Honnan veszi pár ember, hogy jövőre 280 pont lesz a felvételi ponthatár?
pl. innen ez a hivatalos
a lap alján van, de idemásolom külön:
Figyelem! Felsőoktatási szakképzés esetén 2014. december 15-től 240 pont, 2015. december 15-től 260 pont; alapképzés és osztatlan mesterképzés esetén 2014. december 15-től 280 pont, 2015. december 15-től 300 pont lesz a jogszabályi minimumpontszám!
7-es: többletpontok nélkül nézik a mostani 260 pontot is. ;-)
"Hátráltatják a többieket, akik új dolgokat tanulni jöttek az egyetemre, mert miattuk állandóan ismétlünk, a tanárok meg síkidegek, hogy mennyi idiótával vannak körülvéve." -- Bizony, hogy a tanárokkal van a gond. Nálunk, magyaron se sokat foglakoznak azzal, hogy ki mit tud / olvasott. Alapvetőnek veszik, hogy tájékozottak vagyunk mind nyelvtani, mind irodalmi kérdésekben és nem állnak neki pl. életműveket, stílusokat tanítani, meg alapvető nyelvtani fogalmakat.
Én egyébként teljes mértékben támogatom, hogy emeljék a minimumponthatárt. Aki nem képes legalább mindenből négyesre-ötösre teljesíteni (max 1 hármas tök belefér pl. egy humán irányultságútól matekból, egy reál irányultságútól magyarból), az nem egyetemre való, mert ott az érettségihez képest jóval többet kérnek.
Mondjuk 300-nál nem vinném feljebb. Nekem 3 80% feletti érettségim lett, egy 68%-os emelt töri, meg egy 55%-os matek és így lett a többletpontok nélkül 310 pontom. A 340 pontot én már sokallom. Az pl. akkor jön ki, ha mindenből kitűnő valaki (tanulmányi pontok) és mindenből legalább 80%-os érettségije van. És azt nem feltétlen tartom jónak, hogy egy átlagos tanuló (akinek van egy-egy rosszabbul sikerült, akár egy hármas érettségije pl. matekból és magyar szakra jelentkezik), nem kerülhet be egyetemre. A "kitűnőség" ugyanis nem minden, viszont saját magamból kiindulva és ismerve a szaktársaimat, sokan kutatunk és érünk el magyar szakon kiváló eredményeket konferenciákon, hogy nem lett minden érettségin 80%+ és nem voltunk mindenből kitűnőek, csak "átlagosak". Ellenben ismerek nem egy olyan "kítűnő" tanulót, aki ugyan mindenből ötös egyetemen, de a BA-képzésnél nem jut tovább, mert a szakdolgozata csak "összefoglaló" jellegű, de nem ad semmi pluszt a tudományossághoz... Ha értitek... Szóval én a 300 pontot támogatom még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!