Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Nénike:-Hogy vagy, tanulsz...

Nénike:-Hogy vagy, tanulsz még? Én:-Xy egyetemre járok. N:-Orvosira? É:-WTF?

Figyelt kérdés

Ez a párbeszéd tavaly zajlott le mindenszentekkor a temetőben egy olyan ismerőssel, aki körülbelül kisgyerekkorom óta nem látott. Miután anyukámmal tisztázták, hogy mekkora voltam még akkor, meg ilyen szokásos körök, ez következett. Azóta is eszembe szokott jutni, hogy mégis mit gondolt, csak az orvosi az igazi egyetem. (Az egyetem neve nem Semmelweis vagy olyasmi, ami utalna arra, hogy orvosira kellene ott járni.)

Néha eléggé tud zavarni, hogy semminek nincs társadalmi elismertsége, és olyankor eszembe jut. Mindig is foglalkoztatott mindennel kapcsolatban, hogy miként gondolkodhatnak mások, és elkeserítő, hogy irigységből vagy tudatlanságból fakadóan lenéznek másokat. Csak hebegtem-habogtam, hogy neem, nem orvosira. Nincs amúgy orvos a családban, sosem voltam egy bioszos ember, tehát nem hallhatott rólam ilyet. Nem is ez az egy eset a bosszantó, hanem az, hogy az egyetemista az orvosis és mérnök kivételével a léhűtő szinonimájává vált.

Olyanokkal hagyjatok, hogy az beteges, hogy ennyi idő után ezzel foglalkozom, menjek orvoshoz, és biztos csak unatkozom. Máskor is zavar ez a lenézés dolog, csak év közben nincs időm kiírni a kérdést, meg nézegetni a válaszokat.

2015. júl. 31. 13:13
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem fontos feltenni a kérdést, hogy miért fontos számodra a néni a temetőben? Épp tegnap néztem meg ezt az előadást, és sok mindenre rávilágított. A hiba nem a társadalomban, nem az elismertségben, nem a "nénik"-ben van, hanem bennünk (azért írom így, mert igen, engem is befolyásol, pedig nem kéne):

https://www.youtube.com/watch?v=RmqCPu6FM7I

2015. júl. 31. 13:16
 2/6 anonim ***** válasza:

ne foglalkozz vele. nem tudom mit tanulsz,de ha érdekel és lesz vele munkád akkor mi a gond? szerintem ez a 2 feltétel legyen meg. hogy más mit gondol azt xard le.

elismerem,hogy szükség van orvosokra és mérnökökre(én is annak készülök szeptembertől), de ugyanúgy szükség van más irányban diplomázottakra és szakmunkásokra is stb...a társadalomban nincsen olyan,hogy csak az orvos a hasznos. akkor mi van azzal aki megépítette az orvosi rendelőt pl?vagy aki az orvosi eszközöket,gyógyszereket rendszeresen szállítja a gyógyszertárba(kamionos)? ő haszontalan lenne? kötve hiszem

2015. júl. 31. 13:36
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Mi a kérdés?
2015. júl. 31. 14:01
 4/6 A kérdező kommentje:

Sokáig tartott, mire rájöttem, mik az igazi kérdések, észre sem vettem, hogy nincs:

Az, hogy miért nincs társadalmi megbecsültség?

Az egyetemista miért jelenti azt, hogy nem csinál semmit?

Ti hogy reagálnátok ilyen szituációban, fontos-e mások véleménye számotokra? Ha igen, ki az a kör, akié fontos?

Hogy hiába "gürizek", nem érek semmit?

2015. júl. 31. 17:05
 5/6 anonim ***** válasza:
50%
Nem, nem érdekel mások véleménye, szerintem kár is volt ideírni ezt a kisregényt. Miért nem sz*rod le egyszerűen?
2015. júl. 31. 18:15
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Kedves kérdező, én orvos vagyok, megsúgom, nekünk is lószar a megbecsültségünk. Ami viszont az egyetemeket illeti, itt jogosak az előítéletek, egy csomó ember csak melegedni jár az egyetemre meg azért, hogy még X évig bulizhasson az ősök pénzén. Minden szakon van ilyen. Orvosin is a BME-n is , mindenhol, de nem mindegy milyenek az arányok. Egy andragógia képzésre jó ha 100 emberből egy értelmes jár, orvosin nem ilyenek az arányok, és az sem mindegy, hogy egy adott szaknak milyen a társadalmi hasznossága. Az az egyetemi szak, szerintem például semmit nem ér, ahol ott gürizel X évet, majd elmész egy olyan állásra, ahova érettségivel, meg egy nyelvvizsgával is felvettek volna. Ez a luxus, a hobbi szint. Az orvos és a mérnök szakok nem ilyenek. Ez általában a humán és a bölcsész szakok sajátja.
2015. aug. 4. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!