Honnan jöttek a szlovákok? Kik a szlovákok?
Sziasztok!
Egy felvidéki srác vagyok és Szlovákiában élek már 19 éve.
Viszont kérdésem az volna, hogy mégis kik a szlovákok? Honnan jöttek? Ők is magyarok lennének csak 'elszlávosodtak'?
Olyat is hallottam már, hogy Egyiptomból jöttek. :D
Ja... elég fura kérdés, de gondoltam felteszem.
Válaszokat előre is köszi. ;)
19/F
Egy részük Halicsból, egy másik részük cseh volt anno, cska átvették a délszláv nyelvet és kultúrát, de az akkori orosz birodalomból is sokan voltak. Semmi közük a magyarokhoz, elég csak a mentalitásukat, az antimagyar fröcskölődésüket nézni.
SZVSZ amúgy a majmok bolygójáról jöttek...
A Magyar Királyság északi részén élő különféle szláv elemek összeolvadásából létrejött nép.
Alapvetően NEM elszlávosodott magyarok. Viszont sok felvidéki magyar asszimilálódott a szlovákok közé, ők valóban elszlávosodott magyarok.
Köszönöm a válaszokat.
Végülis igen, azt gondoltam, hogy különböző szláv népekből vegyült össze. Viszont az meglehet, hogy a ruszinok is közrejátszottak a létrejöttükbe? Mai napig élnek ruszinok Szlovákiában és Kárpátalján de ők tudtommal hamarabb voltak itt mint a szlovákok.
Ja és igen, sok felvidéki magyar van itt, akik 'elszlávosodtak' vagy 'elszlovákosodtak'.
Az előttem szóló nagyjából leírja. A 19. század előtt nem nagyon volt különbség nemzet és nemzet között, mert a mai nemzeteszme ekkor alakult ki és gyökeredzett meg. Ezért van az, hogy a szlovák paraszt nem utálta a magyar parasztot azért, mert magyar. A paraszti léte volt számára meghatározó, akár magyar, akár szlovák, a földesurát utálta.
Tehát ekkor még max nyelvi különbség volt egyes népek közt. És igen, a szlovákok a helyi szlávok és más, betelepülő szlávok egyvelege. Az 1800-as évek elejétől kezd az egyszerű emberek közt elterjedni a nemzethez tartozás és a mai nemzeti érzelem. (Ennek megnyilvánulása a 48-as szabadságharc alatti nemzeti felkelések.)
Azért hozzátenném, hogy a mai magyarok őseit is úgy hordta össze a szél. Mármint nem hiába tartozunk genetikailag inkább a német-szláv szomszédos népekhez.
Köszi a választ! :)
Meg végülis a szlovák elnevezés később jött, mert eleinte őket tótoknak hívták.
Amúgy a magyarok őstörténete ennél azért összetettebb. Sok néppel vagyunk genetikailag rokonságban, ott vannak pl az indiánok Amerikában vagy az ujgurok a mai Kínában és még sok más nép a Világ minden táján.
Ezért is mertem azt remélni, hogy lehet hogy a szlovákokban is van valamennyi magyar vér, bár lehet ezért most ezrek fognak megkövezni. :D
Én tanulok szlovákul (hisz itt élek) és pl érdekes, hogy pl a magyar azt mondja, hogy "Én eszek" de a névmást el lehet hagyni, úgy helyesebb, így lesz "Eszek". De a szlovák ugyan ezt megcsinálja. "Ja jem" -> "Jem".
Hogy ilyen nyelvtani szabályoknak mennyire van közük a rokonságnak, azt nem tudom. :D
De azzal egyet értek, hogy vannak szláv népek, melyekkel van genetikai megegyezések, pl a bulgárokkal is. :)
Erről nem is tudtam. :)
Szóval akkor a szlovák, ruszin, szerb, horvát, szlovén mint határvédelmi célból voltak letelepítve ide? Onnan hozták őket? :D
Az előző válaszoló említette, hogy a szlovákok Halicsból jöttek, könnyen meglehet, hogy onnan hoztunk ide szláv népeket.
Mellesleg akkor mi van a románokkal (oláhok vagy hogy hívják őket), ők nem szlávok, ők honnan jöttek?
Olyat is hallottam, hogy a világ harmadik legősibb népe a horvát. Lehet, hogy a délszláv népek onnan erednek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!