Hazai természettudományi képzéssel (pl. ha az ELTE PPK-n elvégzek mondjuk fizika vagy biológia szakot -- ez a kettő érdekelne) külföldön mire juthatok?
Bar ez regi kerdes, azert leirom:
Biofizikuskent inkább a fizikusi, de azért jó néhany biologusi karrierre is van rálátásom.
Azt latom, hogy biologusoknak sokszor nehezukre esik -föleg kutatási szférán kivül - munkat talalni, nagy a konkurencia.
Persze ha mas skilljei, 'hobbijai' vannak az embernek, mint pl. programozás, v jog akkor már jobb.
Fizikusok tudnak matekot, modellezni, programozni - legalabbis ez a kep el roluk. Valamint eleg kevesen mennek ilyen ill. hasonlo szakra - viszonylag sok iranyba lehet menni, Kutatástól az IT-n át a teljesen más területen levö tanácsadói (=rövidebb ipari-üzleti projektekbe való részvétel) munkáig sok területen el tudnak helyezkedni.
Szóval talán inkább fizikus.
Igaz, az ember nem azért lesz fizikus, vszinü ha csak azért mesz erre a szakra, hogy késöbb tanácsadó legyél, akkor nem biztos, h müködik.
Viszont a két tudomány határterületei, kecsegtetöek biofizika, matematikai modellezés biologiai téren, v. bionformatika (ez inkabb matek+info mint fizika)
Mégis inkább az a válaszom, hogy csináld azt ami a legjobban lelkesít, (bár az egyetemen sokszor más van mint amit az ember az iskola alapján vár), és ahol szamodra legjobb emberi környezet van(Fizikus szakon sztem j:)
inkább föleg arra figyelj hogy a szigoruan szakmai dolgokon kivul legyen meg néhány extra skilled az egyetem végére:
tudjál angolul beszélgetni (Erasmus, nyári munka angliaban, ausztraliaban)
és legalább valamilyen szinten programozni, adatelemezni, akár linux command line-ban is otthonosan mozogni.
Ezek szerintem elsödleges prioritast elveznek, de mas dolgok is jol jöhetnek, erdeklödes szerint: par extra nyelv vagy jog vagy szamvitel...
Akkor már nagyon nem veszhetsz el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!