Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit húztatok ma emelt biosz...

Mit húztatok ma emelt biosz szóbelin?

Figyelt kérdés

2015. jún. 8. 19:01
 1/6 Wori válasza:
100%

Abszolút szerencsém volt:) Úgy mentem oda, hogy én mindenáron embertant szeretnék, de biokémmel, álattannal és ökológiával is megelégszem.(Amilyen általában a szerencsém, szinte biztos voltam benne, hogy növénytant húzok -.-") Szerencsére nem így lett:)

A: A szív felépítése:

kellet a szerkezeti felépítés, méret,súly,szövetek stb

A "vérrel való munka" (koszorúerek+ a vérkörök, utóbbit végigvezetni)

Az ingerület terjedés útja

Ingeretkeltő/vezető kpk:(Szniuszcsomó, pitvar-kamrai csomó stb.)

Illetve a szív paraszimpatikus-szimpatikus beidegzése(bolygóideg+gv.-i idegek a háti területről kilépve)

belekérdeztek ezen felül:

nyirok(feladata,hova torkollik, hány vezeték(mellék+nyirok) stb, a billentyűk összehasonlítása(vitorlás, zsebes), keringési perctérfogat, artéria-véna összehasonlítása szerkezetileg(izom, kötőszövet "arány" és ez miért jó)

A szív evolúciós feljlődése (krokodiloknál teljes válaszfala kamrák között, ez miért jó stb)

B: Human genom projekt:

Mi a genom? Mi ez a projekt(kik, mióta, miért, mit csinálnak?)

Volt egy szöveg, ami a nukleotidsorrend megfejétéséről szólt, arra vonatkozott is pár kérdés:

Mi lehet a következő nagy "durranás" a sorrend felfedezése után, ami hasonlóan formabontó lesz? (A gének)

Le kellett vezetni a fehérjeszintézist,részvevőit(enzimek,mRNS,tRNS stb.) a képződő anyagokat, molekulákat, illetve a kész fehérje "helyrehozásában" résztvevő sejtalkotókat (sejtmag,ER(riboszómák),Gogli-app.+membránhólyagok)

A helyes bázispárosodást kellett elmondani(A-T, G-C), megindokolni, hogy miért univerzális,miért degenerált a genetikai kód.

Mire használhatják a gének pontos megismerése után

az infókat.: (Géntechnológia+gyógyászat)

illetve megindokolni, hogy miért jó "genetikai tesztállatok" az ecetmuslicák (kicsik, rövid időn belül szap, sokan vannak :D)

Belekérdeztek: Gének "típusai"(extronok,intronok) Illetve mondjak génhibán alapuló emberi megbetegedést. Én a krónikus myleoid leukémiát mondtam (kromoszóma szerkezeti mutáció, azon belül transzlokáció)

Hu, hát ennyi:D Bocsánat a terjedelemért kedves kérdező, ha már feltetted a kérdést,feltételezem te is most szóbeliztél és elég lett volna tételcímem, de úgy gondoltam, hogy sokan olvasgatnak, akik a jövőben tervezik a biosz emeltet(én is sokat olvasgattam utána, mikor gondolkodtam az rajta és annyira örültem volna részletezésnek) és nekik hátha "egy új nézőpont" részletesen az alkérdésekkel a tétel.:)

U.i:Bocsánat a fogalmazási, helyesírási hibákért, de telefonról szakadozó wifivel elég nagy kihívás egy-két szónál többet bepötyögni, legalábbis számomra :DD

Te mit húztál kérdező? Hogy ment?

2015. jún. 9. 08:13
 2/6 Wori válasza:

U.i: Kiegészítés:

Ha kiváncsi vagy a termben többen voltunk bent ugye és több feleletet is hallottam.

Mikor beléptem volt, aki a sejtciklusról beszélt.

Volt aki a színtest-mitokondrium összehasonlítását kapta +popgen feladat,de ahogy kivettem jó bonyolult(szegény:()

A közvetlenül előttem sorra kerülő pedig a mohák-harasztok szaporodásának összehasonlítását kapta + idegrendszeri fogalmak meghatározását, meg betegségeket.

2015. jún. 9. 08:16
 3/6 A kérdező kommentje:
Nagyon kööööösziii :) :D Az A tételed tetszik, jó, de a B nem :D én még nem voltam, csütörtökön megyek, majd megírom mi volt :D
2015. jún. 9. 09:42
 4/6 anonim ***** válasza:

A tétel: Monokultúrás növénytermesztés, biomassza, biológiai produktivitás, táplálkozási szintek, baktériumok a talajban

B tétel: DNS felépítés, szerkezet, fehérjeszintézis

2015. jún. 9. 22:20
 5/6 anonim ***** válasza:
Ezek nekem is jól jöttek, köszönöm :)
2015. nov. 6. 21:54
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha esetleg következő években valaki olvassa még ezt a topicot, nekem tavaly kémián: A: atom, elektron, periódusos rendszer, ionok. B: 2-2 gázt összefordítunk. Egyikben barna színű gáz másikban fehér füst keletkezik. Melyik 2-2 gázt fordítottuk egybe. (reakció egyenletek, ezeknek a megnevezése) C: legkisebb szénatomszámú egyértékű királis alkohol.

Tavaly biosz: A: biológiai membrán B: ökológiával volt kapcsolatos. De a piramis benne volt és 3 kérdés erre épült!

Idén kémia: A: NaOH és HCL összehasonlítása (rácstípus, sav-bázis jelleg, reakció fémekkel, csapadékképződés) B: aceton víz benzin azonosítása C: van e különbség a szacharóz és a maltóz oxidálhatóságában. Ha igen, miért?

Idén biosz: A: 1. Prokarióták lebontó és felépítő folyamatai. 2. Tejcukor operon (nekem ez a halálom) B: nikotinnal volt kapcsolatos. 3 táblázat volt hozzá ehhez volt 3 kérdés. + miért veszélyesebb a nőkre nézve a dohányzás, és 5 betegséget fel kellett sorolni, amiben szerepet játszhatnak a dohányfüstben található káros anyagok.

2016. jún. 8. 18:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!