Emelt töris érettségizők, milyen tételt húztatok szóbelin és hogy sikerült?
honnan tudod hogy max pontos lett? Ezt elvileg nem mondhatják el csak záróértekezleten?
Egyébként, honfoglaláskori társadalom/gazdaság/hadvezetést
Bocskai szabadsagharc
Hiaba tanultam nem lett jó.
Húh,a hidegháborúval én megszívtam volna, de szerintem még a bocskai szabadságharccal is :D A reformáció viszont az egyik kedvenc tételem, na abból is tudtam volna rizsázni,az is biztos :D
Amúgy szerintem is rossz hogy nem mondhatják el közvetlenül a vizsga után hogy ki mennyi pontot ért el, mindenképpen megnyugtató lenne (akár rossz lett,akár jó,legalább már biztosan lehet tudni).
Mindenesetre sok sikert a továbbiakban a felvételizéshez! :)
Választójog, pártviszonyok és közjogi vita a dualizmus korában. Majdnem elsírtam magamat mikor megláttam a tételt, mert én ezeket a pártos közjogis dolgokat mindig kevertem és nem ezt tudtam a legjobban :D
De jó volt a forrás, szóval egész sokat kihoztam belőle.
Még nem tudom az eredményemet, de szerintetek?
- elhelyezkedtem térben, és időben, dualizmus mettől meddig, Magyarország, Osztrák Magyar Monarchia, kétközpontú (dualista) alkotmányos monarchia, közös ügyek, önálló magyar országgyűlés, második felelős magyar kormány, Andrássy Gyula
- 1874-es választójogi törvény, 1848-as megújítása, vagyoni helyett adózási kikötések, korbeli, nembeli cenzus, műveltségi pályán dolgozók automatice megkapják, izraelita férfiak ekkor kapnak teljeskörű választójogot
- szavazás menete: előszóban, nevet és lakhelyet is feljegyzik, nem titkos szavazás
- kortesbeszédekkel befolyásolható a szavazók véleménye, bevett szavazatszerzési forma, lefizetésekkel is szavazatok vásárlása, szabott ár van a szavazatoknak
- ennek egyik bizonyítéka, hogy a kormánypárt (Szabadelvű párt) létszáma az országgyűlésben több mint 10 éven keresztül alig csökkent, és végig többségben maradtak
- közjogi vita: Magyarország helyzete a monarchián belül -> függetlenedjen, vagy maradjon a monarchia része, milyen jogok illessék meg stb..., Szabadelvű Párt, Országos '48-as párt....
A végén szóltak, hogy az obstrukció fogalmát rosszul definiáltam (nem tudtam mi az, csak tipp volt) illetve nem jutott eszembe Tisza Kálmán neve.
Három néni volt, nagyon-nagyon kedvesek voltak, mást nem kérdeztek.
Szerintetek ez hány pontot ér?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!