Mit tudnák csinálni, ha a szüleim azt akarják, hogy kiolvassam az összes kötelező olvasmányt, de én nem akarom?
És mi az a tizenkilenc kötelező?
Annyi nem szokott lenni, biztos keversz valamit
Ebben biztos benne vanank az ajánlott olvasmányok is
Azért néhányat elolvashatnál, legalább kevesebb marad
év közbenre - és jegyzeteld ki a tartalmukat, különben elfelejted, miről szóltak
Mit tudsz csinálni, hát mit tudsz? Két lehetőséged van.
1. Elolvasod őket, örülsz, hogy mennyire művelt vagy, magyarból sem buksz meg.
2. Nem olvasod el, búcsút intesz a kütyüidnek, mikor halálra unnád magad otthon, beugrik, hogy olvasni azért még tudsz, és elolvasol más könyveket. Rájössz, ettől még nem kapod vissza a hőn szeretett cuccaidat, ezért elolvasod a kötelezőket is. Mivel már egy ideje nem frissítetted a Facebook állapotodat, ezért egyre gyorsabban olvasol és annyira belerázódsz, hogy igen hamar túl leszel azokon a fránya kötelező olvasmányokon. Szüleid büszkék, te meg olvasott leszel.
Először nézz utána mindegyik műnek. Az érdekesebbeket rakd külön. Olvass el mindegyikből egy keveset. Amelyik jobban megfogott azt olvasd ki. Jegyzetelhetsz is belőle,ha gondolod. Utána haladhatsz. Párat próbálj meg kiolvasni.
Bár megértelek,mert kb. 11.-12.-ig nem voltak igazán érdekes olvasmányok,így sokat én is kihagytam. Nem "kell" tudnod őket,hogy sikeresen vizsgázhass belőlük (feltéve,ha érted,hogy miről szólnak,s olvasás nélkül is tudsz elemzést írni róluk),de segítenek. Viszont,ha több művet ismersz (akár a kötelezőeken kívül), akkor egyszerűbb kihagyni egyet-egyet és/vagy elemezni egy új művet. Ha találsz egy ismerős motívumot azt megemlítheted.
Csak egy mellékes: nem létezik olyan,hogy alapműveltség,mivel nem tudjuk definiálni,hogy mi tartozzon bele. Illetve,viszonylag kevés alkalommal kerülnek szóba az iskolán kívül. Igaz,nekem volt már vitám Adyról és Spiróról is (Adyról biztos,hogy fogsz tanulni később).
Köszönöm a válaszokat. A tanár egy lapot adott, rá van írva, hogy kötelező olvasmányok, és ott a 19 könyv címe.
Jókai Mór: Az arany ember
Shakespeare: Rómeó és Júlia
Shakespeare: Hamlet
Puskin: Anyegin
Katona József: Bánk Bán
Goethe: Faust
Moliere: Tartuffe
Defoe: Robinson Crusoe
Petőfi Sándor: Az apostol
Arany János: Toldi estéje
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
Victor Hugo: Kilencvenhárom
Mikes Kelemen: Törökországi levelek
Swift: Gulliver utazásai
Kármán József: Fanni hagyományai
Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya
Emily Bronte: Üvöltő szelek
ETA Hoffman: Az arany virágcserép
Ennyi volt a lapra írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!