Megteheti azt a tanár, hogy nem enged emelt érettségizni?
Tudtommal nem. Nálunk amikor jelentkeztünk érettségire, mindenki maga választotta ki, hogy melyik tárgyból tesz emeltet, és a papíron ott ikszelte vagy karikázta be (nem emlékszem pontosan, melyik).
Mindenesetre a tanároknak semmi beleszólása nem volt. Ha nem az osztályfőnököd, még csak ott sem lesz a jelentkezésnél.
Nincs beleszólása! Mivel emelten nem ő érettségiztet, annyit sem mondhat, hogy nem vállalja el. Ha megbuktat, akkor nyilván nem mehetsz abból a tárgyból érettségizni, de ha emeltezni akarsz, gondolom nem állsz bukásra.
A tanár egyébként csak tanácsot adhat, amit vagy elfogadsz, vagy nem, de ha tényleg a segítőkészség és a jóindulat szól belőle, akkor érdemes elfogadni. Én láttam az ellenkezőjét, amikor a tanár le akart beszélni valakit az emeltről, mert szerinte nem állt azon a szinten, de az illető kötötte az ebet a karóhoz, és mégis elment emeltezni, aztán jött a nagy pofáraesés, amit elkerülhetett volna, ha megfogadja a nála sokkal okosabb és tapasztaltabb emberek tanácsát.
Igen, értem, de pont erre mondtam, hogy nincs ilyen lehetősége, csak fenyegetőzhet vele, és lehet, hogy a diák meg is ijed.
Ha nem jár hozzá órára abból a tárgyból a gyerek, csak szívességből készíti fel órán kívül, akkor mondhatja. De hogy ki jár az órájára, és hogy kit vizsgáztat, azt semmilyen tárgyból nem ő dönti el. Pontosabban igen szűk a mozgástere. Legfeljebb megkérheti az igazgatót, hogy osszon be egy másik tanárt ennek a gyereknek a vizsgáztatására, de az nem piros pont neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!