Szakdogában törvényt csak szó szerint lehet idézni?
vagy lehet parafrazeálni is?
+1 kérdés:
ha egy lexikon egyes szócikkeit használom fel,arra hogy hivatkozzak?Elég ha leírom a lexikon címét?vagy hogy írjam lábjegyzetbe?"xy lexikon szócikke alapján+oldalszám?"
Rosszul tetted fel a kérdést.
Ha hivatkozol rá, akkor nem szükséges szó szerint.
Azonban hA IDÉZEL, akkor igen szó szerint kell. Az idézés csak akkor jó, ha szó szerint idézed.
Talán tudok neked segíteni, mert én is most írtam szakdogát.
A konzulensem azt mondta nekem, hogy emeli a szagdoga értékét minél több a lábjegyzet. De ez nem csak forrás megjelölést jelent hanem fogalom magyarázást, vagy gondolat közlést.A lábjegyzet azt mutatja mennyire dolgoztad fel a szakirodalmat. De erre még nem fogsz kapni jelest. Saját gondolataidat is bele kell írni. Én úgy oldottam meg, hogy ha már kifogytam a szóból és hellyel közel egyetértek a forrással azt már nem hivatkozom le.
Szóval két módja van a forrás megjelölésnek. Ha gondolatot veszel át, megállapítást, akkor oda kell írni a szerzőt és a könyvet, folyóiratot, hogy utána ne legyen baj, illetve nekem is van olyan hogy szó szerint idézek, mert tetszett a mondat, olyankor zárójelbe teszed és a lábjegyzetben már az oldalszámot is kell írni.
Törvénynél úgy oldottam meg, hogy a megfelelő részeket bemásoltam és saját gondolatokat írtam hozzá. A szövegben kezdheted úgy, hogy a xy törvény szerint, alapján ... és utána már nem kell odaírni minden egyes bekezdéshez a törvényt. Szerintem. De ilyenkor is át kell egy kicsit alakítani a mondatokat, hogy ne legyen lexikon szerű. Remélem erre gondoltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!