ELTE vagy BME tolmácsképzés?
A BME előnye, hogy viszonylag szabadon variálhatom a nyelveket, viszont nem tudom, van-e olyan elismert, mint az ELTE.
Tolmács-fordító MA-ról, majd EU-s konferenciatolmács szakirányú továbbképzésről lenne szó.
Sajnos e tekintetben is kiábrándító a munkaerőpiac.
1/ Természetesen szükség van szakfordítókra, hiszen folyamatosan fordítani kell külföldi cégek termékeinek leírását, honlapját, kézikönyveit stb. magyarra. Ha vannak kapcsolataid, akkor találsz ilyen munkát. Ehhez azt hiszem, szakfordító vizsgát kell tenned: [link]
2/ Műfordításokra is szükség lesz még jódarabig, regények, filmszövegek stb. fordításához. Nem egy túl jólfizető munka, de ez is egy létező tevékenység.
3/ Tolmácsolás, mint fentebb írtam, szinte nincs egyáltalán már itthon
4/ Nyelvtanítás – ez viszont örökzöld.
Azaz remekül meg lehet élni nyelvtanításból és szak- vagy műfordításból.
Bocsánat, még egy kérdésem lenne. :)
Ez alapján érdemesebb inkább a szakfordítói vizsgát lerakni, mintsem elvégezni a fordító-tolmács mesterszakot? Nem lennék hátrányban azokkal szemben, akiknek mesterdiplomájuk van?
A nyelvtanítás egyébként szintén vonz, csak sajnos nyelvszakra mentem, nem tanárira, szóval ez a lehetőség lehet, hogy kilőve a számomra.
De köszönöm a választ, át fogom gondolni, hogy akkor mit is kezdjek magammal.
Azt gondolom, hogy nagy általánosságban igen, a szakfordítóit érdemesebb elvégezni a tolmácsszaknál.
Nem tudnak a sima nyelvszakosok lenyomni, mert csak az végezhet szakfordítást (azaz helyesebben csak az adhat róla számlát, azaz veheti fel a tevékenységei körébe), akinek van szakfordító vizsgája. Röhej, de ismerek olyan nagyon profi tanárt, aki Rigó utcai vizsgáztató ezer éve, és nem végezhet hivatalosan szakfordítást, mert nincs meg erről a papírja. De a szakfordító szakon tanítja azokat, akiknek viszont lesz róla hamarosan papírjuk, miközben nyolcadannyira se tudják a nyelvet mint ő. :D
Szóval a szakfordítás szerintem jó irány, de kapcsolatok ehhez is kellenek és – a tanítást meg magánban kell nyomni, ahhoz nem kell nyelvtanári papír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!