Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Diákhitel megoldaná a problémá...

Diákhitel megoldaná a problémámat, vagy mondjak le az álmomról?

Figyelt kérdés

Jó, a kérdés talán túl drámaian hangzik, itt kifejtem.

Úgy tervezem, az ELTE-romanisztika portugál szakirányán kezdem meg az egyetemi tanulmányaimat. De már régóta álmodozom a divatmenedzsment képzéséről. Az egyik problémám, hogy az ELTE mellett nagyon nehezen lenne rá időm, másrészt pedig iszonyúan drága. Az én zsebemnek biztosan, nem tudok százezreket fizetni félévenként. A diákhitelt nem nagyon ismerem, és picit tartok is tőle. A szüleim is csak lekiabáltak az ötletért, hogy meg ne próbáljam, mert aztán miből fizetem vissza... És tényleg nagyon félek, de így meg annyira elkeseredett vagyok, mert tényleg nagyon vágyom arra a szakra.

Felvehetek egyáltalán diákhitellel annyit, hogy győzzem fizetni a képzés árát? Meg utána a 4. tanév körutazásait?

Remélem, legalább Ti tudtok adni néhány tanácsot. Feltéve, hogy ki tudtátok bogozni ezt a zavaros kis monológot... :)

Köszönöm előre is!

2014. dec. 30. 20:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
53%
Ne haragudj, nem olvastam végig, ugyanis a diákhitel csak ideiglenesen oldja meg a problémákat, hosszabb távon viszont több problémát okoz. Unokatesóm 32 éves, és még mindig a diákhitelét fizeti, amit 24 évesen vett fel.
2014. dec. 30. 20:38
 2/12 eNerdzsy ***** válasza:
80%

Szüleid, gondolom azért nem pártolják a diákhitelt mert attól tartanak, hogy frissen végzett diplomásként nem fogod tudni visszafizetni a felvett összeget, plusz (nem kevés) kamatot.

Csendesen teszem hozzá, hogy az érdeklődési köröd alapján jogosnak látom a félelmüket!

2014. dec. 30. 20:53
 3/12 anonim ***** válasza:
A mai gazdasági helyzet mellett nem ajánlom semmiféle hitel felvételét, pláne nem úgy, hogy csak kiöntöd a pénzt az ablakon, mert bocsánat ha megbántalak, de nem fogsz a divatmenedzsment képzéseddel sohasem elhelyezkedni, a portugálnak is csak akkor lesz értelme, ha felső szinten megtanulod, amire maga az egyetem édes kevés és ha tudsz mellette angolul. Az én tanácsom egyértelműen: ne. Inkább keresgess még a szakok között, nem hiszem el, hogy csak ez a kettő dolog feküdne neked.
2014. dec. 30. 21:00
 4/12 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy felszínesnek tűnök az érdeklődési köröm miatt, de ha ismernétek, tudnátok, hogy mennyire nincs alapja. Beszélek angolul, németül, norvégul (bár ez még fejlesztésre szorul), és emellé választanám a portugált és a franciát, természetesen mindkét nyelvhez hozzátennék saját szorgalmamból is, mert ha már csinálok valamit, azt komolyan veszem. És a divat engem nem olyan szinten érdekel, hogy minden hétvégén a plázában nézelődöm és vásárolgatok (meg sem engedhetem magamnak), sokkal inkább érdekelnek az egyedi stílusok, a mögöttük rejlő pszichológia és a divattörténet. Szívesen vállalnék majd munkát divatcégnél, esetleg egy magazinnál, ahová cikkeket írok. És ha végképp nem megy, külföldön próbálkoznék.

De látom, a diákhitelt ti sem ajánljátok. Igazából erre voltam kiváncsi, szóval köszönöm szépen, hogy válaszoltatok!

2014. dec. 30. 21:11
 5/12 anonim ***** válasza:
24%
Remélem kinövöd még az "álmod" és nem egy gyorsétteremben látjuk viszont egymást.
2014. dec. 30. 21:20
 6/12 anonim ***** válasza:

Szerintem először kezdj el hobbiszinten foglalkozni vele. Rengeteg ismeretet felszedhetsz így. Például blogolj, ismerkedj meg hasonszőrű emberekkel stb.

