Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Főleg olyanok válaszát várom,...

Főleg olyanok válaszát várom, akik a közelmúltban ÉRETTSÉGIztek. Hogy is volt?

Figyelt kérdés

Direkt kiemeltem az érettségi szót, hogy könnyebben észrevehető legyen a téma, ezért ne kövezzetek meg.

Szeretném azt kérdezni, hogy hogyan zajlott nektek a magyar, bővebben az irodalom, és a történelem érettségi? Ezt úgy értem, hogy irodalomból 2 embertől hallottam már hogy húztak egy tételt, tegyük fel Petőfi Sándor: "Reszket a bokor mert...". Ezt a verset elemezték, és meg lett nekik a kívánt eredmény. Hozzátenném, magyarból nem az 5-ösre hajtok mert nekem továbbtanulási szempontból csak a matematika és az informatika tantárgyak lényegesek. Verset elemezni tudok, a költők életrajzát nehéz úgy megtanulni, hogy ne keverjem őket. Szóval a kérdés lényegében arra megy ki, hogy muszáj lenne erőfeszítést tennem a költők életének megtanulására Természetesen átnézem annyira, hogy tudjam, hogy pl.: ezt és azt a versét azért írta, mert épp gégerákban haldoklott. Nem lustaság játszik szerepet, hanem az, hogy kevés az időm, és sok még a tétel.

A történelem érettségivel kapcsolatban: Kapunk hozzá forrást. Ez mennyire használható? Milyen típusú forrást kapunk? Például, ha az aranybullát húzom, megkapok pár pontot belőle?

Egyéb észrevételt is írhattok, és előre köszönöm a válaszokat.

2010. jún. 8. 01:02
 1/4 anonim ***** válasza:

Hát a verseknél egészen biztosan meg fogják kérdezni a versírás körülményeit. Ezeket illik megtanulni.

A törinél én nagyon fasza kis segítséget kaptam. Több oldalas cikket valahonnan. A 16. századi városfejlődést húztam ki és egész korrektül elmondtam a forrás alapján.

Ezen kívül nem tudom, hogy mennyire tudsz rizsázni, de azt mindenképpen jól kell nyomni :)

2010. jún. 8. 01:17
 2/4 anonim ***** válasza:

Nos, magyarnál a költő teljes életrajza természetesen nem kell, de azt kell tudni, hogy milyen körülmények között született az adott mű. Például a magánéleti válságokat mindenképpen meg kell említeni. Ady: Halottak élén c. verseskötetéről kéne beszélni, mindenképp meg kéne említened a háború okozta körülményeket, és azt, hogy Ady már jó pár éve nem írt verses kötetet.

És a végén mindenképpen mond egy következtetést, ha úgy tetszik összefoglalót (eközben persze telik az idő).

A lapon lesz egy idézet, amire válaszolnod kell, ha jól tudom.

De idézetet mindenképpen mondjál, mert az is plusz pont.

Törinél már könnyebb a dolgod. A forrás valóban sok mindenre jó, de nem erre kell támaszkodni, hanem be kell építened a feleletbe. Pl.: tétel: Ipari forradalom. Forrás: menetidők rövidülése a vasút megjelenésével a különböző angol nagyvárosok között. Ekkor te elmondod, hogy a vasút megjelenésével átlagban mennyit rövidültek a menetidők (persze nem felolvasod a forrást).

Töriből a legfontosabb az az, hogy tudd az események közti összefüggéseket. Nagyon fontos a logikus következtetések, elsősorban erre épül a felelet. Vagyis tudnod kell, mi miért történt.

Lesz nálad atlasz, az óriási támpontot fog tudni nyújtani.

A feleleted kezdd idő és térbeli elhelyezéssel.

(pl.: Az ipari forradalom első szakasza a XVIII. sz. Angliájában zajlott le).

Aztán fontos az előzmények feltárása, de ez függ az adott tételtől is.

Ennyit tudtam segíteni. Sok sikert!

2010. jún. 8. 02:49
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem kell az összes életrajzt benyalni, teljesen felesleges.

Annyi kell csak, ami kapcsolódik a vershez, aztán kész..

2010. jún. 8. 08:20
 4/4 A kérdező kommentje:
Hálásan köszönöm a válaszokat, és a biztatást is.:)
2010. jún. 8. 15:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!