Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt történelem érettségin...

Emelt történelem érettségin mennyire nehéz jól teljesíteni?

Figyelt kérdés

Most tavasszal újra fogok belőle érettségizni, tavaly középszinten írtam meg 65%-ra (hozzáteszem, gimiben végig magántanuló voltam, és előtte héten még végig az év végi osztályozókat tettem le, így volt az írásbelire 5 napom készülni, miközben már a többi érettségit is írtam). Most felvettek egyetemre, de rájöttem, hogy ez a szak mégse való nekem, így otthagytam és decemberben már elkezdtem a törire tanulni. És legalább 75%-ot el kéne most érnem emeltem, hogy esélyem legyen bejutni. Az írásbeliket végigcsinálom itthon gyakorlásként, és a témakörök is megvannak szóbelire, nagyjából kidolgozva.

Szóval a kérdésem röviden, hogy mennyire nehéz olyan 75% körül teljesíteni emelt törin, ha 5 hónapon keresztül tanulok rá rendesen? Szóbelin mennyire szigorúak?

2015. febr. 4. 04:54
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:

Ha töriből esetleg a középszintű tételek (alapnak azért jók) kellenek, azt át tudom küldeni kidolgozva, csak vannak benne némi gépelési hibák, és még nem volt időm kijavítgatni. De itt például sok anyagot össze lehet szedni hozzá: [link]

Én egyébként annyira kivagyok ettől, tavaly sokkal könnyebb volt, akkor teljesen biztos voltam, hogy engem csakis a földrajz érdekel, és eszembe se jutott mást megjelölni, meg arra tudtam, hogy jó esélyem van bekerülni, mivel a TTK-s szakok jóval alacsonyabb ponthatáron szoktak mozogni és az emelt földrajzom is egész jó lett.

De most, hogy minimum 430 kéne, amivel talán bejutok... Oroszhoz legalábbis biztosan kell annyi, mert mindig 400 és 439 között volt, bár nem tudom, hogy a mostani politikai helyzet hogyan hat majd a diákokra, ki az, aki most utálta meg az egészet, és ki az, aki pedig csak úgy érdeklődés nélkül akar oroszra menni a nagy magyar-orosz barátkozás miatt. Mondjuk itt nincs akkora tumultus, átlag 70-en jelentkeznek rá (mondjuk tavaly a 96-tal kicsit megugrott, remélem, idén nem fog), és olyan 50-et vesznek fel. De akkor is kezdek már idegbajt kapni, mert érettségit sem kívánok még harmadszorra is letenni, főleg, hogy ennyit kell érte fizetni.

A 430-hoz töriből és angolból is legalább 85%-ot kéne írnom, most számoltam utána. És egyre inkább kételkedem benne, hogy ez sikerül. Pedig ha bejutnék, ezt most tényleg nem hagynám ott, csak tavaly ilyenkor még gőzöm nem volt róla, hogyan zajlik az egyetem, de 5 hónap alatt megtapasztaltam és megismertem jó pár embert mindenféle szakról, így már jobban látom a dolgokat, és már tudom, mit akarok.

A kínait már levettem a listáról, mert próbáltam tanulni, de láttam, hogy ez rajtam kifog, mert hiába egy dialektust nézek, ugyanazt a hanzit minden ember másképp mondja. Például a 自 valakinek cü, másnak dzü, a harmadiknak csö, a negyediknek zsi, stb. Ááá! Ezt feladom, szóban sose tudnám megtanulni.

A japán még ami nagyon érdekel és a kiejtéssel legalább nincs gondom, de itt is elég magas pontszám szokott lenni, igaz, hogy '13-ban 364 volt, de előtte volt 459 is, tavaly pedig visszaugrott 402-re. És háromszoros túljelentkezés volt rá most is.

A koreai egy ideig érdekelt, megtanultam írni-olvasni, de most már nem annyira szeretném, vagyis nem tudom. Olyan zavaros minden. Valahol szeretném, de nem tudom.

