Szülők mit tennétek ha a gyereketek rossz tanuló lenne még akkor is, ha tanul? Vagy olyan nincs ha valaki tanul és rossz tanuló?
Első körben magántanárt javasolnék, és több gyakorlást otthon. Ha egy kicsit gyengébb vagy belőle, az nem probléma, akkor valószínűleg humán beállítottságú vagy.
Viszont ha a helyzet kritikus, tehát ha tényleg foglalkozol a matekkal, de ennek ellenére ketteseket kapsz, akkor lehet szó diszkalkuliáról. Ezt minél előbb ki kéne deríteni, mert ha tényleg van ilyen problémád, akkor matematika érettségi alól kaphatsz mentességet, pótolhatod egy másik tárgyal.
Mindenesetre én nem ezt tartom valószínűnek, mert akkor a fizika sem menne annyira. Próbálj egy kicsit több időt rászánni a matek tanulásra.
Ha esetleg nem ismernéd, létezik egy weboldal, a zanza tv, ahol nagyon jó oktató anyagok vannak szinte minden tantárgyhoz. Ha a suliban átvett anyagot otthon már nem érted, akkor érdemes megnézni a zanzán, tényleg nagyon hasznos oldal.
Aki fizikán ki tudja számolni, de matekon nem, az nem diszakármi, hanem megijed a matektól. Aki érti a gimis fizikát, az a gimis matekot is meg tudja érteni, kivéve, ha rátör a pánik a matek szónál, amit vhol megértek.
Kérdező, ne ijedj meg attól, hogy nem megy annyira a matek. Megsúgom neked, hogy én sem tanultam humánra és ment simán az ötös, matekból inkább 3-4 voltam, fizikából szintén. Jelenleg diplomás mérnök vagyok, azok az osztálytársaim akik meg leosztottak, hogy BME ilyen jegyekkel, még mindig ott bukdácsolnak.
Ha nem leszel matematikus, akkor a matematika csak egy eszköz. Senkit sem érdekel, hogy be tudod-e bizonyítani (én sem tudom). Egy emelt matek szóbelin szerintem megbuknék. A valós életben ki kell számolni és kész. Egy csomó gyerekkel elhitetik gimiben, hogy képtelen rá, mert definíciókat és bizonyításokat magoltatnak értelmetlenül. Sok matematikus nem is érti, hogy a levezetés után mások mit nem értenek...
Van egy BME-s mondás, hogy a matematika oktatással egy gond van: matematikusok csinálják :)
Szóval fel a fejjel, túl lehet azt élni, mindenképpen jó, hogy próbálkozol, de nem dől össze a világ, hogy hármast kapsz egy tárgyból. Ettől nem rossz tanuló vagy, csak ember. Nem lehet mindenki mindig mindenből a legjobb. Gyakorolj, tanulj rá szorgalmasan, kérj meg jó matekosokat, hogy mutassanak meg pár dolgot és a hármast biztos tudod tartani, esetleg javítani is.
Csatlakozom az elottem szolohoz :D en gimi elso ket eveben bukasra alltam matekbol. Harmadilban jott uj tsnar, aki mobdta, h benevez egy orszagos matekversenyre.
Mondom, tanar ur ossze tetszett keverni vkivel. Mondja nem, latja a tehetsegrt es a logikus gondolkodast. Hopsz 4-5 lettem. Aztan meg szociologus es a matstat szigorlatom elsore 3-as lett az elte-n. Az orat sajnos a mai napig nem tudom leolvasni ezert digitalis futoorat hordok, de attol meg szamokkal foglalkozom, adatokat elemezek es szeretem :) amugy en is klasszikus humanbeallitottsagu vagyok. Fiuban viszont szimpatikusabbak a realosok!
Nagyon érdekes, ha a fizika megy, de a matek nem. Már csak azért is, mert fizika nincs matematika nélkül...
Ha érdekel a fizika, akkor esetleg azon keresztül kaphatsz motívációt a matematikához.
Egyébként meg a szorgalom a kulcsa az egésznek. Nem kell külön tanár, semmi. Kiveszed a könyvtárból Obádovics matematika könyvét, és abból mindent meg tudsz érteni önállóan, ha a tanár esetleg nem olyan jó.
Én is így voltam, de jó könyvből mindent meg lehet tanulni és érteni.
És persze a türelem is fontos. A matematika nem olyan mint a történelem, h. egyszer elolvasod, azt jó, hanem többször kell átolvasni és értelmezni.
Egyben ez a nehézsége és a szépsége is a tárgynak. A megértés ugyan nehéz, de ha értünk valamit, akkor az további gondolkodásra, és érdeklődésre serkent.
Apropó: Érdeklődni kell mindig, ez is fontos. Kényszerből ne csináld. Nem kötelező érettségizni sem.
Csak saját döntésed alapján csináld!
Nem igazán értem, hogy miért lettem lepontozva, amiért felvetettem a diszkalkulia ötletét. Írtam is, hogy nem tartom valószínűnek azt, hogy ez lenne a gond, ha már egyszer a fizika jól megy neki, pont azt mondtam, amit az utánam szólóak.
Azt sem árt figyelembe venni, hogy a tanárok sem egyformán kérik számon az anyagot. Van, aki az elméletre megy rá, van aki a számolásokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!