Keress online tanfolyamokat, azt hiszem a khanacademy-n találsz ilyen témában, de ott a codecademy is (ezek ingyenesek, bár nem tudom milyenek vannak, de, ha ezeken az oldalakon nincs lesz máshol, keress).

Hitelt a jelenlegi gazdasági helyzetben tényleg felelőtlenség lenne felvenni, ettől függetlenül nem kell lemondani az álmodról. Ahogy fentebb is írtam, vannak más lehetőségek is. Sajnos itthonról nehéz akármerre is elindulni, de a mai világban semmiféle képen sem lehetetlen.

Illetve megjegyzem, hogy óriási nagy probléma, hogy a többség folyton csak eltéríti az embereket, ha az illetőnek nem földhözragadt "hétköznapi" álma/célja van.

[link]

2014. dec. 30. 21:39
 7/12 A kérdező kommentje:
Hiába raktad idézőjelbe, nem zavar a gúnyolódásod. Inkább az szomorú, hogy az emberek nem tehetik azt, amit szeretnének. Nyilván lehet a második diplomám más is, de milyen mérnök, pszichológus, jogász... stb. az, aki utálja a munkáját? Na mindegy.
2014. dec. 30. 21:48
 8/12 A kérdező kommentje:
Utolsó, a Te válaszodat nem láttam időben, de nagyon szépen köszönöm! :) Valószínűleg az általad említett megoldás marad.
2014. dec. 30. 21:50
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem kell mindenkire hallgatni, ha beszélsz felsőfokon 5 nyelvet fogsz munkát találni, akárki-akármit bölcsészezik neked. Pláne ha ritka nyelveket beszélsz... Az ELTEN minornak felvehetsz egy másik nyelvet is, így tényleg adott a lehetőség ahhoz, hogy ezt meg is valósítsd. Az más kérdés, hogy kell a mester is, így 5 évvel számolj...

Nekem nem teljesen egyértelmű, hogy most van-e reális esélyed az egyik szakra bekerülni államilag támogatottként, és egyáltalán a két szakot együtt akarod-e végezni? Mert az nem hiszem, hogy jó ötlet lenne, illetve a divatmenedzser sem éppen jó ötlet első diplomaként. Ha arról van szó nem áll meg az élet és a tanulás az első diploma után, csak éppen végezz el elsőnek egy olyan szakot, amivel potenciálisan kapsz is munkát, utána meg végezheted levelezőn, munka mellett azokat a dolgokat, amik valószínű megrekednek hobbinak.

Mi sem vagyunk eleresztve anyagilag, de a nyári munkáimból tudtam finanszírozni az őszi féléveimet, a szüleim pedig félretettek annyit, illetve a 13. havi fizetésből, hogy ki tudjuk fizetni az egyetemet saját pénzből. Én év közben is dolgoztam, hogy legalább annyit megkeressek, hogy a ruháim, egyéb nem létszükséglet kiadásaimat én álljam. Meg lehet oldani hitel nélkül is ha arról van szó.

2014. dec. 31. 00:40
 10/12 anonim ***** válasza:

Én voltam a gúnyolódó... nem akartam gorombáskodni, csak ez az igazság. Van bőven szobrász, ruhatervező és festő ismerősöm munka nélkül...

"Nyilván lehet a második diplomám más is, de milyen mérnök, pszichológus, jogász... stb. az, aki utálja a munkáját? Na mindegy."

Erre meg mindig azt mondom, hogy x év után az ÖSSZES munka unalmas lesz. Szerinted nincs töke a háziorvosnak azzal, hogy minden nap 100 nyugdíjasnak írja fel ugyan azt a vérnyomáscsökkentőt meg napi 14 gyereknél írja fel ugyan azt a gyógyszert megfázásra? Nem unja a programozást a fejlesztő? Nem unja a mérnök ugyan annak az ajtókilincsnek a gyártását hatezredszerre is felügyelni?

"em kell mindenkire hallgatni, ha beszélsz felsőfokon 5 nyelvet fogsz munkát találni, akárki-akármit bölcsészezik neked."

Ebben én is biztos vagyok, csak szerintem olyan szinten az országban tízen sincsenek, akik fordítani tudnak 5 nyelven. Elég ha a magyaron és az angolon kívül tud egy piacképes nyelvet normálisan.

2014. dec. 31. 01:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!