Ami tényleg érdekel, ott mindenhol magas a pontszám és kevés embert vesznek fel. Mivel az oroszt mindenképp tanulni akarom, ha másképp nem is, akkor minorban, de most felvetődött, hogy esetleg megjelölöm a lengyelt vagy az ukránt, esetleg a horvátot, bár ott megint magas a határ és 10 embert se vesznek fel. Tavaly pótfelvételin horváton 484 volt a határ. Grrr!

Szóval teljesen össze vagyok kavarodva. Amit nagyon akarok az az orosz, vagy a japán orosz minorral, de kevés esélyt látok rá. És ahelyett, hogy tanulnék, egész nap a felvi előtt ülök, és nézem, hogy mit tudnék még megjelölni, amire lenne esélyem és közel van ahhoz, amit szeretnék. De már csak pár napom van, valahogy muszáj lesz gyorsan döntenem. Csak lenne akkora mázlim, hogy az orosz vagy marad ennyi, vagy esetleg csak egy minimális 4-5 pontot emelkedik. Arra nem is merek gondolni, hogy csökkenjen... Tavaly előtt kellett volna mennem, csak akkor még a 11. osztályt tapostam. Akkor volt a legalacsonyabb a határ a 400-zal és 3 ember kivételével mindenkit felvettek. Pécsre ezer, hogy bejutnék, vagy más vidéki helyre, de nekem csak az ELTE jó.

2015. febr. 9. 06:36
 12/33 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ezek szerint földrajzot tanultál ősztől?

Hát, nekem tavaly sem volt könnyű, akkor is az utolsó pillanatban lett eldöntve, hogy na akkor megyek egyetemre. Semmit nem találtunk, mert vagy emelt kellett volna valamiből a legtöbb szakhoz, így persze ahhoz is, amiket kinéztem magamnak, vagy meg matek. Valami nyelvet akartam tanulni, három éve lassan, hogy koreaira készültem, de közben lemondtam róla már. Néztem a lengyelt is, de oda is emelt kellett volna. A földrajzot is néztem, mert oda nem kellett emelt szintű érettségi, ha jól tudom, meg talán nem is nézték, hogy van-e földrajzból vizsga, vagy sem, csak azért nem mehetnék oda, mert diszkalkuliás vagyok, vagyis nem tudom a matekot. Még csak érettségiznem se kellett belőle. Helyette földrajzból mentem. A jelentkezési határidő előtt pár nappal a nővérem találta a gyógypedagógiát, amihez se emelt nem kell semmiből, és annyira a matek sem, hát bevállaltam. Érdekelni érdekel, de nagyon nehéz, és több ok miatt is kénytelen voltam belátni, hogy jobb lesz, ha hagyom. Közben az egészet meg is utáltam. Úgyhogy a vizsgaidőszakban már nagyon azon voltam, hogy nem folytatom, vagy még a 2. félévet végigcsinálom, de nem tudtam, mit tegyek, ugyanis a nővérem nem akarta, hogy abbahagyjam. Aztán eldöntöttem, hogy passziváltatok, és ősszel vagy jövő tavasszal leteszem az emelt törit és megpróbálok bejutni a koreaira. Csak közben a nővérem mondta, hogy akkor jó, ha fel tudok készülni 3 hónap alatt, akkor menjek most. És most úgy néz ki, akkor bele is vágok, bár még mindig nincs leadva a jelentkezésem se érettségire, se egyetemre. Ja, egyébként akartam máskor angolból emeltet, csak sajnos nem tudtam volna felkészülni sem, és annyira nem is bánom, hogy nem próbáltam meg. Tavaly is csak pár hónap alatt készültem fel 5 tantárgyból, de ha meg a nyelvtant és irodalmat külön vesszük, akkor 6-ból (gondolok a szóbelire)... földrajzból 2x21 tételem volt, amit február-március körül dolgoztam ki, és annyit tudtam tenni még, hogy megcsináltam az előző évek feladatlapjait, mert amúgy teljesen egyedül készültem fel. Először nehezebben ment, nem bíztam benne, hogy jó jegyet kapok, végül 5 % kellett volna az ötöshöz. A választottam infó volt, de arra alig gyakoroltam, és a tételekről sem volt sok fogalmam. A tanár odaadta kidolgozva, és tanultam is, csak némelyikből semmit sem értettem. Az írásbelit töriből úgy elrontottam, de szóbelin sikerült négyesre feltornázni magam, míg magyarból a novellaelemzést sikerült elrontanom, mert félreértelmeztem az egészet. Annyi szerencsém volt, hogy jól fogalmaztam, helyesírási hibák sem voltak benne, így végül a szóbelivel együtt meglett az ötös. Az angol is 5 lett. Úgyhogy jó jegyeim lettek, kivéve az infót, ami hármas lett, de ennek is örültem, mert inkább azt hittem, 2 lesz, vagy még annyi sem. :D Hát én a tanulás közben olyan szinten kikészültem... mindig mondtam, hogy biztos megbukok, pedig én tanultam, csak volt olyan tétel, ami nem ment a fejembe, vagy nem nagyon néztem át. Egy barátom bíztatott mindig, hogy sikerülni fog. Végül nekem lett a legjobb érettségim, nemcsak az osztályból, de azok között is, akik akkor érettségiztek a suliban. Még dicséretet is kaptam :D Arra mondjuk számítottam is, hogy talán nekem lesz a legjobb, mert a többiek nem igazán akartak tanulni. És most nem, nem dicsekvésből mondtam, nehogy azt hidd!! Most így rájöttem, hogy azért lehetett volna jobb is.

