Mennyi pénzt érdemes félretenni az egyetem első félévére?
Nyilván minimális összeggel a szüleim is támogatnának, de magamnak kell megoldani a nagyrészét.
Kolis lennék kb 10 000 Ft, ételt vinnék otthonról mindig pár napra, hétvégente hazajárnék (kb 120 km)
Plusz egyéb kiadások..
A lényeges dolgok kimaradtak.
Önköltséges leszel vagy teljesen államis, hátrányos helyzetű vagy-vagy nem, mennyire fogsz jól tanulni, milyenek az igényeid, milyen szakra mész.
Mind fontos kérdés.
Én bejárós vagyok 80km (oda-vissza).
Egy hónapra az összes költségem a bérletem ára. Ez kerül 7e Ft-ba és vége.
Azonban az igényeim is kicsik:
Nem kávézok. Nem veszek a büfében 600 Ft-os szendvicset vagy 200-300Ft-os péksütiket.
Nem kell kólát vegyek hanem jó az ásványvíz.
A szakomon az ajánlott irodalom 90%-a fent van a neten, másik 9,5%-ban elég bejárni az órákra.
Más szakokon meg ez nincs így.. és rengeteg pénz elmegy jegyzetekre, stb.
Nem szoktam megbukni soha semmiből, B vizsgám sincs, így soha nem kell kredit büntetéseket fizetnem sem.
Nem járok bulizni, így arra sem megy el a pénz.
Jah... mindenből kimaradok de nem költök semmit. :D
Illetve az ösztöndíj...rajtad múlik. Nekem ösztöndíjból(3H-s is vagyok), havi 130 jön össze. Ebben van egy köztársasági is.
Én költségtérítéses vagyok
egy félév tandíj átlagban 150.000 ft
másik városba járok egyetemre kocsival benzin olyan 20.000ft/konzultációk/vizsgák ez átlagosan egy félévre levetítve 8 konzultáció + 6 vizsga és persze ismétlővizsgák +2-3-4 :-) = 360.000 ft benzinpénz
a könyvek drágák olyan 50.000 ft/félév de nagyrészt megoldható kidolgozottból való vizsgázással :-)
Amikor konzultáció van ott alszok így a szállás - egyedül szeretek aludni - külön szobában diákhotelban 7500ft/alkalom ez 8 konzultációra kivetítve= 60.000 ft
150.000 + 360.000 + 50.000 + 60000 + harmadik vizsgákért 2500 ft néha becsúszik 1-2-3 :-) legyen átlagban 7500 ft
azaz összesen félév/ 627.500 ft
Most tartok a 10 félévnél :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!