Egyetemisták, ha nem vettetek fel diákhitelt, hogy tudtatok megélni?
Otthonról nem nagyon számíthatok majd támogatásra, de nagyon nem akarok diákhitelt felvenni. Valószínűleg kollégista leszek, és talán szociális támogatásból a kolesz díját kifizetik nekem, de azért enni is kellene. Szegeden vagy Pesten van több diákmunka lehetőség?
Nagyon sok embertől hallottam, hogy otthoni támogatás+diákhitel mellett is alig marad pénzük sokszor, és iszonyatosan nehezen találnak munkát. Tényleg ennyire nehéz munkához jutni tanulás mellett?
Ez nagyban függ attól, hogy mit fogsz tanulni. Mérnök/orvos/stb hasonló szakokon eleinte igen kevés az esélyed, hogy fogsz tudni dolgozni, a szemeszterek előrehaladtával már inkább.
Amit tehetsz, hogy minél jobban tanulsz így a tanulmányi ösztöndíjból elég sok mindent tudsz fedezni. Emellett heti 1x elmehetsz 8 órázni, az is havonta kb 15.000 ft.
Én nem tudnék megélni, ha anyumék nem támogatnának, mivel olyan szakra járok, ami mellett nem igen kivitelezhető a munka. De van, ami mellett lehet dolgozni.
Amúgy sztem Pesten több a lehetőség, viszont drágább is az élet...
Hát ha az otthoni támogatás+diákhitelből valaki nem tud megélni, az túl nagy lábon él, nem tudja beosztani a pénzt.
Nekem általában így alakult a mérlegem havonta:
Bevétel= bursa ösztöndíj 10ezer+tanulmányi ösztöndíj 20ezer+árvaellátás 40ezer=70ezer
Kiadás=albérlet és rezsi 40ezer+bérlet 3,5ezer+kajapia kb. átlag 25ezer=68,5ezer
Tehát minden hónapban kb. az összes bevételem elment a kiadásokra, és ebbe még nem számoltam bele pl. az alkalomodtán lecsúszó alkoholt vagy cigit. Ha nem lennék árva, akk ahelyett dolgoznék. De jól látszik,hha mégdiákhitelem is lenne,akk bőven maradna belőle. Ha túlléptem a keretem,akk meg a megtakarított pénzemhez nyúltam, mert ugyebár míg otthon laktam, nem kellett kb. semmit se fizetnem.
Én nem dolgoztam, de nem nehéz munkát találni suli mellett Budapesten. Inkább az a nehéz,h normálisan beoszd az idődet ha dolgozol.
Óóó, ha komolyan ilyen szakra akarsz menni, nagyon nagy szerencséd van! :)
Tök jól jön majd az egyetemi tanulmányaid mellett végzett McDonald's-os vagy Burger King-es szakmai tapasztalatod miután diplomáztál, simán kezdhetsz teljes állásban magasabb órabérrel! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!