Miért van ez? Mit gondoltok erről, csak engem bosszant?
Szia!
Köszi, megnézem, egyébként én mérnök leszek, szóval ezek csak példák voltak.
Hát én meg elhiszem,ne haragudj de az nem mérvadó hogy az ismerősöd aztmondta neked miylen jól jönne neki egy jogász.. pl pécsen a jogi karon ,a KT-s képzésnél ugy 160 körül volt a ponthatár!! (igen,az kb egy 2-3as érettségi!!!!)...többi jogi egyetmre is 5-6 szoros tuljelentkezés van. Az egy dolog hogy rengeteg jogászt képeznek de miylet? Pénzért,aköltségtéritésesre boldog boldogtalant felvesznek. Elég ha lerakod az érettségit,az már gyakorlatilag mindegy milyen eredménnyel.
Viszont ez természetesen nem a diákok hibája,aki jogász szeretne lenni teljesen megértem hogy ilyen iskolába megy,csak valahogy szerintem igy a mennyiség egyre nő a minőség a szinvonal meg egyre csökken.. Mert ugye az mindegy mi lesz belőled csak tejeljél. Amugy ez nemcsak ezen a vonalon figyelhető meg abban egyetértek:( Az nem is lenne gond hogy sok van ..ha a szinvonal megmaradna akkor két kézzel kapkodnának értük és nem lenne ennyi munkanélküli bölcsész jogász közgazdász.Mert sok van..
Ez meg hogy miylen jó manapság szakmunkásnak lenni?:-D Ezt meg nemtudom hol hallhattad,de nyilván hülyeség.. rájuk is szükség van ,nagyon is! De nincsenek könnyű helyzetben. (ők sem)
Nem divatból mondom, mert ez tényleg így van. Van nem egy jogot végzett ismerősöm, és ők most szenvednek. Eleve 5 év mire elvégzed, aztán 3 év gyakorlat, ami idő alatt a fizetésed annyi, mintha a meckibe járnál dolgozni, utána ha az megvan, akkor próbálj meg elhelyezkedni. Nah és ez itt a probléma, mert qrvára nem tudsz. Rengetegen vannak, ha megnézed ügyvédi irodákból rengeteg van az országban, bíró, ügyész is rengeteg van. Egyik ismerősöm, pl jó sokáig egy boltban dolgozott, mert nem tudott máshova elmenni. Most változtatták a felvehető helyeket jogra, marhára lecsökkentették, vagyis a ponthatár jó magas lesz, de legalább piaci igényeknek megfelelő...
Egy másik jogász ismerősöm, aki már 49 éve joggal foglalkozik (nem elírás) ő már volt ügyvéd, ügyész is, szóval baromi nagy tapasztalata, meg rálátása van, ő baromira nem ajánlja. A telítettsége miatt, meg az, hogy egyszerűen szívás az egész. Ügyvédként alig van pénze, mert ha kevés az ügy, akkor szvsz nincs bevétel, az alkalmazottakat fizetni kell, az irodát fenn kell tartani, és mivel qrva sokan vannak, ezért alig van munka.
Amiket te felsoroltál az meg az élvonalról van. Ne a legjobban keresőket figyeld meg, mert azoknak tök mind1 milyen szakot végzettek, azok jól keresnek. Inkább a közép mezőnyt kéne figyelni, mert abból van a legtöbb...
Még valami. Épp néztem állás hirdetéseket a munkaügyi központba, és megakadt a szemem egy hirdetésen. Szakácsot kerestek angliába, a munkáltató állta a kiutazást, és a szállás egy részét. Átszámítva magyar FT-ba tudod mennyi KEZDŐ fizetést ajánlottak? 1 millió forintot. Nem viccelek, átszámoltam, és nem tévedtem. A szállás olcsó, havonta 100e-ből kijön. Egy szakács, éhen nem fog pusztulni, a munkahelyén meg pláne. Egyéb költségeket, ha figyelembe veszünk, akkor egy hónapba ilyen 300-400e-t költesz el, kinti árakon számolva. (szórakozás, kaja stb.) Még mindig maradt 600-e félre rakandó pénz. Milyen szar lehet szakmunkásnak lenni...
Az itthoni helyzet, se sokkal rosszabb. Eleve keresettek, a kezdő fizetést 300e körül van... Meggondolnám ezt az egyetemi dolgot. 1-3 év alatt el lehet végezni egy szakmunkát, előbb állsz munkába, és kb. többet is keresel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!