Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kérhetek emiatt magántanulói...

Kérhetek emiatt magántanulói jogviszonyt? Egyáltalán kaphatok?

Figyelt kérdés
21 éves vagyok és iskola rendszerű szakképzésre járok, vagyis hétfőtől péntekig bent ülök az iskolában. Szeptembertől viszont elkezdem levelezőn a főiskola egyik gazdasági szakát, tehát párhuzamosan csinálnám a kettőt. Ez pénteki és szombati elfoglaltságot jelentene. Kérdésem pedig az hogy a szakképzésen kérhetem-e hogy átsoroljanak magántanulói jogviszonyba? Ettől én bejárnak iskolába, kivéve pénteken a fősuli miatt. Lehetséges ez? Egyrészt hosszútávon valamelyest megterhelőnek érzem hogy hétfő reggeltől szombat estig csak suli és tanulás (tudom, én választottam), másrészt dolgozni is szeretnék mellette valamit. Köszönöm a válaszokat!

2015. jún. 17. 19:41
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem, ilyen nincs. A magántanulói státuszhoz ennél sokkal nyomósabb, és tőled függetlenebb indok kell - tartós betegség vagy pszichés probléma, ami meggátolja, hogy közösségben legyél vagy élsport stb. Tehát az nem indok, hogy te elkezdesz egy másik képzést. A magántanulói viszonyhoz az is hozzátartozik, hogy te nem járhatsz be kényed-kedved szerint, tehát vagy magántanuló vagy és nem jársz be semmire, vagy pedig mindenre bejársz, amire be kell.
2015. jún. 17. 20:02
 2/4 anonim ***** válasza:
73%
Felnőttoktatási szakképzésre nem tudom, hogy létezik-e ez a fogalom, ezt az iskolában kell megkérdezni, nem a gyakorikérdéseken. Ez gyerekekre vonatkozó közoktatási fogalom. És a közoktatásban nem kell hozzá se nyomós, se nyomtalan ok, ott jogod van hozzá, mint ahogy az órákra bejárni is.
2015. jún. 17. 21:20
 3/4 anonim ***** válasza:
48%
2-es: hogyne kéne hozzá valamilyen ok... középiskolában az igazgató bírálja el egy kérelem alapján, hogy lehetsz-e magántanuló, nem jár alanyi jogon a dolog...
2015. jún. 17. 21:26
 4/4 anonim ***** válasza:
63%

Semmilyen ok nem kell, köznevelési törvény 45.§ "A tankötelezettség iskolába járással, vagy ha az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából nem hátrányos, a szülő kérelmére magántanulóként teljesíthető." Hogy nem hátrányos-e, arról a gyámhatóság és a gyermekvédelmi szolgálat mond véleményt. Felnőttek esetén ez nyilvánvalóan nem releváns.

Nem hallomásból kell válaszolni mély meggyőződéssel, hanem a törvények alapján.

2015. jún. 17. 22:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!