Valahogy 360 körül volt a pontom, amivel levelezőre kerültem be, pedig nappalit akartam. Úgy számoltam, nagyjából annyi pontom lesz, ami 2013-ban elég volt oda, de tavaly emelkedett elég sokkal. Ha most sikerülne 80% a törin, akkor 412 pontom lenne nagyjából. Sajnos a középiskolai eredmények között van 3-as is (földrajz), és 2-es (infó tavaly)... és tavaly előtt az angol tanár nem adta meg az ötöst év végén, pedig többnyire olyan jegyeim voltak, és én voltam a legjobb belőle, de ő szeretett szívózni velem. Úgyhogy most ennek iszom a levét.

400 pontnak is örülnék egyébként, mert akkor talán még lenne esélyem bekerülni. Az utóbbi 2 évben 400 pont sem kellett koreain, mert emelték a keretet, így többen bekerülnek. Én is nagyon reménykedem most, hogy nem lesz nagyon sok a ponthatár idén. Jelentkezni annyira sokan nem szoktak. Tavaly államin 152-en, első helyen 66-an, 32-t vettek fel. Tavalyelőtt 79-en összesen, ebből 34 első helyen, 29-et vettek fel. Előtte pedig volt olyan, hogy 10 embert sem. Jó volna, ha bővítenék a keretet megint, mondjuk erre nem látok esélyt most. :D De abban bízok, nem most akar mindenki oda bekerülni. Úgy tűnik, egyre kapósabb lett a koreai. Azért még nem ott tartunk, mint a japánnal. Oda szerintem semmi esélyem bekerülni. Viszont gondoltam máskor is, hogy jó lenne az minornak, csak azt mondják, nehéz együtt a kettő. Pár napja megint gondoltam, hogy lehet mégis bevállalnám, de nem tudom. Azért jó volna érteni, hogy miről beszélnek a japánok, mi van a termékekre írva, és szeretnék japánul is beszélni a japán ismerősömmel.

Én most gondolkozom azon is, hogy a kínait beírjam-e, de az tényleg nehéz, és nem is biztos, hogy ha felvennének, akkor elkezdeném, mivel nekem a cél a koreai. Vagy gondoltam arra is, hogy minornak felvenném a koreait, ha nem oda vennének fel, de én valahogy jobban szeretném simán tanulni. Én azt elkezdtem már magamtól, de sosincs idő rá, így abba kellett hagynom. Ha meg azt tanulnám egyetemen, akkor így is-úgyis azzal kellene foglalkozni. Ajj, de a japán is annyira jó! :D És bírom, ahogy beszélnek. Nekem főleg az írással van gondom, vagyis félek tőle, hogy nem bírnám megtanulni. A koreai egyszerűbb, ott nincs annyi írásjel. Egyébként a japán ismerősöm szerint egy magyarnak könnyű megtanulni a japánt, és az öcsém is így vélekedik, de én nem tudom elhinni.

