Ti hogyan tanultok?
Na, hát akkor próbálok leírni mindent :)
Ha verset kell tanulni, mindig felmondom a telefonom hangrögzítőjére, és rengetegszer visszahallgatom, amíg meg nem jegyzem. Így van ez minden memoriterrel (szabályok, fogalmak, stb).
Ha tesztre tanulok, sosem a könyvből teszem, hanem külön jegyzetlapról, mivel már azzal sok mindent meg lehet jegyezni, hogy átírom.
Úgy szelektáld ki az olvasmányokból (vagy bármiből) a lényeget, hogy egy színnel kihúzod a legfontosabb (elengedhetetlen) részeket, egy másikkal a kevésbé szükséges, de hasznos információkat, és végül az utolsóval pedig a kulcsszavakat. A kulcsszavak ugyanis nagy segítséget nyújtanak, ha vissza kell majd emlékezned feleléskor.
Aztán nagyon hasznosak a Post-itek is. Csak rájuk firkantod az aznapi tesztkérdések megoldásait, és már mehet is a tanulás a buszon, az óra előtt, bármikor. Könnyebb, ha nem kell az egész könyved, füzetedet előhalásznod a táskádból, amikor utazás közben tanulni szeretnél. Ha szeretnéd, ezt egy kis mininotesszal is megteheted, amennyiben kényelmesebb, ha egybe van minden tantárgy, és nem kell sok kis cetlin kiigazodni.
Aztán magáról a tanulás folyamatáról.
Ha van kedved, hallgass közben zenét. A legjobb erre a célra valami kifejezetten tanuláshoz szánt dal, mert ezek segítenek fókuszálni, és odafigyelni. Magyar, vagy olyan nyelvű zenét, amit értesz, ne hallgass, mert a szöveg akaratlanul is elvonja majd a figyelmed. Ha késztetést érzel, hogy öt percenkét megnézd az üzeneteidet, vagy az időt, inkább tedd el a telefont/gépedet/bármidet jó messzire.
Ha hosszú tesztre tanulsz, ami órákig is tarthat, félóránként állj fel, sétálgass egy picit a lakásban, néha pihenj, ez a lényeg. Vannak agyturbózó nasik, azokat is bevetheted. Pici csoki, pár szem aszalt gyümölcs csodákra képes. És még az éhséget is csökkenti.
Ne nagyon tanulj éjszakába nyúlóan, ha megteheted, inkább pihenj. Reggel, ha kialudtad magad, könnyebben fog menni, mint este, amikor inkább csak üres tekintettel bámulsz a könyvre tanulás címszó alatt.
Remélem segítettem, sok sikert a sulihoz :)
Tantárgyfüggő, de füzetből vagy tankönyvből kiírom a részleteket gépen, ott sokkal rendezettebb, kevesebb helyen elfér, mintha füzetbe írnám, így sokkal átláthatóbb is.
Miután kész, felrakom Google Drive-ra a fájlt (vagy alapból ott hozok létre egy dokumentumot), így útközben tudok tabletről/mobilról tanulni (minden reggel 30 percet utaztam vonattal, annyi idő alatt elég sok mindent meg tudtam tanulni, meg aztán szünetekbe is volt időm, bár a hangos osztály miatt ott már nehezebb volt a tanulás), vagy még ha otthon van időm/kedvem akkor gépről nézem át, meg leírom egy papírra is.
Tehát egyszer leírom miközben gépbe viszom, aztán sokszor átírom még egy füzetbe is, így kétszer is leírom, ami azt jelenti már csak ezzel kétszer át is olvastam, sokszor már ez is elég, de aztán ha még úgy érzem kevés akkor ugye még át tudom párszor olvasni, meg vonaton is meg mindenhol.
Nagyon sokat segít az, hogy az egészből írok egy vázlatot, hisz saját szavaimmal szoktam megfogalmazni, amit könnyebben is megjegyzek, mintha csak egy az egyben másolnám a könyvből (meg olyankor sokszor csak automatikusan írok, és fel sem fogom a dolgokat), ahogy meg átolvasom a vázlatot tudom, hogy a könyvbe hogy volt megfogalmazva meg ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!