Fiatalok! Miért utáljátok legtöbben a fizikát?
Köszönöm a mai válaszokat.
"Villanykörte" elég alaposan kifejtetted az álláspontodat, többször elolvastam és minden szavával egyetértek.
Kár, hogy nincs privát elérhetőséged, mert lett volna még mondandóm.
Azért, mert képtelenek a tanárok tanítani a fizikát.
Mindig csak a tömény elmélettel, a képlettel jönnek, felhagyják az egyébként száraz és eszméletlen magolósra sikeredett tankönyvekből a tananyagot és szevasz. Minden tantárgyat lehet szeretni, ha a tanár úgy viszonyul.
Érdekes, általánosban egy balek volt a biosz tanárunk, utáltam, de most középsuliban már azon gondolkodom, hogy a választott érettségi tantárgy a biosz lesz.
Ez nem rajtunk, tanulókon múlik, hanem a tanárokon/tanítókon.
Noha, kérdező, egyetértesz, mégis sokan lepontozhattak. Való igaz, a tanárokon is igen sok minden múlik.
De feltehetjük a kérdést, hogy vajon 20, vagy 30 év mulva milyenek lesznek a fizikatanárok.
Lesz -e egyáltalán fizikatanár? A válasz, nem lesz egy darab se. Senki nem akar fizikatanár lenni. Aki csak teheti, elmegy mérnöknek, vagy külföldre, stb.
Mint már említettem nincs ok (ösztönzés) hogy valaki fizikatanár legyen.
Aki a jövőben lesz fizikatanár, nagy valószínűséggel nem azért teszi, mert ezt szeretné csinálni, hanem pusztán kényszerből.
Ebből a következőt akartam kihozni: Ha valaki csak kényszerből végzi munkáját, kedvtelenül, nem szivesen, akkor nem tudja tudását hatásosan átadni.
Ebből az következik, hogy nem lesznek jó mérnökök.
Az iskolákban tanító fizikatanárok többnyire a 40 es, 50 es korosztályba tartoznak, ill. nyugdíjasok. Aki nem hiszi, járjon utána.
Ezzel eddig semmi gond. 20 év mulva már ők is elmennek nyugdíjba, itt kezdődik a probléma. Nincs utánpótlás.
Ez könnyen belátható, példának okáért a 70-es években az évente kikerülő (egyetemen végző) fizikatanárok száma átlagosan 70 körüli.
Most vajon mennyi? Megmondom, 8 db.
Ismétlem, 8 db ( nyolc).
Most már csak egy dolog maradt, mégpedig az, hogy hova vezet mind ez?
Oda, hogy 20-30 év mulva a fizikatanítás szinte befejeződik.
A nagy kérdés, kiből lesznek mérnökök? Tessék fontolgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!