Én is rettegek attól, hogy nem fog sikerülni az érettségim, vagy rosszabb lesz, mint várom, és nem vesznek fel. Rengetegbe kerül az, hogy még egyszer megpróbáljam. És sajnos tényleg úgy van, hogy ami érdekli az embert, oda nehezebb bekerülni. De legalább te azt nézed, mit tudnál még megjelölni, én meg azt, hogy nem számoltam-e el valamit, vagy ha nem lenne 80%, csak mondjuk 60%, akkor hány pontom lenne, vagy hány pontom lehetne, ha jobbak lennének az iskolai és érettségi eredményeim :D

2015. febr. 9. 13:11
 13/33 A kérdező kommentje:

Igen, földrajzon voltam, addig minden vágyam az volt, de be kellett látnom, hogy maga a földrajz hiába megy nagyon jól, az egyetemen sok matek és kémia óra is van hozzá, azoknál pedig az 5%-os zh-kkal sose jutottam volna előrébb.

Én is aszerint kalkulálok, hogy számolgatom, ha ebből ennyit, abból meg annyi %-ot érnék el, hány pontom lenne, és azzal mire lenne esélyem. Azért gondoltam, hogy beteszem a lengyelt is kínai helyett, ott jóval kevesebb pont szokott kelleni, nem is jelölik meg sokan, és végül is az oroszhoz hasonlít, és mellé amúgy is kötelező egy másik szláv nyelvet tanulni. Viszont próbáltam tanulgatni, ha úgy nézzük, nem lehetetlen, csak az a sok mássalhangzó torlódás ijesztő, meg kicsit nehezebb a kiejtést megérteni. Gondoltam az ukránra is, oda mostanában még 300 pont se kellett, viszont keveset is vesznek fel, max 5 embert, de annál meg kockázatos, hogy lesz egyáltalán 2 jelentkező, mert három éve emiatt nem is indult a szak. Aztán a horvátot is néztem (orosz mellett ezt tanulnám második nyelvnek, ha valami csoda folytán bejutnék), de oda is olyan a határ és max 10 ember a kapacitás... Lényegében, ami érdekel, ott mind magas a határ, ez a nagy gond. De gyorsan kéne döntenem, bár nem akartam, de emiatt valószínű, hogy megjelölök 5 helyet. Most úgy vagyok, hogy: orosz, japán, és utána valamilyen sorrendben a horvát, az ukrán és a lengyel. De lehet, hogy az egyiket mégis törlöm, és visszateszem a koreait. De a kínairól teljesen lemondtam, képtelenség a kiejtést megtanulni, ha minden ember másképp mondja ugyanabban a dialektusban.

2015. febr. 9. 15:58
 14/33 A kérdező kommentje:
Na, de elég a siránkozásból. Nem érdekel, hogy magas a pontszám és sokan jelentkeznek rá, be kell jutnom oroszra, ha idén nem, akkor jövőre megint beadom a jelentkezést. Megjelölöm, véglegesítem a dolgot, és megyek nekiállok tanulni, mint a güzü. Mert így biztosan nem fogok sehova se jutni, nem számolgatok itt tovább, mert csak elkeserít és annál kevésbé lesz kedvem a tanuláshoz, nem arra adtam ki 42 ezret, hogy éppen csak átmenjek. Az egyetemen kapott ösztöndíj felét így is az újbóli vizsgákra és a jelentkezésre költöttem, akkor már legyen is eredménye.
2015. febr. 9. 18:51
 15/33 anonim ***** válasza:
Én bejelöltem aztán mégis a kínait harmadikként, de azért remélem, hogy csak feleslegesen. Gondolkoztam még az indológián is, de oda olyan kevesen jelentkeznek, hogy inkább meg se próbálom. Még a végén egyedül jelentkeznék :D Érdekel a többi nyelv is, de marad a kínai. Ha már ugyan annyiért jelölhetek egyet is meg hármat is, akkor miért ne használjam ki? Aztán majd meglátjuk. Most már én is nekifekszem a tanulásnak. Jó tanulást neked is :)
2015. febr. 9. 22:02
 16/33 A kérdező kommentje:
Én most kiegyeztem magammal az orosz-ukrán-koreai sorrenddel, és azt hiszem, ez lesz a végleges, marad ez a három. Ha oroszra nem is, ukránra csak bejutok, ha mostanában 300 alatt volt és jelentkező is alig akadt rá. A mostani helyzetet látva meg ki tudja, talán az egyedüli maradok, aki most Ukrajnával akar foglalkozni. Bár nagyon reménykedem, hogy most sokak kedve elmegy az orosztól, vagy a könnyebb bekerülés miatt inkább más egyetemet választanak, ahogy mások nekem is a pécsit ajánlották, mikor mondtam, hogy nagyon ezt akarom.
2015. febr. 9. 23:19
 17/33 anonim ***** válasza:
Akkor a japánra be sem adod végül?
2015. febr. 10. 23:24
 18/33 A kérdező kommentje:

