Mi micsoda: élelmiszeripari mérnök vs. élelmiszerminősítő?
Az élelmiszermérnök lényegében technológus, tehát élelmiszeripari gyárakban való mérnöki feladatokra felkészített szakember. Ez egy gyakorlatias szak sok helyen, tehát a jelen és a múlt gyakorlatát tanulják meg a hallgatók, nem annyira a jövő lehetőségeit és módszereit.
A biomérnök komolyabb tudományos képzésben részesülő biológiai folyamatokhoz, biotechnológiához értő vegyészmérnök jellegű szakember, ha élelmiszer-minőségi irányban specializálódik akkor érteni fog az élelmiszer-kémiához, élelmiszer-analitikához is. Inkább alkalmas kutatási, fejlesztési feladatokra is az élelmiszeripar területén, de máshol is. Ez egy jövő orientált szak, tehát nem a múlt és a jelen technológiája van a fókuszban, hanem a módszertan ami sok helyen és helyzetben alkalmazható.
Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen szintig jutsz el a tanulmányaidban (BSc, MSc vagy PhD) és nem mindegy, hogy melyik egyetemen veszed fel az adott szakot. A SZIE és a BME például jó egyetemek ezen szakok szempontjából, de vannak nem jó képzési helyek is, azokat nem sorolom fel.
Ha élelmiszerek helyett inkább a táplálkozás érdekel, akkor a SE Dietetikus szaka merülhet még fel, de sajnos az egészségügyi főiskolák elégé alacsony színvonalúak. Felmerülhet még a biológia BSc-t követő biológus Mc is, ahol lehet például élelmiszerek mikrobiológiájával foglalkozni (ELTE, SZTE, DE).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!