Mit gondoltok az idei orvosi ponthatárokról?
"Nem vettek fel annyit, amennyit tudtak. Én helyeslem, hogy megemelték a ponthatárokat."
Annyit vettek fel, amennyit tudtak (vagyis amennyi a keretszámokba belefért). A ponthatárokat meg ritkán emelgetik, azt a jelentkezők pontszámai határozzák meg. -.-
Amúgy mit szóljunk hozzá? Jobban teljesítettek a felvételizők, mint tavaly. Ez helyes dolog. Remélhetőleg az egyetemen is ilyen jól teljesítenek majd és nem kerül ki olyan orvos, aki éppen hogy átment mindenből... Egy olyan orvosban nem igen bíznék...
A Semmelweis egyetemen minden kapacitást kihasználtak, vagyis oda annyi embert vettek fel, amennyit tudtak, ezt írták a weblapjukon is!
Szerintem elég sokan bekerülnek olyanok is, akikből nem lesznek jó orvosok, csak a családi hagyomány vagy más ok miatt mentek oda, de nincs bennük elhivatottság és empátia. Ill. sokan piálnak, drogoznak, cigiznek. Azt gondolom, hogy nekünk, leendő orvosoknak példát kellene mutatnunk az egészséges életmóddal. Ha már a tesi kötelező 4 szemeszteren át - az orvosi példamutatásra hivatkozva, akkor valamilyen szigorítással a szenvedélybetegeket is ki kéne szelektálni (persze ezt nem a pontokkal, hanem pl. eü. vizsgálattal, stb. de ha a pontokon emelnének kicsit mondjuk a SOTE-n 10-20szal, akkor máris sokkal kevesebb ilyen "pénz"orvos lenne).
"Debrecenben és Szegeden NEM töltötték ki a keretszámot."
- Debrecenben "15 < 220"-ként jelölték meg a kapcitás, és felvettek 217-et. A ponthatár 407.
Szegeden "160 < 260"-ként jelölték a kapacitást. Felvettek 237-et szintén 407-es ponthatárral.
Nem látom ebbe bele azt, amit Te vízionálsz. Ha meg is húztak önkényesen határt, az az igencsak ésszerűség határán belül volt.
Az összesen felvetteket nézve 1057 hallgató kezd szeptemberben államilag finanszírozott általános rovos képzésben. A korábbi években
2013: 1127
2012: 1113
2011: 989
2010: 982
Vagyis az idén felvettek száma csak az elmúlt két évhez képes tűnik kevésnek, de ez csalóka.
Ezen az "odavaló-nem odavaló" dolgon kár ennyit hezitálni. Ha 480 pont lenne a határ, akkor is kerülnének be olyanok, akik nem elég elhivatottak, nem erre a pályára valók, stb.
Az empátiáról meg annyit, hogy 1) nem kötelező klinikumban dolgozni, lehet kutatni is 2) bár nem tudom, hogy sokan pontosan mit értenek empátia alatt (széles a skála tapasztalatom szerint), de ahhoz, hogy jó orvos legyél, egyáltalán nem kell mindenkinek a nyakába borulnod. Sokkal fontosabb a maximalizmus, alaposság és némi empátia, bunkónak és tapintatlannak nem kell lenni.
"sokan piálnak, drogoznak, cigiznek"
Én is szoktam inni, néha füvezni is, ettől függetlenül kiemelkedően jól végzem a tanulmányaimat, és két kórházi osztályra járok be gyakorlatra a szabadidőmben.
Drogfüggők meg nemigen járnak orvosira...
"nekünk, leendő orvosoknak példát kellene mutatnunk az egészséges életmóddal"
Szerintem meg mindenki úgy éli az életét, ahogy jónak látja, úgysem tudsz változtatni olyan emberen, aki nem akar változni. Persze értem, mire gondolsz: nem túl bizalomgerjesztő, amikor egy 120 kilós orvos akarja rávenni a 100 kilós betegét arra, hogy le kellene fogynia, mozognia kellene. De ebben a témában tapasztalataim és hallomások alapján a sportosabb orvosok sem aratnak nagyobb sikert.
" ha a pontokon emelnének kicsit mondjuk a SOTE-n 10-20szal, akkor máris sokkal kevesebb ilyen "pénz"orvos lenne)"
Nem, én nem, ez butaság, a sikeres felvételi és a kapzsiság nem korrelálnak egymással.
Én 2 éve épphogy átléptem a ponthatárt, mégis kitűnően végzem az egyetemet és elhivatottnak tartom magam.
Úgyhogy hülyeség, hogy jobb lenne a hazai orvoslás színvonala, ha magasabb lenne a ponthatár.
Inkább a hallgatói szerződést kéne úgy módosítani, hogy csak arra vonatkozzon a tandíj visszafizetése (külföldi munkavállalás esetén), aki elvégezte az egyetemet, vagy X évet már teljesített. És akkor nyugodt szívvel kivághatnák a szakról azokat, akik tényleg nem odavalók.
Szóval én a tavalyi ponthatárokat nagyon alacsonynak tartottam, de ez már egész jó. Én 435-re tenném (SOTE), de a 432 az már egész jó.
Hihetetlen, hogy az emberek hogy lehetnek ennyire értetlenek... Mondtam, hogy az előző években felvett hallgatók számát nézzétek meg.(lehetőleg karra bontva....) Ne a felvis általános hülyeséget, ahol hibás adatot közöltek, ugyanis 2 éve nem változtattak rajta...
remélem így már képesek lesztek felfogni...
Ha 3-4-gyel kevesebb hallgatót vesznek fel valóban nem jelent minőségvédelmet. Ez viszont az. De, ha annyira érdekel benneteket kérdezzetek utána a hőn áhított egyetemetek vezetőségénél, ugyanis ők nem titkolják az intézkedést. Talán ha a szájatokba rágják a dolgot képesek lesztek felfogni, ha nem akkor pláne nem árt valamelyik klinikával kapcsolatba lépni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!