Azt hiszem, nem. Végignéztem minden szakot az előző évekről, amiben gondolkodtam, kiírtam az adatokat, és azok alapján próbáltam még kitalálni, mit jelöljek. Japánra csak első helyen 3-4-szeres túljelentkezés van mindig és magas a ponthatár, valószínűleg nem jutnék be. Még van 5 nap leadni, addig át tudom gondolni még egyszer, de ha mégis úgy döntök, hogy felveszem, csak a 4. helyre.

Koreain sokkal kevesebb a jelentkező, oda könnyebb bejutni, meg azt már alapszinten megértem/írom/olvasom, japánul a watashi wa meg a köszönések, amit tudok, ezzel meg talán jobb nem is belevágni. Kollégiumban a szobatársam pont japános volt és tőle tudom, milyen gyorsan haladnak a nyelvvel, egy teljesen kezdő szinte az elején feladja emiatt. Szép nyelv meg érdekel, de jól átgondolva felesleges lenne ide menni. Meg nagyon azt oroszt szeretném, és úgy döntöttem, hogy most csak hármat jelölök meg, ez sok fejtörés után az orosz mellett az ukrán és a koreai lett végül. Ha egyikre sem vesznek fel, megpróbálom jövőre, persze érettségit már nem fogok még egyszer írni. Mivel én a szlavisztika felé hajlok inkább, a távol-keleti dolgok inkább csak hobbinak maradnak meg, ezért is csak a koreait vettem fel, ha ide bejutnék, akkor mellé minornak úgyis az oroszt venném fel, mert itt bármit lehet, ha meg az ukrán sikerül (már ha egyáltalán elindul, mert van egy olyan sejtésem, hogy az egyetlen leszek, aki megjelöli, és kettő alatt ritkán indul el egy szak, még ha 1 < 5 kapacitás van is rá megadva), akkor meg amúgy is kötelező lesz egy másik szláv nyelv tanulása, meg az ukrán eleve közel van az oroszhoz.

És úgy gondoltam, hogy nincs értelme csak azért megjelölnöm 5 helyet, hogy valamelyikre csak bejutok. Mert ha például a kínai összejönne, egyáltalán nem biztos, hogy tudnám azt a sok írásjelet ilyen tempóban tanulni, plusz még mellé egy minor tárgyat is. Ezért csak azt hagytam meg, ami úgy tényleg érdekel, és tudnám tanulni is, meg van már hozzá egy alaptudásom.

Tavaly is úgy voltam, hogy jelentkezem, de semmi esélyem rá, 344 pontom volt földrajzra (mert annyira nem volt időm az érettségire készülni) és 335 volt a határ, de volt már 372 is, szóval éppen hogy, de azért elég lett. Most is csak abban bízom, hogy ha esetleg utolsóként is, de talán bejutok. De minden az érettségin múlik.

