Egyetértetek, hogy az egyetemi tanároknak túlságosan is "szabad keze" van, amivel gyakran visszaélnek?
Véleményem szerint, az egyetemi tanárok nincsenek eléggé szabályozva.
Természetesen, nem lehet általánosítani.Hiszen vannak köztük nagyon rendesek,akik kiküldik a jegyzetet e-mailben, azoknak a hallgatóknak, akik nem tudtak réztvenni az előadáson.
Viszont, van a másik véglet, akinek a jegyzete sehol nem elérhető.Miért?"csak"
Vagy, ha más egyetemről átjön egy hallgató, ugyanarra a szakra és tantárgyat szeretne elismertetni, ahol a tananyag több, mint 75 százalékban megegyezik, ugyanis a törvény szerint kötelező elismerni a tárgyat, ha minimum 75 százalékban megegyezik.Miért nem ismeri el?"Csak"
Ha meg, az illető szólna a felettesének, dékánnak, akkor is a hallgató ütné meg a bokáját, mert a kedves tanár úr bosszút állna valamilyen módon.
A másik kedvencem volt egyetem alatt, az a vizsgára felkészülés.
A jobb tanárok megmondták, XY témából készülj, amihez használd a jegyzetet és az XY könyvet.
A rossz tanárok meg, azt mondták,itt van 3 könyv, készülj meg 890 oldalon keresztül, a 3 könyvből bármi lehet a vizsgában.
Sokkal erősebb kontroll,szabályozás kellene az egyetemi tanároknak,hogy ne tudjanak ennyire visszaélni.
Van szabályozás. Ha 3x ugyanaz a tanár megbuktat független bizottság előtt tehetsz vizsgát. Tehát nem tudnak visszaélni maximum csak egy ideig. De utána meg úgy is átmész a vizsgán, ha tanultál.
A kreditbeszamitas meg. Ugyanazokat a tantárgyak más egyetemeken más tematika van. Azért nem fogadják el. Nem is a tanár dönt, hanem a kari bizottság és mindig kapsz indoklást.
Szerintem fodrítva ülsz a lovon!
A tanárnak nem kötelezö jegyzeteket küldeni a diákoknak, nekik lenne kötelezö részvenni az elöadásokon és jegyzetelni!
A másik egyetemröl átjövö tanuló tantárgyát meg akkor ismeri el, ha az megegyezik azzal, amit ö oktat - mert pl biológia ált iskolás tanárképzés esetén vagy orvosin nem ugyanaz, mégha a neve azonos is.
A vizsgára tanuláskor meg az az elvárás, hogy az egész tananyagot tudd, nem csak egy kis részét!
Kedves 3,
igen, nem kötelező, csak korrekt tanár, meg kevésbé korrekt.
Nem tudsz szöveget olvasni?Azt írtam, ugyanarról a szakról van szó, tehát, mondjuk ha valaki a PTE-ről menne a SOTE-ra orvosképzésre.
"A vizsgára tanuláskor meg az az elvárás, hogy az egész tananyagot tudd, nem csak egy kis részét!"
Ez meg hülyeség.
A felsőoktatás szerepe a 20-21 századra megváltozott.Nem az a cél,hogy filozofálgató társalkodóhölgyeket és urakat képezzenek, mint a 19 században.Hanem kvalifikált szakembereket.
Tehát, nem enciklopédiákra van szükség, hanem szakemberekre.
A 3-as vagyok, mérnökként végeztem a BMI-n és igenis az egész anyagot kell tudni, de ez érvényes pl. az orvosi szakra is.
NEm modnhatod egy betegnek, hogy bocs, nem tudod kezelni, mert a tanár amikor vizsgáztatott, ezt a kórképet nem vette bele az általa kérdezendö részbe.
A 21. századi oktatásnak sem az a lényege, hogy az illetök levizsgázzanak tudás nélkül, akkor ugyanis fölösleges felsöoktatásban részt venni!
