Diákhitel megoldaná a problémámat, vagy mondjak le az álmomról?
Jó, a kérdés talán túl drámaian hangzik, itt kifejtem.
Úgy tervezem, az ELTE-romanisztika portugál szakirányán kezdem meg az egyetemi tanulmányaimat. De már régóta álmodozom a divatmenedzsment képzéséről. Az egyik problémám, hogy az ELTE mellett nagyon nehezen lenne rá időm, másrészt pedig iszonyúan drága. Az én zsebemnek biztosan, nem tudok százezreket fizetni félévenként. A diákhitelt nem nagyon ismerem, és picit tartok is tőle. A szüleim is csak lekiabáltak az ötletért, hogy meg ne próbáljam, mert aztán miből fizetem vissza... És tényleg nagyon félek, de így meg annyira elkeseredett vagyok, mert tényleg nagyon vágyom arra a szakra.
Felvehetek egyáltalán diákhitellel annyit, hogy győzzem fizetni a képzés árát? Meg utána a 4. tanév körutazásait?
Remélem, legalább Ti tudtok adni néhány tanácsot. Feltéve, hogy ki tudtátok bogozni ezt a zavaros kis monológot... :)
Köszönöm előre is!
Szüleid, gondolom azért nem pártolják a diákhitelt mert attól tartanak, hogy frissen végzett diplomásként nem fogod tudni visszafizetni a felvett összeget, plusz (nem kevés) kamatot.
Csendesen teszem hozzá, hogy az érdeklődési köröd alapján jogosnak látom a félelmüket!
Tudom, hogy felszínesnek tűnök az érdeklődési köröm miatt, de ha ismernétek, tudnátok, hogy mennyire nincs alapja. Beszélek angolul, németül, norvégul (bár ez még fejlesztésre szorul), és emellé választanám a portugált és a franciát, természetesen mindkét nyelvhez hozzátennék saját szorgalmamból is, mert ha már csinálok valamit, azt komolyan veszem. És a divat engem nem olyan szinten érdekel, hogy minden hétvégén a plázában nézelődöm és vásárolgatok (meg sem engedhetem magamnak), sokkal inkább érdekelnek az egyedi stílusok, a mögöttük rejlő pszichológia és a divattörténet. Szívesen vállalnék majd munkát divatcégnél, esetleg egy magazinnál, ahová cikkeket írok. És ha végképp nem megy, külföldön próbálkoznék.
De látom, a diákhitelt ti sem ajánljátok. Igazából erre voltam kiváncsi, szóval köszönöm szépen, hogy válaszoltatok!
Szerintem először kezdj el hobbiszinten foglalkozni vele. Rengeteg ismeretet felszedhetsz így. Például blogolj, ismerkedj meg hasonszőrű emberekkel stb.
Keress online tanfolyamokat, azt hiszem a khanacademy-n találsz ilyen témában, de ott a codecademy is (ezek ingyenesek, bár nem tudom milyenek vannak, de, ha ezeken az oldalakon nincs lesz máshol, keress).
Hitelt a jelenlegi gazdasági helyzetben tényleg felelőtlenség lenne felvenni, ettől függetlenül nem kell lemondani az álmodról. Ahogy fentebb is írtam, vannak más lehetőségek is. Sajnos itthonról nehéz akármerre is elindulni, de a mai világban semmiféle képen sem lehetetlen.
Illetve megjegyzem, hogy óriási nagy probléma, hogy a többség folyton csak eltéríti az embereket, ha az illetőnek nem földhözragadt "hétköznapi" álma/célja van.
Nem kell mindenkire hallgatni, ha beszélsz felsőfokon 5 nyelvet fogsz munkát találni, akárki-akármit bölcsészezik neked. Pláne ha ritka nyelveket beszélsz... Az ELTEN minornak felvehetsz egy másik nyelvet is, így tényleg adott a lehetőség ahhoz, hogy ezt meg is valósítsd. Az más kérdés, hogy kell a mester is, így 5 évvel számolj...
Nekem nem teljesen egyértelmű, hogy most van-e reális esélyed az egyik szakra bekerülni államilag támogatottként, és egyáltalán a két szakot együtt akarod-e végezni? Mert az nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, illetve a divatmenedzser sem éppen jó ötlet első diplomaként. Ha arról van szó nem áll meg az élet és a tanulás az első diploma után, csak éppen végezz el elsőnek egy olyan szakot, amivel potenciálisan kapsz is munkát, utána meg végezheted levelezőn, munka mellett azokat a dolgokat, amik valószínű megrekednek hobbinak.
Mi sem vagyunk eleresztve anyagilag, de a nyári munkáimból tudtam finanszírozni az őszi féléveimet, a szüleim pedig félretettek annyit, illetve a 13. havi fizetésből, hogy ki tudjuk fizetni az egyetemet saját pénzből. Én év közben is dolgoztam, hogy legalább annyit megkeressek, hogy a ruháim, egyéb nem létszükséglet kiadásaimat én álljam. Meg lehet oldani hitel nélkül is ha arról van szó.
Én voltam a gúnyolódó... nem akartam gorombáskodni, csak ez az igazság. Van bőven szobrász, ruhatervező és festő ismerősöm munka nélkül...
"Nyilván lehet a második diplomám más is, de milyen mérnök, pszichológus, jogász... stb. az, aki utálja a munkáját? Na mindegy."
Erre meg mindig azt mondom, hogy x év után az ÖSSZES munka unalmas lesz. Szerinted nincs töke a háziorvosnak azzal, hogy minden nap 100 nyugdíjasnak írja fel ugyan azt a vérnyomáscsökkentőt meg napi 14 gyereknél írja fel ugyan azt a gyógyszert megfázásra? Nem unja a programozást a fejlesztő? Nem unja a mérnök ugyan annak az ajtókilincsnek a gyártását hatezredszerre is felügyelni?
"em kell mindenkire hallgatni, ha beszélsz felsőfokon 5 nyelvet fogsz munkát találni, akárki-akármit bölcsészezik neked."
Ebben én is biztos vagyok, csak szerintem olyan szinten az országban tízen sincsenek, akik fordítani tudnak 5 nyelven. Elég ha a magyaron és az angolon kívül tud egy piacképes nyelvet normálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!