Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt történelem érettségin...

Emelt történelem érettségin mennyire nehéz jól teljesíteni?

Figyelt kérdés

Most tavasszal újra fogok belőle érettségizni, tavaly középszinten írtam meg 65%-ra (hozzáteszem, gimiben végig magántanuló voltam, és előtte héten még végig az év végi osztályozókat tettem le, így volt az írásbelire 5 napom készülni, miközben már a többi érettségit is írtam). Most felvettek egyetemre, de rájöttem, hogy ez a szak mégse való nekem, így otthagytam és decemberben már elkezdtem a törire tanulni. És legalább 75%-ot el kéne most érnem emeltem, hogy esélyem legyen bejutni. Az írásbeliket végigcsinálom itthon gyakorlásként, és a témakörök is megvannak szóbelire, nagyjából kidolgozva.

Szóval a kérdésem röviden, hogy mennyire nehéz olyan 75% körül teljesíteni emelt törin, ha 5 hónapon keresztül tanulok rá rendesen? Szóbelin mennyire szigorúak?

2015. febr. 4. 04:54
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Minornak bármit felvehetsz, akár az észt nyelvet is vagy az informatikát. De vannak nyelvek, amit csak úgy lehet, ha előtte szóbeli és írásbeli vizsgán átmész. Nem kell belőle érettségi, őket az nem érdekli, csak hogy megértsd a nyelvet, mert azokkal leszel együtt minoron, akik eleve mondjuk spanyol szakon vannak. Ez olyan lesz, mintha a félév végi vizsgára mennél a tárgyból, de az senkit se fog érdekelni, honnan a tudásod. Itt kell elérned egy megszabott szintet, hogy felvehetsd. Ezek leginkább ott vannak, ahol felvételin emeltet kérnek belőle, például a romanisztikás nyelveknél, angolnál, németnél. Úgy tudom, hogy pár éve még a japánhoz is kellett, csak akkor a minimum egy B2-es nyelvvizsga volt, nem ők vizsgáztattak, de ma már nem így van, és a japánhoz nem kell előzetes tudás, ahogy a japán szakra járóknak se.

Azóta én is véglegesítettem a jelentkezést, és maradt az orosz-ukrán-koreai. Hetekig ezen rágtam magam, és arra jutottam végül, hogy nem akarok csak biztosítékként felvenni olyan szakot, ami nem érdekel, mert hasonlít a másikra és oda talán könnyebb bejutni. Akkor inkább megpróbálom következő évben is. Mondjuk az ukrán necces, hogy lesz-e legalább 5 jelentkező, hogy elinduljon, mert volt, hogy a csak a 2 első helyes miatt nem indult, pedig 300 alatt volt a ponthatár és a minimum kapacitás 1 személy volt.

Szóval ha oroszra nem jutok be, az ukrán meg indul el, akkor csak abban reménykedhetem, hogy a koreai sikerül. Volt egy idő, amikor nagyon kínaira akartam menni, de akkor még valahol gimi közepén jártam és semmit se tudtam róla, hogyan mennek itt a dolgok. Most viszont, hogy érdeklődtem kínaisaktól meg utánaolvastam, rájöttem, hogy ezt így úgyse tudnám megcsinálni, ezért teljesen letettem róla.

2015. febr. 12. 04:17
 22/33 A kérdező kommentje:
Hajjal, most utánéztem, orosz minorhoz is kell nyelvtudás, bár az a 2013-ban felvettekre vonatkozik. Viszont mivel olvastam, hogy japánnál eltörölték ezt a követelményt, még utánajárok, oroszon is lett-e ilyen. Mert ha nem, akkor esetlegesen a koreain nem tudom felvenni, ha csak addig nem sikerül azt a mennyiséget megtanulnom, mert egyelőre csak írás, olvasás szintjén vagyok, meg egy 100 szót ismerek. Bár nem értem, ha főszakon nem kell semmi tudás, akkor minoron miért kell? De ezt még a napokban kiderítem. És ha tényleg követelmény a előzetes tudás, akkor ha csak a koreai jön össze, kénytelen leszek mégiscsak mást választani, legalábbis remélem, hogy a finn és a norvég nem ilyen.
2015. febr. 12. 05:26
 23/33 A kérdező kommentje:

Az ELTE honlapja ezt írja sajnos:

orosz: A minorba való belépés feltétele egyetemi felvétel és az orosz nyelv alapfokú ismerete.

japán: A minorba való belépés feltétele egyetemi felvétel és középfokú japán nyelvvizsga.

Ej, akkor mást kell találnunk. :/

2015. febr. 12. 06:03
 24/33 anonim ***** válasza:

Ez most komoly? Nem gondoltam, hogy japán nyelvvizsga kell hozzá. Sokan választják minornak a japánt, és gondoltam, nincs mindenkinek nyelvvizsgája, vagy még annyira tudása sem hozzá. Főleg, ha ez csak minor, és nem főszak, ahol ráadásul nem feltétel a japán nyelvtudás.

