Valaki levezetné nekem részletesen ezt a kémia feladatot?
Még nem igazán sikerült ráállnia a fejemnek az emelt számolásokra...
4. Egy alkánt levegőfeleslegben tökéletesen elégettük. A vízgőzt is tartalmazó égéstermékben (az égetés utáni gázkeverékben) a szén-dioxid és a maradék oxigéngáz anyagmennyiség %-a egyenlő, a nitrogén pedig 75,06%.
a, Melyik vegyületet égettük el?
b, Hány százalékos volt a levegőfelesleg?
c, Írja le a vegyület égésének egyenletét!
A megoldást tudom, de azt sajnos nem, hogy hogyan jött ki.
A megoldónak előre is köszönöm. :)
1; Alkánok összegképlete
2; Égés egyenlete
3; A komponensek mennyiségéből egyenletek felírása
4; Az egyenletek megoldása
A feladat levezetését itt találod, az V./3-as feladatnál!
Elkezdtem én is közben megoldani, csakhogy (szerintem) a feladatmegfogalmazás pontatlan volt, ugyanis a leírásból nem feltétlenül lehet következtetni arra, hogy hány mol alkánt égettünk, így én a mólt is ismeretlennel jelöltem,s kissé bele is gabalyodtam! :D
Már én is annyira kíváncsi voltam a megoldásra, hogy magam kerestem rá a neten, hátha!
Ne keseredj el, ha elsőre nem megy! Én idén érettségiztem kémiából emelten, 92%-osra sikerült, s feladat itt-ott mindenkit megzavarhat!
Az a fontos, hogy gyakorolj sokat-sokat, mert élesben nagyon fog számítani majd! Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!