Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Megteheti-e egy matek tanár,...

Megteheti-e egy matek tanár, hogy 11-dik osztályban nem engedi dolgozatoknál a számológép használatát?

Figyelt kérdés

Ez azért kérdem, mert mintha olyasmit hallottam volna, hogy amit érettséginél lehet használni azt dolgozatoknál is lehet (számológép + négyjegyű) nálunk viszont most logaritmus témazárónál csak toll + papírt engedélyezett pedig direkt kértük legalább a számológép használatát is.És nem ez az első esett.

Laikus vagyok a témában ezért kérnék tanácsot. 3 éve tanít minket és egyszerűen rendkívül makacs észérvekkel sem lehet meggyőzni, próbáltunk már az osztály főnöknél is jeleznie de semmi hatása tehetetlen ő is. Lehetne ez ellen tenni valamit?

2013. nov. 30. 10:39
1 2 3
 11/24 Tom Benko ***** válasza:
Nyilván, de van, amikor teljesen szükségtelen, sőt, inkább hátráltató tényező. Én mondjuk azt szoktam csinálni, hogy néhány feladatban olyan számokat szerepeltetek, amikből szép, kerek egészek lesznek, de csak ha kézzel számolsz. A gép a kerekítési hibák miatt pontatlan lesz.
2013. dec. 2. 06:41
 12/24 anonim ***** válasza:

Nekem nagyon kemény matek tanárom volt, követelmény volt rendesen, de mégis engedte a számológép használatát 11. osztálytól.

Persze ez valóban a tanár döntése, de látva azt, hogy országos szinten matek az egyik leggyengébb tantárgya számos fiatalnak, szerintem célszerűbb lenne ha engedné a tanár a számológép használatát, mert igen is van, akinek fejben nehéz számolnia.

2013. dec. 5. 17:46
 13/24 Tom Benko ***** válasza:
A számológéptől nem fog megtanulni jobban számolni. Ellenben megszokja, hogy kritika nélkül elfogadja. gépi eredményeket.
2013. dec. 6. 23:22
 14/24 anonim ***** válasza:

Valóban nem fog jobban megtanulni számolni, de legalább lesz egy szintje, mert kitud annyit számolni, hogy mennyi √2.

Fejben valószínűleg nem tudná, mert "nem érti a matekot".

2013. dec. 10. 00:44
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy szakértő hozzászólás volt. Ha elolvasod a kérdést, logaritmusos témáról volt szó. A matematikatanár se nem hülye, se nem gonosz, szakmai céljai vannak, és ezért nem azt fogja várni, hogy a gyök kettőt számolják ki fejben. Tessék egy kicsit jobban bízni diplomás szakemberek tudásában. (A ki tudja számolni egyébként három szó, mert a ki az a számolni igekötője.)
2013. dec. 10. 07:57
 16/24 anonim ***** válasza:

A gyök 2-t hasra ütés szerűen írtam, de örülök, hogy volt egy jó napod, mert bele tudtál kötni valamibe.

Én kérek elnézést, hogy le mertem írni a saját véleményem.

2013. dec. 10. 22:52
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Értem, tehát ha te hasraütéssel leírsz valamit, aminek nincs alapja, az egy vélemény, de ha valaki rámutat, hogy nincs igazad, az kötekedés. További kellemes érvelést és boldog véleménynyilvánítást kívánok!
2013. dec. 10. 23:09
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen megteheti. A tanulás része az is, hogy nem nyúlunk addig a számológép után, amíg nem értjük, hogy mit akarunk kiszámolni. Számos olyan magántanítványom volt, aki 16-17 éves létére fejben kétjegyű számokat sem tudott összeadni meg kivonni (nem volt diszkalkuliás, csak lusta és gyakorlatlan), és a törtekkel is még hadilábon állt egy évvel érettségi előtt. A logaritmus kiszámítását is először olyan feladatok megoldásával kell gyakorolni, ahol szükségtelen számológép, különben a diák nem érti meg a fogalmat, és később számológéppel sem fog tudni számolni, mert el sem tud majd indulni egy olyan feladatnál, ahol pl. logaritmusok közötti összefüggéseket észrevételén múlik a megoldás.

A "mindent számológéppel számolunk" módszer egyik komoly hibája az, hogy a diákok azt hiszik, hogy a matematika csak a számolás tudománya. Nem. Elsősorban nem a számolásról szól, hanem arról, hogy miként jutunk el addig. Legalábbis középiskolai szinten.

2013. dec. 11. 12:50
 19/24 Tom Benko ***** válasza:
A \sqrt{2} ráadásul pont egy jó ellenpélda a számológép használata ellen. Ilyenekből szoktak kisülni a \sqrt{2}+e=\pi jellegű baromságok.
2013. dec. 12. 06:55
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Megteheti, és helyesen teszi.

A logaritmus témaköre egyébként az, amit a mai diákok tipikusan nem értenek.

Azért nem értik, mert hozzászoktak a számológéphez, de egy számológép nem adja vissza a logaritmusnak azt az értelmét, mint egy logarléc.

Amióta számológép van és nem logarléc, azóta nem értik a diákok, mi a logaritmus értelme, mire jó, de azt sem tudják, hogy alapműveletek eredményét hogy kell megbecsülni, mert a számológép csak kiad valamit...

2014. jún. 21. 23:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!