Hogy tudom kiszámolni a következőt? Esetleg készítene valaki excel táblázatot nekem?
4 egyforma anyagból mindig csak 1 új jön létre és van 9 szint. a 9 szinten 1db új termék jön létre és ehhez kéne egy olyan táblázat, ami mutatja, hogy egyes szinteken hány db kell belőle, hogy a következő szintre, majd pedig a végén a legutolsó szinten 1 db legyen.
tehát első szint: 4db
a második szinten 1db lesz
harmadik szinten 1db lesz akkor a kettő előzőn mennyit kell belerakjak?
Hogy a 9. szinten létrejöjjön egy anyag, a 8. szinten 4-nek kell lennie. Mivel mindegyik szinten 4 anyagból keletkezik 1, ezért a 4 anyaghoz 4*4=16 anyagra van szükség a 7-es szinten, azokhoz 16*4=64 anyagra van szükség.
Érdemes megnézni, hogy ezek a számok mind 4 hatványai:
9. szint: 1=4^0
8. szint: 4=4^1
7. szint: 16=4^2
6. szint: 64=4^3
.
.
.
Ezek alapján könnyű kikövetkeztetni, hogy 1. szint: 4^8=65.536 darab anyagra van szükség. Arra is könnyű rájönni, hogy ha k darab 9. szintű anyagot akarunk előállítani, akkor k*4^8 darab 1. szintű anyagra van szükségünk.
(Legalábbis ha jól értettem a problémát.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!