Nem ismerem minden egyetem minden szabályzatát, de abban biztos vagyok, hogy arra mindenhol van szabály, hogy az összes szakon, minden egyes tárgy meghirdetésekor kötelező nyilvánossá tenni a követelményeket, a hivatalos tankönyvek, jegyzetek listáját, a kötelező és ajánlott irodalmat. Ha egy tárgyból konkrétan a tanár diái a követelmény, mert mondjuk sz@r a tankönyv, akkor nem teheti meg, hogy ne tegye elérhetővé minden diákjának az előadásait. Ha viszont van hivatalos tankönyv vagy jegyzet és kifejezetten abból kell készülni a vizsgára, akkor hiába vergődik az ember, a tanárra van bízva, hogy nyilvánossá teszi-e az előadásait, vagy nem, de semmi nem kötelezi rá, szíve joga. Ha nincs ppt kivetítés egy előadáson, csak mondjuk a táblára írnak, akkor sem fogja neked külön megtartani az előadást, ha nem voltál jelen. Vagy elkéred egy szaktársadtól, amit jegyzetelt, vagy önállóan dolgozod fel az anyagot, ahogy akarod. A tanár sem hülye, hogy elhiggye, hogy nem fog egy pillanat alatt felkerülni az évfolyam facebook csoportjába a fájl, mikor Janika ír neki egy emailt, hogy bocsika, beteg voltam, el szeretném kérni a tegnapi előadás diáit, hogy készülhessek a vizsgára, ha különben nem szeretné nyilvánossá tenni az anyagait.
"A rossz tanárok meg, azt mondták,itt van 3 könyv, készülj meg 890 oldalon keresztül, a 3 könyvből bármi lehet a vizsgában."
Az egyetem nem óvoda és nem érettségi, hogy kb kidolgozott tételekből készüljön az ember vizsgákra. Jó, hogy nem azt várod, hogy előre megmondják, hogy melyik 3 tételből készülj fel a 150 közül. Ha nem a tankönyvekből készülsz, de különben a 3 könyv a hivatalos tananyag, szóval bármit kérdezhetnek belőle, akkor te leszel a legjobban felháborodva, amiért az xy jegyzetben ilyenről szó sem esett.
Nekem nincs panaszom a tanárok szabályozásával, nálunk legalábbis lehet névtelenül panaszt tenni és indulnak fegyelmi vizsgálatok, nemrég ki is rúgtak egy oktatót, akire sok panasz érkezett. Vizsgákon is igyekeznek megoldani, hogy ne vizsgáztathasson többször ugyanaz a tanár és az utolsó vizsgalehetőség független bizottság előtt zajlik.
Kedves Kérdező!
Érdekes elképzeléseid vannak a felsőoktatásról. A jegyzet kérdésben egyáltalán nem értek veled egyet. Hallgatóként jogod van bejárni az előadásra és jegyzetelhetsz, majd vizsgázhatsz. Az előadást követő jegyzetet nem köteles felrakni egyik oktató sem (legalábbis én nem találtam rá törvényt). Ha a vizsgára 3 könyv kell akkor azt tanuld meg, mert nem egy lehetlen küldetés. Ha nem tudod valamilyen szinten az elméletet akkor a gyakorlatot sem fogod tudni.
Az orvosis példánál maradva. SOTE anatómia szigorlaton 4 féléves anyagból kell abszolválnod (bárcsak 3 db könyv anyagát kéne tudni ami csak kb 1000 oldal) egy ötlépcsős vizsgán. Ha nem kellene megtanulni az elméletet akkor a műtéted közben ne csodálkozz azon, hogy az orvosod időnként fellapozza a tankönyveit. Ez persze értékes perceket venne el az életmentő műtétedből.
Az egyetemi tantárgyelfogadásnál igenis egyetértek azzal, hogy egy egyetem eldönthesse mit fogad el. Minden egyetem más más szinten és mélységben oktatja az egyes tárgyakat.
Nekem nagyon bejön a magyar oktatási rendszer minden hibájával együtt. Neked sajnos nem tetszik. Vagy olyan pozícióba kerülsz es a szád íze szerint megváltoztatod vagy pedig kilépsz belőle és keresel magadnak másikat.
"A felsőoktatás szerepe a 20-21 századra megváltozott.Nem az a cél,hogy filozofálgató társalkodóhölgyeket és urakat képezzenek, mint a 19 században.Hanem kvalifikált szakembereket.
Tehát, nem enciklopédiákra van szükség, hanem szakemberekre."