2015. febr. 11. 02:37
 19/33 A kérdező kommentje:

Meg ami még most kicsit elijesztett a kínaitól és a japántól, a következő:

Ha az órákat vesszük figyelembe, rendes nyelvtanulós óra heti 3-szor van másfél órában. A nyelvtanulás csak a kisebb része az egész szaknak, ehhez hozzájön még a történelem, a kultúra, az irodalom, a filozófia, az informatika, a művészettörténet. Meg nem tudom, hogy itt is van-e, de például anglisztikán hangtan is van jócskán. És persze még a minor szak, ami általában másik nyelv szokott lenni. És ugye sok művet kell olvasni, meg írni róla.

Ha mindezt figyelembe veszem, nekem emellett kéne egyik óráról a másikra bemagolnom 150-200 hanzit vagy kanjit, mert ezeken a szakokon minden nyelvórán dolgozat van az előző órán tanult írásjelekből, aztán pár hét múlva már rendes szavakból. Ráadásul úgy hallottam, hogy japánon elvárják, hogy mire odajut valaki, mármint az egyetemre, legalább a hiraganák és katakanák menjenek neki, mint a vízfolyás, mert ezzel nem fognak túlságosan foglalkozni az oktatók.

Szóval nagyon magolni kéne az írást, minden egyes vonalkát megjegyezni pontosan... És ez nekem nem menne, egyetemen nem. Ha otthon tanulom magamtól vagy magántanárral, nincs az, hogy itt egy 200-as lista, ezeket holnapra fújni, mert dolgozat. Olyankor én döntöm el, hogyan haladok, és akkor meg tudom tanulni, de ha ilyen élesben megy, ennyi más tárgy mellett, nekem nem sikerülne.

A koreai abban jóval könnyebb, hogy ők igazából betűket (gyököket) írnak, és csak azt kell rendesen megtanulni, nincs is belőle túl sok, amiből összerakják az írásjeleket (digráfokat). Vagyis ha valaki ezeket a betűket megtanulta, már tud olvasni, és valamennyire írni is, bár ahhoz már szükséges némi tudás, legalábbis sok gyakorlás, hogy jól menjen. Én sok helyen nem értem, miért kezdenek egy szót például két k-val, ha ilyen van, azt biztosan csak nagyjából sikerül leírnom. És ami még segítség, hogy ők használnak szóközt is.

Ezt csak azért írom, hogy átgondold, neked menne-e így is a kínai vagy a japán, mert hogy ott szemkifolyásig kell tanulni, az biztos. Én ezért tettem le róla, mert beszéltem pár ismerősömmel az egyetemen, akik ezt tanulták, és hát teljesen elvette a kedvem.

2015. febr. 11. 07:24
 20/33 anonim ***** válasza:

Igen, azt én is látom, hogy mekkora túljelentkezés van japánra, és mivel nem is ez az elsődleges célom, meg tudom, hogy nem sok esélyem lenne bekerülni, és nem is egy könnyű szak, így csak a második helyre írtam be én is. Végülis feleslegesen, hiszen ha oda elég lenne a pontom, akkor már koreaira is, azaz felvennének. Inkább csak egyfajta biztosítékként írtam be, és azért, hogy kihasználjam a három helyet. A harmadik a kínai lett, ami ugyan szintén érdekel, de biztos vagyok benne, hogy az nem menne nekem 3 év alatt, egyetemen.

Igazad van, mert ha magadban tanulod a nyelvet, vagy tanárral, vagy akárhogy, ahol nincs megszabva, hogy mikorra sajátítsd el az írást, a kifejezéseket, a kiejtést, meg az egészet, akkor egyszerűbb dolgod van. Akkor nem kell stresszelni sem azon, hogy menni fog-e. Éppen emiatt aggódom azért kicsit. Koreainál oké, már tudom az írást, ki tudom olvasni a szavakat, azt átírni latin betűvel. A japánnál ott jelenleg csak latin betűkkel tudom írni a kifejezéseket, és a kiejtést is csak ez alapján tudom. Hiraganával vagy katakanával úgy megy az írás nagyjából, ha közben nézem a szöveget, a kanji már kevésbé.

