Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kémia számolások! Valaki...

Kémia számolások! Valaki légyszíves elmagyarázná?

Figyelt kérdés

Vannak olyan számolások,amiket nem igazán értek.Legalábbis nem teljesen.10-es kémiáról van szó.

Leírom a feladatok szövegét,és alájuk a kérdést és megjegyzést.

1.f: Alkán moláris tömege 86 gr.Mi az összegképlete?

Itt tudom az alkánok általános összegképletét: CnH2n+2

És,órán ez a feladat meg is van csinálva,de úgy hogy: 12n+2n+2=86. Ebből csak az nem világos nekem,hogy a 12 hogy jött ki.

2.f.:

16,8 gr hexén égetésekor hány gr szén-dioxid és hány gr víz keletkezik?

Ehhez gondolom kell tudni a hexén képletét.

Azt tudom,hogy az alkének általános összegképlete CnH2n.De ettől függetlenül,nem tudom hogy a hexént hogy kell felírni.Pontosabban,mi felírtuk az órán hogy C6H12,de nem tudom hogy jön ki.Vagy,az alkének képletét be kellett volna magolni,mint az alkánokét?

Ha esetleg nem tudom egy alkén képletét,a megfelelő alkánéból ki tudom deríteni?

Szóval,légyszi mondjátok el h mi hogy jött ki és válaszoljatok a kérdéseimre :)

Köszönöm :)

Azért kellene ennyire,mert nem igazán tudok kit megkérdezni,és írni fogunk.

A tanárral meg csak 1x csináltunk ilyet.

Köszönöm mindenkinek aki segít nekem.

2013. dec. 8. 12:00
 1/2 anonim ***** válasza:

Ezek az általános képletek nagyon hasznosak, és javaslom hogy azokat használd, mégpedig a következőképpen:

Alkánok: CnH2n+2

Alkének: CnH2n

Alkinek: CnH2n-2

Ezekben az n a szénatomszámot jelenti. Tehát ha például a hepténről szóló feladatot kapsz, akkor az -én végződésből láthatod, hogy alkénről van szó, ekkor előveszed az összegképletet: CnH2n. A hept- előtag pedig a 7-et jelenti, tehát ez egy hét szénatomos alkén. Ha n=7-et behelyettesíted az általános képletbe, kijön az összegképlet is: C7H14.

Az első feladatnál tudjuk hogy alkánról van szó, aminek moltömege 86. Hát akkor vegyük elő az összegképletünket: CnH2n+2. Ennek a molekulának a moltömege úgy jön ki, hogy van benne n darab szén, aminek 12-es az atomtömege, tehát összesen 12n a moltömegük. A hidrogén atomtömege 1, tehát az marad 2n+2. A teljes moltömeg tehát 12n + 2n+2, ez kell hogy egyenlő legyen a 86-tal.

A második feladatnál meg ugye hexén van, amiről tudjuk hogy 6 szénatomos és alkén, tehát a CnH2n képletbe kell behelyettesíteni 6-ot, így jön ki a C6H12.

2013. dec. 8. 13:30
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! :) Most már jobban értem.

Megpróbálom átnézni ,meg megcsinálni magamtól,aztán ha valami mégse világos,írok.

:)Nagyon jó hogy írtál.Ment a zöld.

2013. dec. 8. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!