Hogyan lehet ezt a továbbtanulást túlélni?
Tavaly én is végigcsináltam ezt az érettségis mizériát. Azt kell mondjam, mindenki akkora hisztit csinál az egészből, hogy az hihetetlen. Semmi de semmi más dolgod nincs, mint a szóbelikre kidolgozni a tételeket és egy héttel előtte leülsz, tisztességesen megtanulhatod őket. Írásbelikre nem lehet mit tanulni. Április végén le lesztek zárva, így lesz bőven idő tanulni, készülni még, de emellett pihenni is.
Roppantmód idegesítő lehet, ha mindenki cs*szeget, hogy jaj hová mész tovább, mit akarsz csinálni, tudom jól. Közöld velük, hogy már elmondtad ezer és egyszer, ne idegeljenek vele tovább, te se rágod minden hülyeségért az ő fülünket.
Hülye mostani divat, hogy tovább KELL tanulni, mert blablabla. Egy jó szakmával ugyanúgy jól lehet keresni, nem szégyen, ha nincs diplomád!! Neked igenis vannak terveid, mert nagyon álmodni. Vágj bele a külföldi munkába, hogyha valóban van erre lehetőséged, ne anyádék és a többi nagyokos élje helyetted az életed.
Mindemellett a folytonos evést hagyd abba, mert a saját önértékelésedet rombolod, ne te tedd magad mások miatt tönkre. Utólag visszatekintve te is meg fogod látni, hogy az érettségi nem egy akkora kegyetlen dolog, mint aminek mindenki beállítja és higyj nekem, bánni fogod, hogy most mit teszel magaddal.
Ha szükséges, keress fel egy szakértőt, aki tud valamit kezdeni a gyomroddal és beszélgess el akár az iskolapszichológussal is. Nagy a nyomás ilyenkor, tavaly nekem is szükségem volt 1 szem nyugtatóra (tényleg csak egyre), mert tudat alatt, de túlhergeltem magam ezen. Nem kell!!! Kérj segítséget ha szükséges, de kitartás, ne add fel!! Sok siker kívánok neked!
1. ne stresszeld magadat, az egészséged sokkal többet ér bármiylen iskolánál!
2. ne hallgass más emberekre, ha van egy elképzelésed amit meg szeretnél valósítani, akkor tégy úgy, hidd el nem fogod megbánni:) Nem kell neked elmenned semmiféle egyetemre vagy főiskolára itt Magyarországon, hogy valaki legyél. Az, hogy külföldön dolgozzál a lehető legjobb amit csak választhatsz, mert megtanulod(vagy ha már tudod, akkor tökéletesíted) a nyelvet és az bármilyen főiskolánál többet ér hidd el!És ha végül úgydöntesz h itthon akarsz dolgozni, nagyon sok helyen nem is nézik, hogy milyen iskolát végeztél hanem azt, hogy hány-illetve milyen nyelveken tudsz!!!(Ezeket nekem ismerősök mesélték,mert énis most megyek főiskolára, úgyhogy biztos forrásból tudom:))
Remélem segítettem, fel a fejjel és sok sikert!
L/19
Ne törődj ezekkel, az érettségitől mindenki parázik, hogy hú de nehéz meg blabla de tulajdonképpen egy nagy nulla az egész. Tőlem is 65x megkérdezték, hogy hol akarok továbbtanulni, és már engem is idegesített. A másik meg, hogy második félévben minden nap a jaj, érettségin mi lesz szöveget hallhattam osztálytársaimtól, tanáraimtól ami szintén idegesített. nyugtasson a tudat, hogy a szalagavatós mizérián már túl vagy, mert nálunk az elég botrányosra sikeredett:)
21L
"Ha az igazat mondom, hogy reményeim szerint külföldön fogok dolgozni, úgy néznek rám mintha teljesen megőrültem volna."
Az ötleted nem őrült, de megfontoltnak sem nevezném. Ha nincs diplomád vagy szakmád, akkor nyilván mosogatni vagy újságot hordani vagy más effélét fogsz dolgozni külföldön. Abból pedig ott sem lehet túl fényesen megélni. Londonban (ami sokak számára az Ígéret Földje a mézeskalácsházaival, kolbászkerítéseivel és cukorhegyeivel) segédmunkával is megkereshetsz 300-400 ezer forintnak megfelelő összeget (különösen, ha illegálisan dolgozol 2 munkahelyen), ebből lejön havi 200 ezer az albérletre és 100 ezer az evésre, és nagyon ügyesnek kell lenned, ha tényleg meg akarod szedni magad. Az egyetem külföldön pénzbe kerül. Arról ne is álmodj, hogy mondjuk Londonban mosogatsz és közben elvégzed az LSE-t. Az tényleg irreális.
