Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mértani sorozat hányadoskiszám...

Mértani sorozat hányadoskiszámítás?

Figyelt kérdés

Egy sorozat (mértani) 9. és 1. elemének szorzata 2304, a negyedik és a hatodik elem összege 120.

Írjuk fel a sorozat 1. elemét és hányadosát!

Az adatok felírása még, megy de mi a második lépés? Pár szóban? Elég egy elindító mondat is! Előre is köszönöm !

2013. okt. 5. 21:12
 1/5 anonim ***** válasza:

Arra kell gondolni itt, hogy egy mértani sorozat bármelyik elemét fel lehet érni a kvociens és egyik elem függvényében. (És itt, hogy melyik elem az teljesen opcionális, tehát a feladatban szereplő 4 elemnél mindig ugyanazon elem függvényében felírhatóak)

Van két egyenleted, kiválasztasz egy adott elemét a sorozatnak és írd fel az összes többit annak és a kvociens függvényében. Kapsz két egyenletet, két ismeretlennel. Meg fogod tudni oldani a megszokott módon.

Tipp: Ha nekem adott a1*a3=100. Akkor a1-t és a3-t is átírhatom a2 és q függvényében: a2/q*a2*q, ami marad (a2)^2=100, azaz a2 az +-10. Így egy egyenletből megkaptuk az egyik elem abszolútértékét. Hasonló trükköt alkalmazhatsz a te feladatodban is.

2013. okt. 5. 21:37
 2/5 doracell ***** válasza:

Lehet, hogy van egyszerűbb megoldás is, de ez biztos működik.

Fejezd ki az összes megadott tagot a1-gyel és q-val, és írd fel így az egyenleteket.

(a1)^2*q^8=2304

Ezt egyszerűsítsd, fejezd ki belőle a1-et.

Írd be a másikba, rendezd, és oldd meg.

(Támpontnak: az lesz a vége, hogy 2q^2-5q+2=0)

Elég ennyi segítség?

2013. okt. 5. 21:43
 3/5 doracell ***** válasza:
Hopp, megelőztek :) Nem baj, én más módszert írtam.
2013. okt. 5. 21:44
 4/5 doracell ***** válasza:
Ja, nem.
2013. okt. 5. 21:45
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a segítséget :D
2013. okt. 15. 14:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!