Kilátástalannak látom az életem és a tanulmányaim. Mit tehetnék?
Humán beállítottságú ember vagyok és az egyetlen tanulmányi terület, ami érdekel a jog. Két éven keresztül újra érettségiztem, de a ponthatár közelében sem vagyok, mert képtelen vagyok két 90%-os emeltet összehozni, de nem érzem magam hülyének emiatt, mert kevés embernek sikerül.
Mivel más abszolút nem érdekel, ezért jelentkeztem jogi asszisztens felsőoktatási szakképzésre, ami nagyon jól megy és szeretem is, de rájöttem sajnos nekem a jog csak fizetősön jöhetne össze. Diákhitelt nem szeretnék felvenni, nem érdekel, hogy kamatmentes akkor is hitel és bármit hozhat az élet, nem szeretnék esetlegesen diploma nélkül adósságban maradni, sőt egyemtől függően a 10 félév kb 2,5-3 millió lenne, ami nem kis pénz.
A családi hátterem nem a legjobb. Minimális összeggel ami tőlük telik nyilván támogatnak, de az a hétköznapi kiadások egy részére elég csak. Dolgoztam két év alatt és most is próbálok, ha van egy kis időm, de sajnos vannak olyan egészségügyi problémáim, amik rengeteg pénzt elvisznek, így nem tudok spórolni. Nem élek nagy lábon, az utolsó 200 forintot is meggondolom mire költöm.
Nagyon sokat sírok, mert ha vége a képzésnek ötletem sincs mi legyen. Legjobban az bánt, hogy ebben az országban hiába tesz az ember akkor sem ér célt.
L/21
Előző:
"de, tesznek, sokan elérik azt a ponthatárt!"
Egy kedves ismerősöm a PTE-n jár jogra. Az ő évfolyamukon egy azaz egy embert vettek fel államira. És a többi jogi egyetemen sem sokkal többet vesznek fel.
Kérdező:
Én a helyedben dolgoznék miután végzek és később munka mellett kezdenék bele.
Nem szerencsés a helyzeted, de ha kitartó vagy meg fogod találni a kiskaput idővel
VAGY jelentkezz a közszolgálati egyetemre államtudományi szakra. Ott alacsonyabb a ponthatár, és egy frissebb képzés és talán nem annyira elismert mint a tradicionális jogász szak, de a helyzetedben szerintem egy tök jó alternatíva! és akkor megmaradnak az állami féléveid is, amiket utána még szabadon felhasználhatsz!
szóval nem olyan rémes a helyzeted, vannak lehetőségeid.
A pofára esés akkor következik be amikor rájössz hogy ha diákhitelt veszel fel és abbahagyod a sulit akkor ugyan ott vagy mintha államin vagy és abbahagyod :)
Csak az utóbbi esetében megúszol 300.000 forintot na.
Amúgy ismerősömet se vették fel államira úgy hogy 1 emelet nyelvvizsgája volt, + egy sima meg 2ből tett emelt érettségit és az egyiket idegennyelven. Így lett 443 pontja kb és akkor azt hiszem 450-től vettek fel államira.
Ja igen és suli mellett eljár melózni, ő így csinálja és nem egy jogász hasonlóan.
Szerintem nincs szükség két emelt érettségire, bőven elég lenne egy emelt töri, a másikat pl. a nyelvet meg megírod jól, olyan 100% körülire. Egy közép nyelvet megírni 100% körülire szerintem nem nehéz, mert B1 szinten van. Ha mellette van még egy felsőfokú nyelvvizsgád belőle, akkor van 90 többletpontod, az emelt töri meg 90% és elvileg bent is vagy államin.
Két emelt húzós, igaz ha csak arra a kettőre tanulsz és gyakorolsz, akkor összejöhet, de az előbbi stratégia sokkal emberbarátibb, és csak az emelt törit kell 90+-ra megírni, ami nem lehetetlen.
Én anno ugyanígy voltam, 19 évesen nem vettek fel sehova, jogra akartam menni, 1 évet kaptam, hogy tegyek emeltet, ismételjem a magyart olyan 90%-ra (ami sokkal szarabb mint egy nyelv, akkoriban csak magyar és törivel lehetett felvételizni), és csináljak egy nyelvvizsgát. Mindegyik vizsgára volt kb. 2 hónapom felkészülni, de sikerült, szóval tudom mit érzel.
Ha nem siekerült volna, akkor is elkezdtem volna diákhitelből. A diákhitel nem ördögtől való, nyugaton szinte kivétel nélkül csak költségtérítéses képzés van, vagyis az embere 98%-a fizeti a tandíjat, annak a nagy hányada hitelből.
Egy 0%-os hitelen csak nyersz, mivel az infláció miatt egyre kevesebb lesz a tartozásod. Én inkább felvenném a hitelt, minthogy éveket csesszek el, és menjek lefelé a lejtőn lelkileg. Azt sem árt figyelembe venni, hogy minnél később kezded el a karriered, az is pénzbe kerül, mivel később kezdesz el pénzt keresni, később kapod meg a fizetésemelést, később indulsz el a karrier útján stb. stb. Egy 2-3 milliós hitelösszeg nem sok pénz, egy éves fizetésed kezdetben.
Egyébként egyetem mellett, ha nappalira mész heti 10-20 órát tudsz dolgozni diákmelósként. Én harmadévtől kezdve dolgoztam, évközben úgy hogy nappalis voltam, volt hogy péntek esete mentem be az irodába, meg vasárnap reggel. Nem haltam bele. A diákmunka meg jól fizet.
Szóval nagyon sokan vannak a te helyzetedben, akik hitelből vagy munka mellett csinálják.
Az már más kérdés, hogy a jogi diplom helyett vannak sokkal jobb, piacképesebb szakmák is, amik ne 5+x évet vesznek el az életedből, hanem csak 3-at, és sokkal könnyebb elvégezni, sokkal jobban tudsz keresni velük. Ez kb. bármelyik gazdasági szakra igaz.
Jah mégvalami: én munka mellett fogok kezdeni most egy gazdasági képzést levelezőn, és a 0%-os diákhitelből fogom finanszírozni...
"A pofára esés akkor következik be amikor rájössz hogy ha diákhitelt veszel fel és abbahagyod a sulit akkor ugyan ott vagy mintha államin vagy és abbahagyod :)"
Ezzel qrva nagy igazságot mondott a korábbi válaszoló...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!