Mi a véleményetek erről a fogalmazásról?
Magyar felvételire készülök, a tanárom nem készít fel rendesen, és így egyedül kell felkészülnöm... Most álltam neki egy fogalmazásnak, de egyszerűen nem megy. Az volt a feladat, hogy a kép alapján csináljak egy fogalmazást.
Itt a kép: [link]
és a fogalmazás:
A felhőkarcolók között
Fred már évek óta a nagyvárosban élt, de a szíve máshova húzott vissza. Ő teljesen más helyen nőtt fel, egy kis szigeten, de ezt felszámolták, és mindenkit kiköltöztettek onnan, úgyhogy neki is mennie kellett.
Már régóta itt élt, de még mindig nem tudta megszokni az embereket, a folyamatos nyüzsgést, a nagyváros zaját. Nem szerette az idegeneket, zárkózott volt. Nem volt munkája, sőt, nem is akart keresni, így az utcára került, de örült, mert így legalább szabad volt.
A családja évek óta nem élt, de még mindig nagyon sokat gondolt rájuk, az apjára, a sziget kormányzójára, aki pár éve meghalt egy hajóbalesetben, és a nővérére, aki rejtélyes módon eltűnt.
Fred magányosan rótta a nagyváros utcáit, és nézte az embereket, ahogy igyekeznek, és nem értette, hogy mi olyan fontos nekik, és hova sietnek ennyire. Néha próbált velük beszélgetni, de őrültnek nézték, és féltek tőle.
Néha azt képzelte, hogy még mindig a szigeten van, ahol a tenger hangját hallja, a családja, és a barátai körében van.
Végül ez a képzelgés lett a veszte, és teljesen beleőrült a magányba.
a javítókulcs szerint így kell kijavítani:
Tartalom:
a) találó, ötletes cím 1 pont
b) a címnek megfelelő történet 1 pont
c) szellemes, egyéni szöveg 1 pont
Szerkesztés:
d) formailag és tartalmilag is jól tagolt szöveg 1 pont
Kifejezésmód, megfogalmazás:
e) értelmes, összefüggő mondatok, megfelelő szóhasználat, stílus 1 pont
Nyelvhelyesség:
f) kifogástalan 1 pont
Helyesírás:
g) hibátlan vagy egy kisebb hiba (a vesszőhibákat nem vesszük figyelembe) 2 pont
Két-három kisebb hiba esetén 1 pont, négy vagy több kisebb hiba vagy egy súlyos hiba esetén 0 pont.
Légyszi mondjátok meg, hogy szerintetek milyen lett, és hogy hány pontot kapnék rá körülbelül!
Köszi előre is!
Cím: szerintem nem ötletes.
Tartalom: jó jó,de valami hiányzik belőle.
meg nekem kicsit sok az info amit a családjáról írsz.sztem inkább Fredről kellene írnod többet.
és a befejezés: jó,de én még egy kicsi valamit írnék,nem csak 1 mondatban fejteném ki Fred sorsát.
de amugy jó.ügyes vagy!
cím: 1/0 pont
címhez tartalom: 1/0,5 pont
szellemesség: 1/1 pont
tagolás: 1/1 pont
stílus: 1/0,5 pont
nyelvhelyesség: 1/0,5 pont
helyesírá:2/1-1,5 pont
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!