Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelet biológia és kémia...

Emelet biológia és kémia érettségi tanár nélkül, és könyv?

Figyelt kérdés

Sziasztok. 17 éves vagyok, most végzek a tizedikkel. Orvos szeretnék lenni, és ehhez minimum 400 pontot kéne elérnem az érettségin. Már felvettem a biológia és kémia fakultációt. A kémia tanárom elég jó, és szeretem a kémiát, de a biológia tanárom nem megszokott tanár. Ha kérdezünk válaszol, de igazából, csak nagy vonalakban mondja el a könyv tartalmát, és eddig elég gyengén kérte számon, de fakton, állítólag sokkal keményebb. Egy tanítványa 40% emelt érettségit írt, így kétlem, hogy sokban számíthatok majd rá, bár reménykedem. A kérdésem: a biológiát meg lehet tanulni önállóan, vagy feltétlenül kell egy tanár? (Az én tanáromtól is kérdezhetek persze). Külön tanárt nem akarok fogadni, mert évi fél millió forintot is elkérnek, ha heti 2-3-szor járok. És milyen könyvből érdemes tanulni? A mozaikra gondoltam, bár elég nehéz, de erre épül az érettségi. Ez elegendő?

A válaszokat előre is köszönöm!

2014. jún. 11. 15:30
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Fazekas György - Szerényi Gábor

Biológia I. kötet – Molekulák, élőlények, életműködések

[link]

Fazekas György - Szerényi Gábor

Biológia II. kötet – Ember, bioszféra, evolúció

[link]

Ezek igazából nem is annyira könyvek, hanem enciklopédiák, de egyszerűen annyira hasznosak, és annyira jók, hogy biztosan belefogsz szerelmesedni. :)

Nagyon drága, és nagyon hosszú, a kettő együtt 1000(!!) oldal környékén van, ezért sokan ódzkodnak tőle, de én úgy gondolom, hogy aki biológiából emeltezik, annak egy ilyen könyv alap kell hogy legyen.

Biológiaérettségi sorozat

Ez pedig egy sorozat, és nagyon hasznosak:

Szerényi Gábor

Biológiaérettségi 1 – Gyakorló feladatok a közép- és az emelt szintű írásbeli érettségire

Sebőkné Orosz Katalin

Biológiaérettségi 2 – Integrált szövegelemzési feladatok az emelt szintű szóbeli érettségire

Sebőkné Orosz Katalin

Biológiaérettségi 3 – Esszé típusú feladatok az emelt szintű írásbeli és szóbeli érettségire

[link]

[link]

[link]

Lehet érdemes még beszerezned az Ötösöm lesz genetikából-t is

[link]

Most ez így hirtelen sok pénznek tűnik, de igazából érdemes beruházni rá. Szétnézhetsz a neten használt könyveket áruló oldalakon is, mivel sokan eladják miután meg van az érettségijük, és így akár 40-50%-al is olcsóbban adják tovább.

Ha van pénzed (nem kötelező, de nagyon hasznos), akkor majd 12.-ben érdemes egy érettségi felkészítő tanfolyamot is elkezdeni lehetőleg az adott intézmény felkészítőjén... pl.: magister unioversitas jó debrecenbe, szegedre, de van külön a sote-ra is, szóval talán érdemes lehet ez is (50 órás tanfolyam olyan 25-30 ezer között mozog per tárgy).

Ezenfelül nézzél sok sok természet+dokumentumfilmet, és használd a youtube-ot is, azon sok animációt találsz főleg biokémiából, meg genetikából (angolul keressél rájuk), és forgassál szakcikkeket- szakkönyveket- szakfolyóiratokat pl.: élet és tudomány stb hogy szokjad a "szaknyelvi környezetet" "szaknyelvi szöveget".

2014. jún. 11. 15:51
 2/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a javaslatokat!

Mivel mozaikból tanulunk, először azt kell bevágnom, de érdekel ez az enciklopédia dolog. Mozaikról véleményed?:) Köszi még egyszer!:D

2014. jún. 11. 16:01
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha van pénzed akkor vedd meg azt a két enciklopédia szerű kötet, és abból tanulj.

Nem akarom leszólni a mozaikos biosz könyveket, de egyszerűen sok jót nem tudok róluk mondani.... ha nincsen pénzed megvenni őket, akkor igen abból tanulj, viszont ha van pénz, akkor felejtsd el őket.

Igazából sok tanár jónak tartja, és valóban talán a könyvek közül "Ő" a legjobb, de emellett a kötet mellett az egész mozaik sorozat egy diákcsíny.

Persze a kötetet is lehetett volna még húzni, szóval ott is lett volna még mit belerakni, de ha azt megtanulod, nem lesz gondod a vizsgákon.

Szerintem inkább a tanárok miatt népszerű, és nem a valós tartalma miatt. Persze ha egy jó tanár elkészít hozzá egy jó ppt előadást, vagy hozzámondja a dolgokat, akkor már más a dolog, de annyira nem tömjénezném agyon a könyvet.

A mozaikosok közül a kémia, és fizika sokkal jobbak, de azok sem tökéletesek.