Úgyhogy erősen agyalok azon, hogy ha felvennének koreaira, bevállalnám-e a japánt. Talán igen, mert akkor előtte valamennyire felkészülhetnék, és én tényleg szeretném a japánt is tanulni, meg aztán célom is lenne vele a jövőben. Még segítségem is lehetne akár. Egyrészt mert van két japán ismerősöm is, igaz, az egyik Japánban él, másik meg Németországban, de interneten is segíthetnének. Másrészt az öcsém éppen azon van, hogy a jövőben kimenjen Japánba, és ott tanuljon, de addig itthon tanulja a nyelvet. Így egymásnak tudnánk segíteni a tanulásban. Ráadásul engem nem csak a nyelv érdekel, hanem a kultúra, történelem, stb is. A japán esetében sokan azt mondják, hogy azért akarja tanulni valaki ezt az egyetemen, mert szereti az animéket, a koreai esetében pedig azt, hogy a kpop és a sorozatok miatt. Én például nem azért szeretném ezt tanulni. Lehet, hogy imádom az animéket, a kpopt meg a sorozatokat is, de engem mindig is érdekelt a kelet kultúrája, már azelőtt is jóval, hogy elkezdtem volna koreai zenét hallgatni és sorozatokat nézni.

Úgy tudom, koreain is kevés a nyelv óra, éppen ezért kell otthon is sokat készülni, nem elég, hogy bejár az ember órára. És persze ott a nyelv órák angolul mennek, mert a Koreából érkező tanárok nem tudnak magyarul. Nem szerencsés, ha valakinek nem megy az angol. Én csak a megértés miatt aggódom, mert ebben nem vagyok túl jó, de csak hozzászokom majd egy idő után. Feladni nem akarom. Még eldönteni azt meg van idő, hogy minornak mit veszek fel, már ha bekerülök egyáltalán, hiszen még fel se vettek. Az a baj, hogy nekem kevesebb választási lehetőségem van, mert a matek miatt nem tanulhatok mindent. Úgyhogy mindenképpen valamilyen nyelv lenne talán a megfelelő. Amúgy is imádom a nyelveket, és egyszer összeállítottam egy listát azokból a nyelvekből, amikből legalább 1 szót ismerek, hogy majd 1 nap ha csak alapszinten is, de megtanulom mindet :D Mondjuk ez lehetetlen szerintem. Gondoltam más nyelvre is, nem csak a japánra minornak, de 1. nem tudom, hogy azt fel lehet-e venni koreai mellé minornak, 2. szerintem oda kell abból érettségi (?), legalábbis úgy tudom, vannak olyan szakok, ahol minor esetében is van követelmény. Én a spanyolra gondoltam, mert azt tanultam, értem is a beszédet valamennyire, csak épp nem vagyok olyan szinten, hogy érettségit tegyek belőle. Évekkel ezelőtt foglalkoztam vele utoljára rendesen. Pedig ez még tényleg jó volna.

Mégis, most leginkább a keleti dolgok érdekelnek. Én például tévét sem szoktam nézni, ahelyett inkább megnézek a neten egy jó kis ázsiai filmet/sorozatot. Ez pedig nyelvtanulásnak is kiváló. Sok kifejezést innen tudok koreaiul és japánul is. Persze ez még nem jelenti azt, hogy akkor már le is tudom írni, de legalább magát a szót megjegyzem, és a kiejtése is menni fog.

Egyébként örülök, hogy leírtad azt, amit írtál. Jó azért minél többet tudni arról, hogy hogyan mennek a dolgok azokon a szakokon, ahová készülök. Időm úgyis mint a tenger, legalábbis elég sok ahhoz, hogy átgondoljam, hogyan tovább, ha már esetleg felvesznek. Nekem már véglegesítve van a jelentkezés, most már csak tanulni kell a törit, levizsgázni, aztán várni az eredményt. Ha felvesznek, akkor szerintem az első félévben majd meglátom, hogy mit tudnék bevállalni második szaknak. Ha mondjuk a japánt választanám mégis, akkor majd szánok arra is időt valahogy, hogy felkészüljek valamennyire belőle.

2015. febr. 12. 01:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!