Mit húztatok pontosan biológia (/kémia) szóbelin 2015-ben? (2015 emelt szóbeli részletesen)
Kedves Mindenki!
Kérlek írd le hogy (RÉSZLETESEN) ,mit húztál idén a biólógia( esetleg kémia) emelt szóbelin.
Eddig úgy tapasztaltam hogy mindenki segítőkészen leírja hogy mit húzott az idei évben (pl.: mohák, látás) de ez még kevés segítség azoknak akik még csak mit fognak menni vagy esetleg jövőre próbálkoznak meg az érettségivel. És mivel az ördög a részletekben búvik meg kérlek mindenki aki ide ír írja le hogy:
A tétel: lehető legpontosabban a kérdéseket
B tétel: a szöveg tartalma(legalább körülbelül) és az ahhoz tartozó feladatokat(kémiából a kísérletek)
Én ma voltam kémián.
A ammónia és aminok. fizikai, kémiai tulajdonság, felhasználás, ionja, aminok elnevezéstana, hol fordul elő a szervezetben, stb.
B Fenolftaleines desztilált vizre Nátrium darabkát teszünk. tapasztalat, magyarázat stb. majd ugyenez csak káliummal.
C kristály cukor és konyhasó vizes oldata. melyik vezeti az áramot, és hogy miért?
Egész egyszerű volt, örültem is neki :)
Kémia:
A: kémia reakciók, csoportosítása idő alapján, feltételei, reakciósebesség és az ezt befolyásoló tényezők, egy választott reakció grafikonon történő ábrázolása (energiadiagramm)
B: víz és HCl, ezekbe fenolftalein csepegtetése makd mind2őbe magnézium forgács. Elvégzendő. (24es kísérlet)
C: C4H8 lehetséges izomerjei
Biosz:
A: enzimműködés, enzim fogalma, szénhidrát emésztő enzimek a tápcsatornában, ezek optimumai, tejcukor operon, laktóz intolerancia, galaktozémia
B: Gaia elmélet, pár hülye kérdés a szöveghez, homeosztatikus működés a bioszféra szintjén, csoportszelekció hátrányai, önző gén, abiogén és pánspermia elmélet.
Én ma voltam.
A tétel: légzés
-definiálja a következő fogalmakat: légcsere,gázcsere,sejtlégzés az emberi légzés alapján.
-mondja el hogy a nyogodt és az erőltetett ki és belégzésben milyen szervek vesznek részt.mi a külömbség a női és férfi légzés között?
-milyen szabályzó folyamatok vesznek részt a légzés szabályzásában a LEGALSÓ SZINTEN?(vér CO2 konc. ,tüdő feszülése)
-milyen folyamatok és hol vesznek részt a ki és belégzés szabályzásában?(idegrendszeri)
-miért kell a búvároknak fokozatosan a felszínre jönniük? mit eredményezhet ennek elmulasztása?
B tétel: mohák
egy általános szöveg a mohákról(hol találhatóak,és hogy fontosak)-> nem igazán segít.
-jellemezze a mohák felépítését. miben tér el a többi növénytől?(teleptestes sejtszerveződésre is rákérdeztek)
-miért fontos a víz a mohák szaporodásában?--->spóráknál is!!!(kihajtáshoz)
-miért fontos a moha az erdők vízháztartásában?
-mien sztódással jönnek létre a moha ivarsejtjei(mitózis) és ez miért lehetséges?
-rajzolja le a moha tűrőképességének grafikonját a talaj savasságára nézve?-->a grafikonon a pH értékeket(nagyából)is fel kellett tüntetni!!!
szerintem a pontózólapjuk nagyon szemét volt. bár mindenre tudtam a választ , olyan evidenciákra kérdeztek rá amit azért nem mond az ember mert alap. amúgy nagyon segítőkészek voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!