Ha már külföld, akkor érdemes lenne itthon elvégezni az orvosit, aztán kimenni Norvégiába vagy az USA-ba. (Nincs értelme odakint végezni, mert (1) az neked megfizethetetlen, és (2) az itteni orvosi egyetem éppen olyan jó, mint a kintiek, különben nem tanulnának a SOTE-n norvégok).
Igazából azért nem tetszik az embereknek a válaszod, mert nem létezik olyan, hogy Külföld. Nem úgy működik, hogy az ember elmegy a Külföld nevű legendás helyre, ahol automatikusan gennyesre keresi magát a gazdasági pangás kellős közepén, amikor minden nyugati ország éppen megpróbál megszabadulni a bevándorlóktól. Külföldön is a jó szakembereket díjazzák. Tehát a helyedben elvégeznék egy külföldön is díjazott szakmát (mérnök, informatikus, orvos) és aztán vándorolnék ki. Bár mérnökként vagy informatikusként itthon is kereshetsz annyit, amennyivel eléred a nyugati életszínvonalat.
Külföldön úgy lehet sikert aratni, ha versenyképes diplomád vagy szakmád van, és a külföldre indulás előtt már le van tárgyalva, hogy hol fogsz dolgozni.
Az érettségitől meg nem kell félni, két hét alatt fel lehet rá készülni. Egyetemen az első vizsgaidőszak sokkal keményebb, mint az egész érettségi időszak.
"A külfölddel kapcsolatban pedig nem kergetek illúziókat. Ha kimegyek tisztában vagyok azzal, hogy bizonyára piszok nehéz lesz és ezt felelőséggel vállalom."
Csakhogy attól nem lesz állásod a 10%-os munkanélküliséggel küszködő USA-ban vagy Angliában, hogy te ezt "felelősséggel vállalod". Nem felelősséggelvállalás, hanem versenyképes szakma kell hozzá. Most komolyan: te azt gondolod, hogy ha bemész egy munkahelyre, akkor minden végzettség nélkül téged, az idegent fognak választani a hazai munkaerővel szemben? Úgy, hogy nincs szakmád? Miért is? Mert "felelősséggel vállalod"? Ugyan már, te bemagoltad azt a szlogent, hogy "nemkergetekillúziókat", de attól még kergeted őket.
"A baj az, hogy hiába keres jól az informatikus és hiába keresett szakma engem baromira nem érdekel."
Ezekkel lehet pénzt keresni. Ha pénzt akarsz keresni, akkor olyan munkát kell végezned, amivel pénzt lehet keresni. A munka nem játék, az ember általában nem jókedvből dolgozik, hanem mert kell dolgozni. Ha nem vagy hajlandó olyan munkát végezni, amivel pénzt lehet keresni, akkor le kell mondanod arról, hogy sok pénzed lesz. A pénz nem az egyetlen fontos dolog az életben, és bár a legtöbb ember teljesen hasraesik a pénz előtt és istenként tiszteli, valójában túl sok mindenre a pénz nem jó, csak nagyon primitív emberek tudják pénzért megvenni a boldogságukat.
"hiába maradok és végzem ezt el 4 év alatt, ha kimegyek nem ismerik el."
"Nyelvtudásom nem mondanám fényesnek"
Akkor hogyan is akarsz külföldön nem hogy sikeresnek lenni, de túlélni?
Angliában az angoloknak, az USA-ban az amerikaiaknak most nehéz az életük. Magas a munkanélküliség, diplomás és szakképzett emberek nem tudnak ott elhelyezkedni. Külföldiként abszolúte hátrányban vagy velük szemben, és nyelvtudás nélkül akarsz velük versenyezni? Azt állítod, hogy nincsenek illúzióid, de igazából pont az az álomvilágban élés, amit itt előadsz.
És mindezt ne vedd sértegetésnek, egyszerűen nem lenne jó, ha őrültséget csinálnál.
Ha az a terved, hogy külföldön élj, akkor végezz informatikát vagy orvosit, vagy valamilyen egyéb mérnöki szakot (vegyész, gépész, villamosmérnök). Ezekkel el tudsz helyezkedni Németországban vagy az USA-ban.
Végzettség nélkül a külföldi karrierből favágás lesz Norvégiában 200 ezer forintért (ebből levonva 100 ezer a tömegszállásért és kosztért), mosogatás Londonban 400 ezerért (mínusz 200 ezer albérlet, mínusz 100 ezer étkezés), gyümölcsszedés az angol vidéken 300 ezerért (mínusz 100 ezer étkezés, lakás tömegszálláson).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!