Negatív szám kivonása?
Szia!
Ezt többféle úton is meg lehet magyarázni a matematikában. A legegyszerűbb, hétköznapi magyarázat az, hogy a negatív szám adósságot jelképez, a pozitív vagyont. Ha kivonjuk, azaz elengedjük a tartozást, akkor növekszik a vagyon.
Egzaktabb, matematikaibb magyarázat az, hogy ha nem definiáljuk külön-külön a kivonás és az összeadás műveletét. Két dolgot definiálunk, az összeadást és az inverzet (ellentett számot). A kivonás pedig az ellentett hozzáadása.
Így gondolkodva: 5-3=5+(-3)=2, hiszen a 3 inverze a -3.
-2-(-3)=-2+3=1, mert a -3 inverze a 3.
Próbáltam keresni forrást, ahol ez le van valahogy írva, de nem nagyon találtam. Az egész számokat és a kivonás-összeadás műveleteit nagyon sok struktúra modelljeként lehet használni, amit én leírtam, az leginkább a csoportelméleti megközelítésre hasonlít. De sok más axiómarendszer modelljének is lehet a számokat és az összeadás-kivonást használni.
Tehát ha két egyforna előjelű (-/-) számod van,akkor leírod a közös előjelt és összeadod. Pl. -7-9=-16
Ha van két különböző előjelű számod(+/-),(+/-) akkor a nagyobb szám előjelét írod le és kivonod egymásból a számokat.
Pl.-8+9= (+)1
A plusz jelet nem szoktuk kiírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!