Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért kell drogos költők...

Miért kell drogos költők verseit elemezgetni?

Figyelt kérdés
Mégis honnan a fenéből tudjam, hogy mire gondolt xy, amikor már belőtte magát?? Alapesetben ilyen hülyeségeket az emberek nem találnak ki, akkor most az elemzéshez én is lőjem be magam vagy mi?
2010. jún. 3. 19:42
 1/10 anonim ***** válasza:
15%

A verselemzés nem arrólszól, hogy "mit gondolt a költő" mert azt senki nem tudja.

Arról szól, hogy milyen elemeket használ fel, mire utal...

2010. jún. 3. 19:45
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
Nem értek egyet az első válaszolóval. Múltkoriban itt volt egy hasonló kérdés. Mindig megmagyarázzák, hogy mit, miért írt úgy, ahogy írta, és nem szó szerint kell érteni, átvitt értelemben. Hát szerencsétlen költő ezt meghagyta az utókornak, az elemzőknek? Nem!!! A verselemzés miért nem szólhat arról, hogy én hogyan értelmezem, rám milyen hatással van? Szerintem ez lenne a lényege. Kiből milyen érzelmeket vált ki. De ez nem elfogadható a mai irodalom oktatásban.
2010. jún. 3. 19:50
 3/10 anonim ***** válasza:
41%

Jaaj, az ilyen bamba kérdésektől a falra tudnék mászni.

Azért kell irodalmat tanulni, mert fejleszti a látásmódodat, némi kultúrát ad, nyitottabb leszel a világ apró dolgaira, segít megérteni bizonyos alkotásokat amivel esetleg találkozhatsz (filmek, színház)...

Emellett a verselemzés nem arról szól egyáltalán, hogy mit gondolt a költő. A vers egy sajátos önkifejezési mód, ami mindenki számára mást jelent. Viszont vannak bizonyos elemek és ismeretek amik szükségesek a megértéséhez, ezeket tanuljátok. Nekem jó érzés volt mindig, amikor hosszan elmélyedtem egy műben, szerettem értelmezni, mert esztétikailag szép.

És nem, nem lettem bölcsészhallgató. Most mérnöknek tanulok, úgyhogy nem sok közöm van már az irodalomhoz.

2010. jún. 3. 19:51
 4/10 anonim ***** válasza:

Mindenki számára mást jelent egy vers, más a tartalma. Szép dolog, ha vkinek van saját elképzelése egy műről és véleménye is van.

Más kérdés, hogy a tanárok a sajátjukat akarják visszahallani.

Ez rontja el az egészet.

2010. jún. 3. 19:56
 5/10 anonim ***** válasza:
... és mivel a tanárok a sajátjukat akarják visszahallani, a diákok egyre inkább sz@rnak bele..
2010. jún. 3. 20:04
 6/10 anonim ***** válasza:
82%

Mert tud, a drog milyen hülyeségeket tesz az ember fiával.

Amúgy meg senki nem tudja, hogy mire gondolt a költő, be kell kamuzni pár dolgot. Régebben én is írtam pár költeményt, szép felhőkről meg virágos rétről majd odaadtam a tanárnak, hogy elemezzed ki. Ő jött olyan zöldségekkel, hogy környezetvédelem, meg szeretem a természetetet. Mondtam neki, hogy ezt elrontottad, mert én pl. a szexre gondoltam közben.

Ezzel csak azt akartam elmondani, hogy senki se tudja, mi a helyes válasz, így bármi lehet. Valamit mondasz és azt indokold meg jó érvekkel, akkor nem tud belekötni. 4 középsulis évem alatt nem tanultam egy verselemzést sem, sőt költők életét sem. 1-2 adatot igen, de a többi mindegyikre igaz. Sanyarű gyerekkor, szülő halála, sok iskola, jópár szerelem... stb. Ezek ilyen joly joker dolgok.

2010. jún. 3. 23:15
 7/10 anonim ***** válasza:

sajna az 1.és 3.válaszolónak nincs igaza..

a mai oktatási rendszerben igenis azt kell fejtegetni h.mire gondol(t) a költő..vagy a tanár..és ha ettől elrugaszkodsz,akkor máris beüt a krach....

pedig az irodalomnak tényleg nem erről kéne szólnia.

2010. jún. 4. 07:57
 8/10 anonim ***** válasza:

Kiket értesz "drogos költők" alatt? Bár magyar szakot végeztem, de nem tudok róla, hogy ilyeneket elemeztetnének az iskolában.

A verselemzés pedig nem arról szól, hogy mire gondolt a költő, de nem is arról, hogy mire utal. Arról szól, hogy te mire gondolsz, amikor olvasod azt a verset.

2010. dec. 13. 23:51
 9/10 anonim ***** válasza:
Kérdező, mondanál egy drogos költőt?
2012. jún. 28. 02:56
 10/10 anonim ***** válasza:
Jó mondjuk a Romlás virágai vagy Poe elbeszélései, Csáth Géza írásai tényleg nem nélkülöztek egy kis tudattágítást. De nem értem ez miért is vált ki akárkiből egyértelmű elutasítást..
2012. júl. 2. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!