2014. jún. 11. 16:44
 4/13 A kérdező kommentje:
Rendben. Kémiából abból tanulok, és a villányi ötösöm lesz kémiából című könyvben, ahol számolunk. :) Még egyszer köszönöm!
2014. jún. 11. 17:19
 5/13 anonim ***** válasza:

Szívesen!

Azért még várjál más válaszadót is, hátha valaki nem ért velem egyet. :)

2014. jún. 11. 17:42
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Igaz, nekünk a tanárunk csinált külön faktra egy füzetet, amiben elmélet és a korábbi feladatsorok példái voltak, de emellett én ebből tanultam, és emelt szinten 85%os ereményem lett, ami szerintem nem rossz.

[link]

2014. jún. 11. 17:48
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Egyeértek az előttem válaszolókkal, a 2 kötetetes könyv valóban nagyon jó és olvasmányos is. Én nem emelteztem biológiából, de szokszor a kezembe vettem és érdekes nagyon, ráadásul hallottam több emelt bioszostól is, hogy ezekből készültek.

Tavaly novemberben elindultam egy emelt bioszos előkészítőre egy nagyon jó magántanárhoz(nem csináltam végig anyagi okok miatt) és ott a Műszaki Kiadó 4 kötetes biológia tankönyvsorozatai ajánlották, ami kifejezetten az emelt szintű érettségire készülőknek íródott.

[link]

[link]

[link]

[link]

és itt pedig van egy akció, amiben a 4 kötet + 1 feladatgyűjtemény van benne:

[link]

2014. jún. 11. 18:07
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én tegnap szóbeliztem hibátlanra, az írásbelim meg 85% lett és olyan tanárom van, aki neü nagyob készített fel minket érettségire, szóval ez nem tanárfüggő... És abból a Biológia I-II-ből készültem, amit az első válaszoló írt. Én azt ajánlom, mert sokkal érthetőbben vannak benne a dolgok, mint a MOZAIK bioszkönyvben.

Viszont egyetlen olyan könyv sincs, ami teljesen lefedi a követelményrendszert, sajnos ez a 2 kötet sem, ezért ami nincs benne, azt próváld megkeresni neten vagy a Mozaik bioszkönyvben és minden rendben lesz :D meg érdemes a kidolgozott követelményrendszert egy már leérettségizettől elkérni / megvenni, vagy magad dolgozd ki, én is kidolgoztam...

Nem tudom, hogy mennyire érdemes megvenni az Ötösöm lesz genetikábólt. Nekem meg van ugyan, de csak pár oldalnyi feladatot kellett begyakorolnom, mert a követelményrendszerben csak az egyszerűbb feladatok szerepelnek, az a könyv meg teli van nehéz egyetemi példákkal is. Egyébként az idei biosz érettségin nuku genetikás számolás volt...

2014. jún. 12. 07:41
 9/13 Lerienn válasza:
100%

Szia!

Nekem az írásbelim 61%lett, de nem a nemtudás, hanem a figyelmetlenség miatt (az országos átlag idén 55%volt)

A szóbelim viszont nagyon jó lett, jó volt a tétel is.

A mi tanárunknál rosszabbat nem nagyon foghatsz ki. Egyik óráján sem figyeltem mert a következő zajlott: felolvasta a könyvet (ez volt a tananyag leadása) én meg azzal szórakoztattam a padtársamat, hogy párhuzamosan vagy előre mondtam vele a szöveget. Ha kérdeztünk valamit, ami emelet szintű anyag volt, és nem volt benne az ő könyvében, arra az volt a válasz, hogy "ennek utána kellene néznem". A két év alatt több földrajzot tanultam, mint biológiát, pedig nekem nincs is ilyen tárgyam :D

Az érettségire egy olyan könyvből készültem fel, amit a közponi követelményrendszer alapján írtak: Biológia érettségizőknek I, II (az egyiken egy levelibéka van)

Minden benne van, amit tanultatok/tanulni fogsz, szépen végigveszi, érthetően tárgyalja. A fent leírt könyveket is ajánlom, én kölcsönkértem, és amit nem tudtam füzetből v a könyvből megtanulni, azt lefénymásoltam.

HAJRÁ!! :D

2014. jún. 12. 12:06
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Én idén 88%-os biosz emeltet írtam, elsősorban mozaikból és a négykötetes műszaki kiadós könyvekből tanultam. Utóbbi néhol túlságosan részletes, felesleges dolgok is vannak benne, de benne van szinte minden. A mozaik alapjában véve szerintem nem rossz, de néhol hiányos, máshol meg tanár nélkül nehezen érthető. Ismerőseim tanultak a kétkötetes enciklopédiából, szerintem túl sok olyan információt tartalmaz, amire semmi szükség emelten. Persze ez saját vélemény, tiszteletben tartom, ha valaki úgy gondolja, az a siker kulcsa.

Kémiára én mozaikból tanultam, elég volt. Számolni viszont tudni kell, tanári segítség nélkül kezdetben nekem nem ment volna. Az Ötösöm lesz kémiából viszont hasznos.

Sok sikert!

2014. jún. 12. 19:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!