Hogyan lehet "újrakezdeni" az egyetemet? (hosszú lesz, előre is bocsánat ezért)
Történt az ugyanis, hogy 5 év munka után (tavaly) felvételiztem az egyetemre, gépészmérnöki szakra, de mivel matekból mindig nagyon rossz voltam, ezért nem gondoltam, hogy meg lesz a pontszámom, de végül is a technikusival és a nyelvvizsgával meglett. És mivel ebben nem voltam biztos, ezért nem is készíttettem fel magamat az egyetemi tanulmányokra semmiből, pedig matekból mindenképp kellett volna, mert a mérnöki tudományok a matematikára épülnek (meglepő módon). De az összes első féléves "számolós" tárgyhoz már olyan szintű matek kell(ett volna), amilyet középiskolában nem is tanultunk (és nem is tanítottak), ezért abba is hagytam kb. az elején és félév végén el sem mentem vizsgázni semmiből, mert semmi sem ment volna, de legalább a második félévemet egyből passziváltam is a biztonság kedvéért, közben meg járok magántanárhoz matekra, most már a középiskolás anyag úgy, ahogy megy. Így elvileg tudnék nagyjából haladni majd az egyetemi anyag(ok)kal is magánórák segítségével.
Viszont jön a 3. félév, újra fel kellene vennem az 1. féléves tárgyakat, de mivel ez a 2. aktív szemeszter lenne, össze kellene szednem min. 30 kreditet, hogy ne rúgjanak ki, de mind a 7 tárgyból nem hiszem, hogy átmennék elsőre, ezért kellene újrakezdenem, tehát mintha idén kezdeném, ez lenne az 1. félév.
Erre van valami lehetőség? Vagy csak az az egyetlen megoldás (most már), hogy "kirúgatom" magam (illetve felfüggesztem a tanulmányaimat) és újra felvételizek jövőre? Az nem lenne jó. Vagy valami kérvénnyel meg lehet oldani? Kihez kell fordulnom? Mert a tanulmányi osztályon az illetékes hölgy nem tudott erre mit mondani, ami számomra hasznos lehet. Szóval nem tudom, kihez fordulhatnék ezzel a problémával.
Egyébként ez költségtérítéses levelezős tagozat, munka mellett csinálom.
És feltételezem, hogy az egész országban egyedül én estem bele ebbe a hibába, de nem meglepő, mert csak én lehetek ilyen izéhozé gondolom...
Bocsánat a terjedelem miatt és előre is köszönöm a válaszokat. (Nem mondom, hogy nagyon fontos lenne, de az lenne, mert a jövőm függ tőle és a környezetemben senki sem tud semmit erről (meg egyáltalán az egyetemekről és főleg nem az ilyen esetekről.)
Köszönöm a válaszokat.
#2: A tanulmányi osztályon valószínűleg ugyanaz az ügyintéző foglalkozna az üggyel, akitől megkérdeztem levélben, nem hiszem, hogy tudna újat mondani.
#4: Mitől tűnik úgy, hogy "hülyére veszem azokat, akiktől segítséget várok"? Mivel nyilván ez egy eléggé "egyedi" eset, és számomra elég égő, ezért szokás ilyenkor egy "ismerősre" hivatkozni, akivel megtörtént a sztori, tehát még véletlenül sem velem. De ezt iróniának szántam, ahogy a 6. válaszoló mondja, de gondoltam egyértelmű lesz, hogy rólam szól a történet. Úgyhogy nem veszem hülyére azokat, akiktől segítséget várok...
#5: Igen, ez pontosan ugyanaz az ismerősöm volt :D
#8 és #10: Asszem, mégis csak így lesz. Mert belegondolva ha újrafelvételiznék, akkor ugyanúgy csak jövő ősszel tudnám kezdeni az első félévet. Viszont ha most folytatom, ott, ahol abbahagytam (tehát az elején) és mégis sikerül teljesítenem a félévet, akkor annyival mindenképp előrébb vagyok. Ha nem sikerül, akkor is el tudnék fogadtatni 1-2 tárgyat, ha tényleg újra kellene felvételiznem, szóval ez tényleg működhet. De remélem, tényleg engedékenyebb a rendszer az önköltséges levelezősökkel. Mert egyébként ezt a kötelezően teljesítendő kreditszámot is csak egy mondatban említette a szabályzat és a kb. 130 oldalon ez az egy mondat volt az, aminek valamilyen szinten köze volt ahhoz, amiért elolvastam, úgyhogy azért kellett még utánakérdezősködnöm.
Egyébként levelezőn nincsenek zh-k, hanem ilyen feleletválasztós kérdések lesznek (ha jól értelmeztem), gondolom valamilyen papíron kell kiszámolni a számolós tárgyakból az eredményeket és ha van olyan a válaszok között, akkor azt kell bejelölni. (azt hiszem, számítógépeken történik a vizsga)
Viszont ha már így szóba jött a vizsga: lehet ott segédeszközöket használni pl. matekból, fizikából, mechanikából? Tehát mint érettségin a négyjegyű függvénytáblázat? Mert fizikából kaptunk ilyen kinyomtatható képletgyűjteményt, de csak lehet a többiből is, vagy nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!