Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a fogalmazásról?

Figyelt kérdés

Magyar felvételire készülök, a tanárom nem készít fel rendesen, és így egyedül kell felkészülnöm... Most álltam neki egy fogalmazásnak, de egyszerűen nem megy. Az volt a feladat, hogy a kép alapján csináljak egy fogalmazást.

Itt a kép: [link]

és a fogalmazás:

A felhőkarcolók között

Fred már évek óta a nagyvárosban élt, de a szíve máshova húzott vissza. Ő teljesen más helyen nőtt fel, egy kis szigeten, de ezt felszámolták, és mindenkit kiköltöztettek onnan, úgyhogy neki is mennie kellett.

Már régóta itt élt, de még mindig nem tudta megszokni az embereket, a folyamatos nyüzsgést, a nagyváros zaját. Nem szerette az idegeneket, zárkózott volt. Nem volt munkája, sőt, nem is akart keresni, így az utcára került, de örült, mert így legalább szabad volt.

A családja évek óta nem élt, de még mindig nagyon sokat gondolt rájuk, az apjára, a sziget kormányzójára, aki pár éve meghalt egy hajóbalesetben, és a nővérére, aki rejtélyes módon eltűnt.

Fred magányosan rótta a nagyváros utcáit, és nézte az embereket, ahogy igyekeznek, és nem értette, hogy mi olyan fontos nekik, és hova sietnek ennyire. Néha próbált velük beszélgetni, de őrültnek nézték, és féltek tőle.

Néha azt képzelte, hogy még mindig a szigeten van, ahol a tenger hangját hallja, a családja, és a barátai körében van.

Végül ez a képzelgés lett a veszte, és teljesen beleőrült a magányba.

a javítókulcs szerint így kell kijavítani:

Tartalom:

a) találó, ötletes cím 1 pont

b) a címnek megfelelő történet 1 pont

c) szellemes, egyéni szöveg 1 pont

Szerkesztés:

d) formailag és tartalmilag is jól tagolt szöveg 1 pont

Kifejezésmód, megfogalmazás:

e) értelmes, összefüggő mondatok, megfelelő szóhasználat, stílus 1 pont

Nyelvhelyesség:

f) kifogástalan 1 pont

Helyesírás:

g) hibátlan vagy egy kisebb hiba (a vesszőhibákat nem vesszük figyelembe) 2 pont

Két-három kisebb hiba esetén 1 pont, négy vagy több kisebb hiba vagy egy súlyos hiba esetén 0 pont.

Légyszi mondjátok meg, hogy szerintetek milyen lett, és hogy hány pontot kapnék rá körülbelül!

Köszi előre is!

2009. dec. 30. 16:03
 1/6 anonim ***** válasza:
Hát én nem vagyok magyartanár vagy ilyesmi, úgy hogy inkább én nem pontoznék, majd megteszi más helyettem. :D Szerintem nagyon jó lett a fogalmazásod. Én már annak is örülnék hogy ha ilyet tudnék írni magamtól. :P
2009. dec. 30. 16:20
 2/6 anonim ***** válasza:

Cím: szerintem nem ötletes.

Tartalom: jó jó,de valami hiányzik belőle.

meg nekem kicsit sok az info amit a családjáról írsz.sztem inkább Fredről kellene írnod többet.

és a befejezés: jó,de én még egy kicsi valamit írnék,nem csak 1 mondatban fejteném ki Fred sorsát.

de amugy jó.ügyes vagy!

2009. dec. 30. 16:33
 3/6 anonim ***** válasza:
Formailag nincs tagolva, és 2x van benne hogy régóta itt élt stb... próbálj meg minél több féle szinonímát használni, amúgy ok.
2009. dec. 30. 16:33
 4/6 A kérdező kommentje:
köszi mindenkinek, próbálkozom... a címen nagyon sokat gondolkoztam, fogalmam sincs mit fogok kitalálni a felvételin, mert nagyon nincs fantáziám ilyenekhez...
2009. dec. 30. 19:31
 5/6 anonim ***** válasza:

cím: 1/0 pont

címhez tartalom: 1/0,5 pont

szellemesség: 1/1 pont

tagolás: 1/1 pont

stílus: 1/0,5 pont

nyelvhelyesség: 1/0,5 pont

helyesírá:2/1-1,5 pont

Max: 8/4,5-5,5 pontot adnék rá ÉN :)

2009. dec. 31. 00:01
 6/6 anonim ***** válasza:
Ágról szakadt ember a felhőkarcoló tetején Címnek. A fogalmazásod sarkított, nem rugalmas és nem olvasmányos. Olyat kellene kitalálnod, ami megragadja az olvasót, és úgy érezze, mintha ő ülne szegény ágrólszakadt helyébe. Gondolkodj az alany fejével. (egy újságíró)
2010. jan. 2. 00:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!