Utána még nem igazán néztem, mert tényleg nagyon későn dőlt el, hogy akkor szakot váltok, érettségizem történelemből... Még a BTK-ról sem tudok sokat, sőt a honlapon se tudok kiigazodni. A BGGYK honlapján egyszerűbben meg lehetett találni mindent. De még a sima ELTE honlap is olyan fura nekem.Valójában a minorválasztásról sem tudok sok mindent, mert a BGGYK-n szakirányt kell választani a második félévben, márciusban. Amit én már nem fogok persze... De ott nagyjából már tudtam, hogyan mennek a dolgok.

Viszont a nővérem a pécsi egyetemre járt BTK-ra, és tőle tudok 1-2 dolgot. Ő pont oroszt vett fel minornak, de később váltott inkább valamiért. Nekik szerintem nem kellett nyelvtudás hozzá ott, mert ő sem tanult előtte oroszt.

Végül is egyrészt nem olyan nagy baj, ha nem tudnám a japánt felvenni. Így legalább nem csinálnék hülyeséget, hogy felveszem, aztán mégsem bírnám a kettőt együtt. Amúgy sem volt biztos, hogy akkor én azt választom majd. Úgyis kiderül majd akkor, hogy mi fér bele, mit tudok vállalni stb.

Ha téged felvennének oroszra, akkor minornak mit választanál így, vagy mik jöhetnének szóba?

2015. febr. 12. 11:41
 25/33 anonim ***** válasza:
Éjszaka egyébként már megint találtam egy kérdést, mert valamit meg akartam nézni a minorral kapcsolatban... valaki arról érdeklődött, hogy mit lehet felvenni minornak, ha majd kínait meg nem tudom mit akar tanulni... valami ilyesmi kérdés volt, de már nem mostani. És írták neki, hogy mit akar kezdeni kínaival, mert nem tud vele munkát találni, és nyelvet amúgy se egyetemen tanuljon, hanem valami normális szakot válasszon. Komolyan, már bevallani is félek lassan, hogy nyelvszakra jelentkeztem, mert hülyének néznek. Abba nem gondolnak bele, hogy valaki esetleg mást nem tud megtanulni valamilyen problémája miatt, például mint én sem tudnék elmenni se mérnöknek, se ügyvédnek, se hasonlónak, mert a tanulási problémáim miatt képtelen lennék végigcsinálni. És különben is, minek annyi mérnök stb.? Ha meg valakit nem érdekel egy szak, nem fog oda menni. És úgy gondolom, ha valaki akar és tud, akkor a későbbiekben a nyelv mellé meg tud még tanulni mást is. Nem mondta senki, hogy egy diplománál meg kell állni. Sosem értettem, miért szólnak bele mások, hiszen nem ismerik azt, akinek írnak, és miért foglalkoznak egyáltalán azzal, hogy az illető mit tanul. Maguk miatt aggódjanak inkább. Ha meg a nyelvvel nem megy semmire, az annak a baja, aki azt tanulja, és ha úgy gondolja, hibázott, nem azt kellett volna elvégeznie, akkor tanul a hibájából. Én úgy vagyok vele, hogy legfontosabb az, hogy értsem, amit tanulok, szeressem és szeressek oda járni, ahová járok, meg tudjam tanulni, legyen hozzá akaraterőm, kedvem és hasonlók, és csak utána következik az, hogy mennyire piacképes szakma. Ha talán nem lenne ennyi bajom és matekból is zseni lennék, akkor azt mondom, egyszerűbb helyzetben lennék, és jobban választanék olyat, amivel simán lehet munkát találni. De tényleg, ki mondta, hogy a nyelvet végzettek nem lesznek jók valahová? Nem is fontos az, hogy itthon szerezzünk munkát. Lehet hogy épp egy másik országban lenne szükség olyanra, amilyenek mi vagyunk, mondjuk tolmácsnak, tanárnak (persze tanár végzettséggel), idegenvezetőnek (akár itthon is) és társainak.
2015. febr. 12. 11:58
 26/33 A kérdező kommentje:

Őszintén megmondom, hogy egyelőre fogalmam sincs, mit vennék fel minornak, ha bejutok oroszra. Talán nem is minort, hanem specializációt választanék, a fordítót. Bár ennek még nem néztem utána, hogy szlavisztikán hogyan van, lehet, hogy eleve kell specit választani és mellé minort is. De mivel itt kötelező egy második szláv nyelvet is tanulni (ami nálam vagy az ukrán vagy a horvát lenne), nem tudom, jó ötlet lenne-e még egy harmadik nyelv is. Én akkor talán inkább a törit venném fel minornak. De ha mégis nyelv, akkor a finn vagy az észt, azokat amúgy is szeretem és nem kell hozzá semmi tudás.

Én egyelőre még a TTK-n jobban kiigazodom, ott nem volt minor, hanem harmadik félévtől kötelező szakosodni. A BTK részt még tanulmányoznom kell.

