Mit húztatok kémia emelt érettségin?
Én ma szóbeliztem:
A: kémiai reakciók sebessége, reakciók csoportosítása legalább 4 szempont alapján
B: etanol + Na reakciója, keletkező anyag vizes oldatának kémhatása
C: vízlágyítás, ezen belül is a forralás
Ami még biztosan volt ma:
A: zsírok, olajok
A: víz mint oldószer és reakciópartner
én az oxigén és kén összehasonlítását húztam, a B: az izopropil-alkohol és az etil-alkohol + Cuo és, hogy melyik adja a Tollens-próbát, C: elektromotoros erő, galvánelem volt
amiről még tudok: A, szerves vegy. izomériája
egy másik A, foszfor és vegyületei
A: benzol tukajdonságai (fizikai tul.ok, jellemző realciók, molekula- és halmazszerkezet)
B: alumínium vizsgálata (hgcl2-dal kezeljük utána vízben oldjuk meg levegőn állni hagyjuk)
C: a hypo oxidáló hatása, a klór szerepe ebben az egyensúlyra vezető egyenletben: hocl + hcl = h2o + cl2
A: Al és Fe összehasonlítása (mindent el kellett mondani, fizikai, kémiai tulajdonságok, felhasználás; egyedül az előállításuk nem kellett)
B: kénsav + etanol forró homokra csöpögtetve -> milyen gáz keletkezik, mi történik ha azt meggyújtjuk, mi történik ha brómos vízbe vezetjük
C: HCl + NaOH és HCl + NH3 esteén milyen lesz a keletkező oldat kémhatása és miért (sztöchiometrikus arányok esetén, persze)
A: salétromsav jellemzése
B: natriumot rakunk metanolba, hangyasavba, vizbe, piridinbe, hol nincs változás?
C: szen-dioxid, viz és benzol halmazállapota, miért gz a szen-dioxid?
A: Alkoholok
B: Na2CO3, AgNO3, NaOH azonosítása
C: KMnO4ből milyen gázok.. egyenletekkel.
A: Aromás szénhidrogének általános jellemzése és jellemző reakcióik, a benzol és a naftalin részletesen
B: FeCl3 + NaOH aztán a keletkezett Fe(OH)3 csapadékhoz HCl, illetve FeCl3 + KI, majd a keletkező jód benzines extrakciója.
C: na itt bekeveredtem, egy egyszerű gáztörvényes fejszámolás volt, de félrenéztem a feladatot, viszont nagyon korrektek voltak és kisegítettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!