Egyetemi felvételin mely tantárgyakat veszik figyelembe?
Tegyük fel, hogy orvosira mész, ott a felvételi tárgy a biosz és a kémia/fizika (te mondjuk a kéiát választod).
100 pontot kaphatsz a biosz érettségidért és százat a kémiáért. Ha a biosz 87%, a kémia meg 73% lesz, akkor 87 és 73 pontot kapsz értük.
Nem nagyon vagy képben, kedves Kérdező :) Hányadikba mész? Megpróbálom részletesen leírni. Összesen 500 pont (5x100) érhető el a felvételi rendszerben.
"Első" 100: Az érettségi eredményedet (matek, magyar, töri, idegen nyelv, választott) %-ban fogod megkapni (tehát nekem pl az angol érettségim 90% lett, a töri 83% stb.) Ezeket fogják összeadni és elosztani öttel. Így jön ki egy %-os szám, pl nekem ez 87% lett. Így 87 pontot kaptam a százból.
2: Az évvégi jegyeid (ahogy már írtam). Itt a természettudományos tárgy lehet: biosz, kémia, fizika, földrajz. Azt veszik neked automatikusan alapul, ami a legkedvezőbb (tehát ha bioszból 5-5, de a többiből csak 5-4, akkor neked a bioszt.) Fontos, hogy minden tárgy utolsó két évben tanult jegye számít (tehát nekem pl földrajzból kilencedik és tizedik, mert csak abban a két évben volt földrjaz, de fizikából például tizedik és tizenegyedik lett volna.)
3. Egyik választott tárgyad érettségi eredménye, nekem a töri volt az egyik. Ha emeltet tettél belőle, akkor is csak a %-ot nézik itt (tehát az emelt érettségiért járó 50 pontot nem ezen a jogcímen számolják). Nekem a töri közepem ugye 83%, tehát 83 pont.
4.Nekem a magyar volt a másik felvételi tárgy. (de pl orvosin a biosz és a kémia lett volna) Ugyanaz vonatkozik mint a törire.
5: ezek a pluszpontok. Lehet hátrányos helyzetért, nyelvvizsgáért (max 40 pontot kaphatsz érte! Egy középfokú 28 pont, 2 középfokú 40 pont. Ha egy felsőfokúd van, az 40 pont. Nem kapod meg nyelvvizsgáért akkor a pluszpontot, ha az egyik felvételi tárgyad is az adott nyelvből van, mert akkor az emelt érettségiért járó 50 pontot kapod meg.)
Emelet érettséigi 50 pontot ér, de csak akkor, ha eléred a 45%-ot.
nagyjából világos, köszi!
amúgy még 2 évem van hátra, csak jobb előre tudni mindent! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!