Matematika érettségin elfogadják kör egyenletnek a következőket?
R sugarú, (0;0) középpontú körök:
a) r(theta)=R
b) y(t)=Rsin(t), x(t)=Rcos(t) vagy fordítva.
c) sin^-1(abs(y)/R)=cos^-1(abs(x)/R) vagy fordítva.
Az alapkoncepció az, hogy ami nincs benne az érettségi követelményekben, ott a tételt ki kell mondanod.
"Egyéb tétel(ek)re való hivatkozás csak akkor fogadható el teljes értékűnek, ha az állítást
minden feltételével együtt pontosan mondja ki (bizonyítás nélkül), és az adott problémában az alkalmazhatóságát indokolja. "
Én kétlem, hogy a legelső kommentben említett, x-u kezdetű képleten kívül bármi más jelölési módot mutatnának a tankönyvekben (friss könyv nincs nálam, de régebbiekben tuti nem volt).
Szóval tök jó amúgy szerintem, hogy érdekel a nem szokványos jelölésmód, de nem egészen értem, hogy miért szívatnád magad... Hiszen:
1. Kétlem, hogy jobb lenne bármelyik másik jelölés, hiszen ritka gyorsan felírható és használható ez is.
2. Ha mégis egyszerűbb lenne, akkor pedig le kell írnod, hogy ezek honnan jönnek, ki kell mondanod a hozzá tartozó tételt, onnantól fogva meg már megint nem lesz rövidebb.
3. Több hibalehetőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!