Megéri a SZIE-re menni ökológiara vagy zoológusnak? Miért igen miért nem?
én úgy tudom, hogy ahhoz hogy állást kapj, nagy szerencsének kell történni. vagy hogy kihalásos alapon megy.
de ha kiemelkedően érdekel téged ez a dolog, akkor ne tántorítson el.
aki az évfolyamában a legjobb, sokat gyakorlatozik, kapcsolatokat épít stb.
az jól fog járni.
de ha nem érdekel annyira, akkor ne válaszd inkább.
ugyanígy a biológia általános szakkal is..
A SZIE-n ez a két szakirányú képzés nagyon magas színvonalú. Aki elvégzi az MSc-t és jó diplomamunkát készít egy jó témavezetőnél, az nagy eséllyel tudja PhD képzésen folytatni tanulmányait, és mivel az itt végzettek más egyetemek doktori iskoláin is keresettek, nagyobb esély van állami ösztöndíjra is.
A PhD egyenes út a későbbi egyetemi, vagy kutatóintézeti állások felé, valamint a külföldi posztdoktori ösztöndíjakhoz is.
Az ökológia és zoológia szakterületeket csak azoknak ajánlom, akik tudományos kutatók szeretnének lenni, jól tudnak angolul és kifejezetten motiváltak ezen a téren. Csakis azoknak ajánlom, akik hivatásuknak és hobbijuknak tekintik egyszerre (pl. gyerekkoruk óta madarásznak, egyébként is amatőr természetbúvárok, nagyon szeretik a biológiát, faktosok vagy szakkörösök voltak a gimiben stb).
A teljes egyetemi kiképzés minden bolognai rendszerű képzésnél 3+2+3 éves (BSc+MSc+PhD), de a PhD-t most a tervek szerint 4 évesre emelik, mert az eddigi tapasztalatok szerint a 3 év kevés a sikeres teljesítéshez. Igazság szerint 5 év sem volna sok.
Ahhoz, hogy egy érettségizett, de semmihez sem értő embert valamilyen komoly szakterületen szakértőnek kiképezzenek szerintem 8-12 év elengedhetetlen. Nem véletlen, hogy orvosoknál a 6 éves egyetem után kezdődik a 2-3 éves szakorvosi képzés és sok esetben csak utána a 3-4 éves PhD képzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!