2015. febr. 12. 12:50
 27/33 A kérdező kommentje:
Egyébként engem is nagyon tud már irritálni, hogy ezeknél mindenki csak büfészakozik. Mintha mérnök, jogász, menedzsment meg társai, amit sokan az egyetlen értelmes szaknak gondolnak, nem lenne már megyényi az országban. Pláne, hogy mérnöknek sokan csak azért mennek, mert hú, de amúgy kicsit sem érdekli őket és nagy nehezen 10 év alatt egy kettessel kijutnak. Az ilyennek meg aztán mi haszna? Hogy majd kapjon egy jó állást, tervezzen meg egy házat, ami két nap után összeomlik, mert hiába a diplomája, ha nem ért hozzá? Ahogy sok jogász is bemagolja azt a maszlagot, de értelmezni már nem tudja.
2015. febr. 12. 13:00
 28/33 A kérdező kommentje:
Egyébként csak jó tanácsként mondom, hogy ha bejutsz koreaira, jobb, ha nem veszed fel a japánt minornak. (Mert egyébként lehet, hogy már elavult az információ, mert a honlapon 2011-es dátummal volt, és mikor én kérdeztem itt valakit erről pár hete, akinek kínai a főszakja és tavaly kezdett, azt mondta, hogy simán felvehette a japánt minornak, semmit sem kértek hozzá. És mostanában tényleg egyre többen vannak, akik japánt felvesz fel második nyelvnek, és kizártnak tartom, hogy mindenkinek nyelvvizsgája lenne belőle, mert eleve nem sok helyen lehet belőle vizsgázni és a B2-höz is már több éves folyamatos napi x óra tanulás kell.) Aki keleti nyelven van, szinte mindenki azt tanácsolja, hogy kettő keletit egyszerre ne, mert egy is nehéz, annak is, akit tényleg érdekel. Akiket ismertem keletiseket a kollégiumban, azok is már első félévben feladták a másikat és helyette kerestek egy teljesen más nyelvet vagy inkább szakosodtak, mert mindkettőt nem tudták egyszerre jól tanulni, rengeteg idő megy el rá, és akkor még a többi tárggyal is foglalkozni kell. Ha érdekel, én azt javaslom, inkább csak hobbiként tanuld a japánt vagy a kínait, vagy esetleg ha elvégzed a koreai szakot, utána jelentkezz japánra is. Persze hallottam olyanról, aki japán főszakos kínai minorral, és végig hibátlan zh-kat meg vizsgákat ír minden tárgyból évek óta, pedig 0 tudással kezdte az egészet, de ehhez tényleg zseninek kell lenni.
2015. febr. 12. 15:53
 29/33 anonim ***** válasza:

Én most ahelyett, hogy tanulnék a törire (elkezdtem, de félbeszakítottam), most elkezdtem nézegetni 1-2 esetleges minort, de az a baj, hogy valamilyen feltétel van pont azoknál, amik legjobban érdekelnek, meg talán jobban meg tudnám tanulni. Most nem értem, mert többen állítják, hogy nem kell nyelvvizsga a japánhoz sem. Van egyébként olyan is, hogy Kelet-ázsiai kultúrák minor, ahol nyelveket is tanulnak. Gondoltam erre is, de nem túl egyszerű szerintem. Meg egyik helyen azt olvasom, választani kell egy második keleti nyelvet itt is, mások meg azt mondják, már nem kell. Összezavarodtam. Szerintem majd tényleg akkor meglátom. Így ne vezet semmi jóra, ha most tanulás helyett ezen agyalok. Pedig pont olyan vagyok, hogy könnyen elterelődik a figyelmem a fontosabb dolgokról.

Én is ismerek olyat itt, ahol élek, hogy talán pont mérnöknek ment el, mert oda felvették, de abban sem vagyok biztos, hogy elvégezte-e vagy egyáltalán érdekelte-e. Csak hát oda könnyű volt bejutni (ha jól emlékszem a miskolci egyetemre)...

Amúgy nekem is van már egy szakmám, ami akkor érdekelt valamennyire, mikor elkezdtem tanulni, de később nagyon utáltam, és nem hiszem, hogy nagyon jó lennék benne. Elvégeztem, mert akkor éppen nem volt más lehetőségem, és annyira nehéz sem volt. Az már más, hogy különben sem tudnám már végezni azt a munkát, még ha jó is lennék benne...

2015. febr. 12. 16:02
 30/33 A kérdező kommentje:
Az 1000%, hogy keletin nem kötelező második nyelv, pláne nem keleti, de még a minor se, azt is lehet, hogy második félévben szakosodást választasz helyette tolmácsnak, fordítónak, tanárnak... Ezt biztosra tudom, mert kollégiumban a szobatársaim keletisek voltak, egy török és egy japán főszakos, a törökös felvette minorba az arabot, igaz, azt le is adta később, a japános pedig csak harmadik félévben szakosodott, mert minort nem akart felvenni, éppen azért, mert a japán is bőven nehéz.
2015. febr. 12. 17:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!