Szak megszüntetése az aktuális félévben kvázi azonnali hatállyal - lehetséges ez?
Sziasztok!
A Nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény kimondja:
"A hallgatók részére biztosított tanulmányi időt, a tanulmányok megszakítását és szüneteltetését a hallgatói jogviszonyuk létesítésekor érvényes rendelkezéseknek megfelelően kell meghatározni. E rendelkezésektől a felsőoktatási intézmény 2015. szeptember 1-jétől eltérhet."
Erre hivatkozva olyan hírek keringenek, amelyek alapján a hamarosan kiértesítenek, hogy amennyiben ebben a félévben nem fejezem be a tanulmányaimat, több lehetőségem nem lesz.
Erről korábban semmilyen levelet, értesítést, de még említést nem hallottam különösen nem a félév elején, amely - ezek szerint - az utolsónak volt szánva.
A szakon kifejezetten bátorítottak passzív félévek beiktatására - sőt, anélkül nem is lehetséges a befejezés, mivel 3 több hónapig tartó gyakorlatra volt szükség, emellett a diplomaterv elkészítéséhez konkrét cégnél kellett szerepet vállalni, különben nem elfogadható a diploma.
Az eredeti képzési időből még több félévem is lehetne.
Kérdésem, hogy jogilag megteheti-e az egyetem, hogy ennyire az utolsó percben tájékoztat egy ilyen horderejű témában?????
Köszönöm a válaszokat!
A vizsgaszabályzat 2014 júliusi kiadásában szó szerint az van irva, hogy a 2016/2017 első féléve előtt kezdettekre az a kiegészités vonatkozik, miszerint a képzési idő 20 félév (aktiv féléveket számolva). Szó szerint.
Magyarul kifejezetten le van irva, hogy a feltételek változatlanok.
Állitolag ennek ellenére hamarosan jön egy levél, hogy ez a vége. Jogi útra terelhető ez a dolog? Ami hátravan: 1 irásbeli nyelvvizsga és az államvizsga, amire nem mehetsz nyelvvizsga nélkül.
Tehát az egyetemnek semmi dolga velem, egy alkalmat kell csak garantalnia hogy elmehessek államvizsgázni.
Értem. Arra, hogy "állítólag" nem lehet konkrét választ adni. Jogi útra is csak akkor lehet terelni az ügyet, ha valamilyen konkrét határozatot kaptál írásban.
Én a helyedben egész mást csinálnék. Menj be a tanulmányi osztályra, és kérdezd meg, hogy a következő záróvizsgára hogyan jelentkezhetsz be, mik a határidők stb., mert most szeretnél végezni, mindent teljesítettél.
Ha valami gond van, akkor itt kiderül, ha meg nincs, akkor hajrá! :)
Megpróbálom. De van egy nagy baj: a nyelvvizsgák átfutási ideje több hónap. Ha jövő héten megkapom a levelet, amiről szó van, már helyből nem tudok jelentkezni olyan vizsgára, aminek az eredménye meg is érkezik a határidő előtt. Gyakorlatilag úgy értesítenek ki, hogy egyáltalán nincs már semmi esélyem.
Normális ez???
Nem tudom milyen egyetem ez. Nálunk is szűntek meg szakok, de biztosítottak róla, hogy a még szakon tanulókat ez nem érinti, tehát ők befejezhetik a tanulmányaikat, csak új évfolyam nem indul már. Olyan szak is volt, ahol egy az egyben elvágták azok tanulmányait is, akik már 1-2 éve csinálták. Nem lettek kirúgva, lehetőséget kaptak arra, hogy különbözet nélkül átmehessenek a legközelebbi egyetem ugyanilyen szakára. Ergo azon felül, hogy mostmár 80 km-vel arrébb tanulnak, az ég világon semmilyen hátrány nem ért senkit.
Szerintem menj be a tanulmányi osztályra és kérdezd meg, hogy mire számíthatsz. Többnyire olyan nem szokott előfordulni, amit te emlegetsz.
Közben sikerült végeznem! Köszönöm a válaszokat.
A levél egyébként megjött, 2016ig tartanak államvizsgát. A tárgyakat idén beszüntetik. Szerencsére ez engem már nem érint.
Gratula! :)
(én voltam az első válaszoló)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!