Nos. Első kérdésem. Melyik szakra gondoltál a monologod mögött? Ha veszünk egy olyan hallgatót aki ókori történelem szakon vagy bölcsészként akkor ott bizony enciklopédiát kell tanulni. Ha visszatérünk az orvos irányra akkor ott bizony enciklopédiát kell a fejedben tudni, mert ahogyan írták, ha van egy sürgősségi műtét neked nincs időd keresgélni, hogy mi a fene... persze vannak olyan műtétek amikre az orvosok hónapokat készülnek.. például egybenőtt ikrek szétválasztása..., de ott sem az anatómia könyvet fogják lapozgatni....
Mérnökire gondolsz? Hát ott meg nem enciklopédiát kell tudni... Tehát az általad felvetett szöveg a mérnökire nem jó.., mert ott megfelelően oktatják szerint. Itt inkább az a baj, hogy 3,5 év nem elég arra, hogy szakképzett legyél. Ha például elmész villamosmérnökire az is akkora egy tág szakma, hogy 3,5 év alatt de még a 2 éves mesterképzés alatt sem fogod tudni. Az alapokat adják meg. Az egyetem erről szól. Megtanítanak problémákat megoldani. A többi dolgot majd a munkahelyeden tanulod meg és igen 10-20 év múlva szakemberré válhatsz. De az egyetemről sosem fogsz úgy kijönni, hogy te pedig jó szakember vagy. A mérnöki oktatások gyakorlatiasak, hiszen matek, matek matek.. ott van elmélet persze amit meg kell tanulni... de a mérnököknél nem seggelni kell, hanem megérteni.. és ha érted akkor nem kell 800 oldalakat tanulnod..., mert minek? a feladatokat meg tudod oldani és végzel is...
Magyarországon egy egyetemet elvégezni nem nehéz...2-es szinttel meg főleg nem.. 2-eshez semmit sem kell rengeteg szakon tanulni... tekintsünk el az orvositól és a hasonló szakoktól, mert az már más tészta.. ott kemény tanulás kell. de például ott van az ovónő képzés 3 éves.. vicc az egész... sokan csak azért jelentkeznek, hogy legyen egy diplomájuk.. na ezt pl bárki eltudja végezni.....az elméleti részét biztosan...ott egy szakdolgozat is egy vicc, komolyan se gondolják...
De a mérnöki szakokat is tök egyszer elvégezni.. zh-kba ugyanazok a feladatok lesznek amiket gyakorlaton vettetek... csak más számokkal.. vicc az egész... akkor lenne nehéz, ha olyan feladokat kapnál amiket soha életedben nem láttál és a meglévő tudásodból kell megoldanod...és rájönnöd, na mégis hogyan kell ezt....
lehetne erről írni sokat, de most nincs kedvem ezzel bajlódni..
az a lényeg, hogy te teljesen máshogy fested le az egyetemet, mint ahogy valóban van...
Kérdező, az alap gondolkodásmódoddal van baj. Az egyetem már nem arról szól, hogy a tanárnéni lediktálja, kezedbe adja a tananyagot, hogy mit kell bemagolni.
Az egyetem sokkal több ennél. Az ajánlott szakirodalmakat önállóan kell tudni feldolgozni.
Olyan meg nincs, hogy te nem jársz be előadásra és még te háborogsz. Már az is egy pozitív diszkrimináció, ha az előadó nem vezet katalógust. Mert ugye mondhatná, hogy az aláírás feltétele a 70%-os részvétel, stb.
Úgy látszik, erősebb szabályozás, kontroll a mai hallgatóságnak kéne inkább, mert ha egy picit is lazábbra veszik, ők háborognak...
Amúgy adok egy ingyen tippet, amit én is használtam sokszor..(viszont a következő tipp már fizetős lesz)
Előveszed a telefonod és felveszed az előadást vagy gyakorlatot amit akarsz. Így otthon visszahallgathatod többször és abból is készülhetsz. Sokszor amit az oktató elmond órán az órán arra már óra után nem is fogsz emlékezni.. pedig rengeteg okos gondolatok vannak.., amikt könyvekben vagy jegyzetekben nem találsz meg és hiába rakná fel a diákat, nem lenne hozzá a szöveg..tehát a diákkal semmire se mennél, ha órán nem jegyzeteled le a szavait..., de a hangfelvétellel megkönnyítheted a tanulást.. főleg, ha még a diákat is megkapod...akkor úgy tanulni nagyon egyszerű...
legyen egy kis kreatívitásod a nyafogás helyett..hiszen egyetemre jársz nem középiskolába...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!