és nem is magyar, de talán pótcselekvésnek megfelel ez is:
https://www.youtube.com/watch?v=V2deFgyj3XQ
Jó szórakozást, otthon is meg lehet csinálni, csak egy szívószál kell meg pingpong labda.
Na még ezt is meg lehet nézni. Ez konkrétan a tölcséres kísérlet. A magyarázat ugyanaz mint föntebb írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!