Mit tudnák tenni, hogy ne legyek bizonytalan?
Figyelt kérdés
Eléggé idegesítő, hogy sokszor bizonytalan vagyok egy egy szó vagy mondat helyeségén. Sőt van, hogy azon gondolkodok van e értelme vagy csak most takáltam ki. Elég fura alap járaton talán helyesen írok ezt sem tudom de mit tudnák tenni, hogy ne legyen ilyen problémám?2017. márc. 2. 20:53
1/8 anonim válasza:
Nem, nem tűnik úgy, hogy igazán helyesen írnál, de kitartó olvasással és írásgyakorlással nagyon gyorsan lehet fejlődni. :)
2/8 A kérdező kommentje:
Ez de kedves volt. :D Hol hibáztam? Vesszőket nem szokásom írni. :D
2017. márc. 2. 23:19
3/8 anonim válasza:
Nem "tudnák", hanem "tudnék", az "egy-egy" kötőjellel van, mert ikerszavak, "helyességén", "alapjáraton", a többi szerintem elgépelés, de na, ez azért két és fél sorban egy kicsit sok. De tényleg komolyan gondoltam, amit írtam, simán tudsz javítani rajta, és az odafigyelés is félsiker.
4/8 A kérdező kommentje:
Megpróbálok mondjuk a vajdasági "beszédemen" is javítanom kell.
2017. márc. 3. 08:59
5/8 BringaManó válasza:
a tudnák nem helyesírási hiba, sőt nem is biztos, hogy hiba, attól függ... (nevezzük "nyelvi illemtani" kérdésnek :-)
ott nyilván így mondják*, ő nyilván így tanulta*, ha így írta* kétszer is, nála tehát ez így van magyarul, á-val.
mondhatjuk* úgy is, hogy az ő nyelvváltozatában az igeragozás hangrendi illeszkedésébe nem rondít bele, holmi önkényes rendhagyó ragozás, hanem a nyelvérzékére hallgatva szépen illeszti azt is, ahogy az összes többit is szoktuk*. :-)
*
vagy mondjék?
vagy tanulte?
vagy írte?
vagy mondhatjük?
vagy szoktük?
...
6/8 A kérdező kommentje:
Ezt nagyon szépen le írtad és valóban így tanultam meg.
2017. márc. 4. 10:29
7/8 BringaManó válasza:
Gondolom/remélem, hogy ezzel párhuzamosan azt is megtanultad (ha megtapasztaltad), hogy ha így mondod (vagyis ha "nákolsz"), akkor sokan lenéznek majd, attól függően, hogy hol, milyen társaságban, milyen szövegben használod. Nyilván a saját szülőhelyeden, a saját szűkebb környezetben nem gond.
8/8 A kérdező kommentje:
Nem túlzottan érdekel. Sokk idióta magyarországi képtelen felfogni, hogy máskép beszélünk. Engem lenézhetnek meg a többi vajdaságit is de ez minket épp nem érdekel.
2017. márc. 5. 01:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!