Nehéz fizikai feladatban segíteni?
A interneten nézelődtem itt ott és találtam egy feladatot ami a következő:
Az m=64g tömegű molekuláris oxigén (μ=32g/mol) az ábrán látható körfolyamaton megy keresztül, amelyben ismert t1=127 fokC és V1=10. A 2-es állapotban a térfogat V2=2V1. Határozza meg
a., az egységnyi térfogatban lévő molekulák számát az 1-es állapotban
b., a gáz p2 nyomását a 2-es állapotban
c., a gáz hőmérsékletét a 2-es állapotban
d., a gáz sűrűségét a 3-as állapotban
ábra+szöveg: [link]
sajnos nagyon régen tanultam fizikát mélyebben és egyedül a gáztörvényekre bukkantam rá de nem nagyon tudtam az egyről a kettőre jutni viszont attól függetlenül érdekel hogy hogy lehet egy ilyen feladatot megoldani szóval
Kérhetek valakitől egy szívességet és elmagyarázza és kidolgozza nekem a megoldást? :D
a)
1 mól oxigénmolekula 32 gramm, tehát 64 gramm oxigénmolekula 2 mól, azaz 12 * 10^23
A térfogat az 1. állapotban 10 liter.
Tehát akkor hány molekula jut egy literre?
b)
Először számold ki p1-et!
pV = nRT, vagyis p1 = nRT1 / V1
n = 2 mol
R = 8,31 J / (mol * K)
T1 = 400 K
V1 = 0,01 m³
Az ábráról látszik, hogy a függvény lineáris, tehát ha duplájára nő a térfogat az 1. és 2. állapot között, akkor a nyomás is duplájára nő.
c)
T2 = p2V2 / nR
d)
Az ábráról látszik, hogy V3 = V2.
A feladat elmondja, hogy V2 = 2 * V1, vagyis 0,02 m³
ϱ = m / V
Hmm az első kérdés az nekem gyanús mert azt mondja 64 gramm megy keresztül de azt nem mondja ki hogy az egész rendszerben van az a 64 gramm vagy csak az első részben.
A b,c,d egyetértek így logikus :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!