Főleg olyanok válaszát várom, akik a közelmúltban ÉRETTSÉGIztek. Hogy is volt?
Direkt kiemeltem az érettségi szót, hogy könnyebben észrevehető legyen a téma, ezért ne kövezzetek meg.
Szeretném azt kérdezni, hogy hogyan zajlott nektek a magyar, bővebben az irodalom, és a történelem érettségi? Ezt úgy értem, hogy irodalomból 2 embertől hallottam már hogy húztak egy tételt, tegyük fel Petőfi Sándor: "Reszket a bokor mert...". Ezt a verset elemezték, és meg lett nekik a kívánt eredmény. Hozzátenném, magyarból nem az 5-ösre hajtok mert nekem továbbtanulási szempontból csak a matematika és az informatika tantárgyak lényegesek. Verset elemezni tudok, a költők életrajzát nehéz úgy megtanulni, hogy ne keverjem őket. Szóval a kérdés lényegében arra megy ki, hogy muszáj lenne erőfeszítést tennem a költők életének megtanulására Természetesen átnézem annyira, hogy tudjam, hogy pl.: ezt és azt a versét azért írta, mert épp gégerákban haldoklott. Nem lustaság játszik szerepet, hanem az, hogy kevés az időm, és sok még a tétel.
A történelem érettségivel kapcsolatban: Kapunk hozzá forrást. Ez mennyire használható? Milyen típusú forrást kapunk? Például, ha az aranybullát húzom, megkapok pár pontot belőle?
Egyéb észrevételt is írhattok, és előre köszönöm a válaszokat.

Hát a verseknél egészen biztosan meg fogják kérdezni a versírás körülményeit. Ezeket illik megtanulni.
A törinél én nagyon fasza kis segítséget kaptam. Több oldalas cikket valahonnan. A 16. századi városfejlődést húztam ki és egész korrektül elmondtam a forrás alapján.
Ezen kívül nem tudom, hogy mennyire tudsz rizsázni, de azt mindenképpen jól kell nyomni :)

Nos, magyarnál a költő teljes életrajza természetesen nem kell, de azt kell tudni, hogy milyen körülmények között született az adott mű. Például a magánéleti válságokat mindenképpen meg kell említeni. Ady: Halottak élén c. verseskötetéről kéne beszélni, mindenképp meg kéne említened a háború okozta körülményeket, és azt, hogy Ady már jó pár éve nem írt verses kötetet.
És a végén mindenképpen mond egy következtetést, ha úgy tetszik összefoglalót (eközben persze telik az idő).
A lapon lesz egy idézet, amire válaszolnod kell, ha jól tudom.
De idézetet mindenképpen mondjál, mert az is plusz pont.
Törinél már könnyebb a dolgod. A forrás valóban sok mindenre jó, de nem erre kell támaszkodni, hanem be kell építened a feleletbe. Pl.: tétel: Ipari forradalom. Forrás: menetidők rövidülése a vasút megjelenésével a különböző angol nagyvárosok között. Ekkor te elmondod, hogy a vasút megjelenésével átlagban mennyit rövidültek a menetidők (persze nem felolvasod a forrást).
Töriből a legfontosabb az az, hogy tudd az események közti összefüggéseket. Nagyon fontos a logikus következtetések, elsősorban erre épül a felelet. Vagyis tudnod kell, mi miért történt.
Lesz nálad atlasz, az óriási támpontot fog tudni nyújtani.
A feleleted kezdd idő és térbeli elhelyezéssel.
(pl.: Az ipari forradalom első szakasza a XVIII. sz. Angliájában zajlott le).
Aztán fontos az előzmények feltárása, de ez függ az adott tételtől is.
Ennyit tudtam segíteni. Sok sikert!

Nem kell az összes életrajzt benyalni, teljesen felesleges.
Annyi kell csak, ami kapcsolódik a vershez, aztán kész..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!