Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Lenne értelme egy ilyen...

Edemmester kérdése:

Lenne értelme egy ilyen könyvsorozat kiadásának? (matematika)

Figyelt kérdés
9.-es gimnazista vagyok Informatika szakon, majdnem 15 éves. Nekem soha nem okozott problémát a matematika megértése és alkalmazása, azonban a saját környezetemben, itt gyakorikérdéseken, és szerte a világban azt látom, hogy sokak nem boldogulnak vele. Alapvetően jó a magyarázó képességem, akiket esetleg segítek, azok meg szokták érteni azt amit magyarázok nekik. Azon gondolkodtam, hogy lehetne készíteni ilyen kisebb, mondjuk nagyjából 50 oldalas kiskönyveket (A/5 méretben), amik az általános- és középiskolai tananyagot tartalmazzák (persze kisebb témakörökre bontva) részletes magyarázattal, levezetett példafeladatokkal, valamint további gyakorlófeladatokkal. Ezeket persze úgy szeretném megírni, hogy akiknek alapvetően az iskolában problémát jelent az egyes anyagrészek megértése, azoknak is a segítségére váljon, és akár teljesen az alapoktól kezdve leírja hogy mit hogyan kell, és miért éppen úgy. Ezekhez esetleg lehetne csatolni valamilyen elektronikus tananyaghoz tartozó licenszkulcsot is, hogy a vásárlók további feladatokat, és esetleg játékokat is elérhessenek a könyvvel együtt. Ti mit gondoltok, volna igény ilyenre? Természetesen igényes kivitelben, tanárok által ellenőrizve kerülne kiadásra a könyv. (pontosan tudom hogy a kiadás nem gyerekjáték, de úgy érzem, hogy ha jó munkát adok ki a kezemből akkor van esélyem eredményeket elérni) Mit gondoltok az ötletről?

2014. jan. 16. 17:11
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Az újonnan megjelent könyvekről szoktak recenziót, kritikát írni, és ha jónak találják a könyved, akkor ezek is jók lesznek. Az igényes szülők természetesen nem borító és szín alapján választanak, akik meg igen, azok meg nem a minőséget keresik és ezért amúgy sem tartoznának a célközönségedbe. Mint minden terméknél vagy szolgáltatásnál, úgy itt is a vásárlók (szülők és diákok egyaránt) először próbálkoznak, kóstolgatják a könyvet, aztán ha tetszik nekik, akkor elmesélik másoknak is, és ennél jobb reklám azután már nem is kell. Ha a kiadvány egyértelműen jó és hasznos, akkor sikeres lesz. Manapság rengeteg a matekhoz tehetségtelen vagy csak lusta diák, aki még büszke is rá, hogy a matekot nem értők táborához tartozik, mert az ma sikknek számít. Ettől függetlenül megbukni senki nem szeretne belőle, tehát olyan könyv kell, amit ők is haszonnal tudnak forgatni.
2014. jan. 20. 12:21
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

Remélem nem túl későn válaszolok, de csak most láttam meg a kérdésed.

Amikor azzal indítottál, hogy 14 éves vagy, arra gondoltam, hogy talán még várnod kéne pár évet (sajnos nehezen tudom elképzelni, hogy a mai tinik képesek lennének ilyen komoly elképzelések megvalósítására), csakhogy aztán tovább olvastalak, és teljesen ledöbbentem, hogy ilyen fiatalon jobban és választékosabban írsz, mint a mai felnőttek nagy része. Mintha nem is 14, hanem legalább 24 éves lennél. Ami pedig a legjobb, az az, hogy te talán jobban átlátod a saját korosztályod problémáját, mint egy felnőtt. Én 24 éves vagyok, és már nem emlékszem pontosan, mik voltak azok az anyagrészek, amik igazán fejtörést okoztak.

Általános és középiskolás koromban nagyon örültem volna egy ilyen kiadványnak, mert egyik tanárom sem volt képes arra, hogy kellően leadja az anyagot. Tíz perc alatt ledarálták, aztán boldogulj, ahogy tudsz. Én még viszonylag értettem a dolgokat, mert szerettem a matekot, de például ott volt a barátnőm és még nagyon sokan, akik örültek, ha a kettest elérték. Én reálos egyetemre mentem, első félév rögtön úgy indult, hogy az analízis tantárgy mellett alapozó óráink is voltak, ahol középiskolás matekot tanítottak. A többség legalább háromszor nekifutott, mire teljesíteni tudta a tárgyat.

Annyi tanácsot adnék, hogy főleg a szöveges feladatokra, geometriára, valószínűségszámításra, statisztikára és a kicsit bonyolultabb egyenletekre(több ismeretlenes, exponenciális, logaritmikus) fektethetnéd a hangsúlyt a példafeladatokban. És persze nagyon fontos, hogy minden lépésnek érthető oka legyen. Sokan szeretnek kihagyni bizonyos mozzanatokat, mert hogy ők tudják, hogyan jött ki az eredmény, de ezzel nincs mindenki így.

Szóval hajrá, én abszolút támogatom az ötletedet. :)

2014. jan. 22. 12:31
 13/13 Tom Benko ***** válasza:
@11: Sajnos az igényes szülő egyre kevesebb.
2014. jan. 23. 07:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!